logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Pioneer DEH-3900 gubi ustawienia po wyłączeniu zapłonu

gsi87 23 Kwi 2007 21:44 12807 8
REKLAMA
  • #1 3815009
    gsi87
    Poziom 10  
    Mam problem z radiem Pioneer DEH 3900... wszystko dziala sprawnie ale .. jak wyciagne kluczyki ze stacyjki oraz panel to kasuja mi sie wszystkie ustawienia radia lub plyta leci od poczatku a nie od momentu w ktorym wylaczylem radio .. przelaczalem juz kable od zasilania i nic to nie daje .. jest zolty kabel z metka (Battery+) z dwoma koncowkami .. w tym jedna wolna .. probowalem tam przelaczyc czerwony kabel z metka (ACC) i rowniez jest to samo .. posiada ktos wiedze na temat takiego niedociagniecia wczesniej mialem radio sony i nie mialem z tym problemu

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 3815333
    sdnk
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    masz zamienione kabelki w instalacji auta. sprawdz czy na kabelku +batt masz non stop napiecie, moge sie zaozyc ze nie :) w niektorych autach trzeba przelozyc bezpiecznik, w innych trzeba zamienic kabelki, zalezy od przypadku. moze masz caly czas napiecie na acc? pogrzeb, posprawdzaj, napisz co i jak.
  • REKLAMA
  • #3 3815359
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    ACC czyli czerwony musi być podłączony do plusa akumulatora na stałe. żółty czyli prądowy "główny" możesz mieć tak jak do tej pory czyli z kostki.
    dzięki temu po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio zgaśnie ,ale ustawienia pozostaną.
    możesz również puścić od plusa z akumulatora dodatkowy przewód i do niego podłączyć żółty i czerwony,ale uwaga niektóre radia tak podłączone potrafią mieć spory pobór pradu na czówaniu i rozładowują akumulator.
  • REKLAMA
  • #4 3815434
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    chyba raczej żółty powinien byc podłączony na stałe do aku a nie czerwony. czerwony pod stacyjke.
  • #5 3815485
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    ja spinam obydwa razem :D :D
  • REKLAMA
  • #6 3815491
    maydaygs
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja tak mialem w moim Fiacie :) W radiu miałem czerwony i zolty kabel podlaczony przez złączki na przejsciowce do radia. Wystarcfzyło przemienic kabelki, żółty dać do czerwonego a czerwony do żółtego. Nie wiem jak jest u Ciebie.
  • #7 3815783
    slavwek.ie
    Poziom 34  
    Ocena: 127
    Witam.
    W kostce od radia masz 2 kabelki od zasilania żółty i czerwony. Żółty to stałoprądowy, czerwony to stacyjka.
    Jeśli chcesz żeby radio grało niezależnie od stacyjki to połącz żółty z czerwonym i podepnij do stałego 12V. Wszystkie ustawienia będą zachowane.
    pzdr
  • #8 3818102
    renegatt
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    Ja miałem dokładnie ten sam problem z pioneerem w omedze, w kostce auta kable były odwrotnie pociągnięte, wystarczyło zamienić je i wszystko ok.

pozdrowienia
    R.
  • #9 3818120
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    w oplach to standart, że zasilania są na odwrót

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Pioneer DEH-3900, które po wyjęciu kluczyka ze stacyjki traci wszystkie ustawienia oraz odtwarza płytę od początku zamiast kontynuować od momentu wyłączenia. Przyczyną jest nieprawidłowe podłączenie przewodów zasilających: żółty kabel (Battery+) powinien być podłączony do stałego zasilania 12V z akumulatora, natomiast czerwony kabel (ACC) do zasilania sterowanego stacyjką. W niektórych samochodach, np. w Oplach, standardowo przewody te są zamienione miejscami, co powoduje opisany problem. Rozwiązaniem jest zamiana miejscami tych kabli lub połączenie ich razem do stałego zasilania, co pozwala zachować ustawienia radia po wyłączeniu zapłonu. Należy jednak uważać, gdyż niektóre radia mogą wtedy pobierać prąd w trybie czuwania i rozładowywać akumulator. Wskazane jest sprawdzenie napięć na przewodach i ewentualna korekta instalacji elektrycznej radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA