logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Efekty wizualne dla mobilnego DJ'a - co wybrać na start?

Pixelmen 23 Kwi 2007 22:53 5277 43
Najlepsze odpowiedzi

Jakie efekty wizualne najlepiej kupić na start do mobilnego DJ-a, mając już Zig-Zaga?

Na start najbardziej opłaca się kupić wytwornicę dymu, a potem dołożyć efekt typu Showtec Rave Moon/Dancer/Barrel oraz ewentualnie zestaw 4x PAR36 z filtrami; stroboskop traktuj raczej jako dodatek niż podstawę dla mobilnych imprez [#3844515][#4060726][#4062954] Rave Moon był tu mocno polecany jako dobry flower z żarówką 12V, który daje jasne, ostre promienie i dobrze wygląda w dymie, nawet z Zig-Zagiem [#4061513][#4062954] Z tych trzech efektów najlepiej oceniono Dancera, a Barrel uznano za podobny do Moona, ale słabszy [#4060726] Jeśli efekt ma pracować długo, warto dołożyć wiatrak 12V, bo urządzenia te mocno się grzeją i po takim chłodzeniu można nawet włożyć mocniejszą żarówkę [#4060726] Przy ograniczonym budżecie można też zrobić prosty zestaw 4xPAR36 z kolorowymi filtrami i sterownikiem pod LPT; całość padała jako koszt około 200-220 zł [#3844515][#4062954]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3815301
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam
    Ostatnio doszedłem do wniosku, że wypadało by wzbogacić trochę imprezy od strony wizualnej. Nagłośnienie wystarcza mi narazie na większość imprez które gram, a i tak większych środków np na doły nie mam więc rozbudowy chwilowo nie przewiduje. Zresztą ja jestem przekonania, że nawet najlepiej nagłośniona impreza bez efektów wizualnych to nie to samo co gorzej nagłośniona, ale mająca tak owe efekty...
    ale do rzeczy:

Imprezy jakie gram to głównie urodziny, 18stki, sylwester, rocznice, imprezy walentynkowe, andrzejkowe, okolicznościowe itp.

Posiadam puki co Zig-zag'a, wiadomo jest ok, ale nawet na początek przydało by się więcej... Myślę może wytwornica dymu? Może jakieś inne światło? (derby, apollo)
    Sala na której najczęściej gram ma jeszcze kule

Czekam na propozycje i pomysły, również na wykonanie czegoś we własnym zakresie
  • REKLAMA
  • #2 3815782
    Ogro
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    stroboskop musi być, proste i fajne. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3816455
    Pixelmen
    Poziom 23  
    No niby tak, ale wiesz, na imprezach które gram to tak średnio sie sprawdzi... myślałem tu bardziej o dymie, albo dodatkowym świetle, ale nie stroboskop... już bardziej coś al'a blinder
  • #4 3816498
    mounter
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Pixelmen napisał:
    No niby tak, ale wiesz, na imprezach które gram to tak średnio sie sprawdzi... myślałem tu bardziej o dymie, albo dodatkowym świetle, ale nie stroboskop... już bardziej coś al'a blinder

zależy co kto woli, ja do niczego nie zmuszam, ale:
    ja sam nie znam dyskoteki która nie ma stroboskopów, bo jest to podstawa
    wyposażenia!

poczytaj, zobacz, może sie skusisz na laser ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic722383.html

pozdrawiam!
  • #5 3817143
    Pixelmen
    Poziom 23  
    No tak, na dyskotekę to wiadomo, ale na imprezach typu urodziny, 18stki, sylwester itp które organizuje to bawią się zarówno młodzi, jak i starsi... a np na sylwestra to praktycznie sami starsi powyżej 30 lat
    Stroboskop jest dobry na dyskotekę, ale w roli uniwersalnego efektu imprezowego sprawdza się powiedzmy średnio...
  • REKLAMA
  • #6 3817530
    Ogro
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    jeśli o to chodi no to racja, starsi "błyskocza" nielubią za bardzo ;D moze jakiś skanerek. pozdrawiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3844515
    batorystefan
    Poziom 14  
    To tak jezeli masz troche kasy i chcialbys ja wpakoac w cos fajnego i znasz sie troche na elektronice to napewno dla starszych jakis skaner i na 100% jakis fajny moon flower, do tego jezeli masz dostepna kule to zmontuj sobie do niej oswietlenniee np obudowa PAR i zamontuj na niej wolnoobrotowy silniczek(bardzo wolno obrotowy) albo jakies zalączanie do niego co 5 sekund na obrod o 90 stopni i zamontuj przeslone podzielona na 4 kolory. z tego co pamietam mozna nawet dostac gotowce(www.sklep.avt.pl) do tego na 18 musisz sobie zmontowac stroboskop sterowany przez LPT z komputera z pomoca np wtyczki do winampa DISCOLITEZ. Zastanow sie moze nad jakims kogucikiem (znane i lubiane) i dla starszych napewno jakis fajny kolorofon. Albo gotowiec albo np 8 kanalowy sterowany rownierz przez doscolitez(polecam to drugie). Przemyśl i daj znac co i jak. Mając takie oświetlenie bedziesz w stanie ogarnac impreze niemalze dla kazdego przedzialu wiekowego!
  • #8 3844647
    grabczes16
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Tak ja kolega batorzstefan podpowiada to zalezz od rocznikow!!!skaner bedyie pasowal i dla starych i dla mlodych!!!co do stroboskopu to jest on nie odlacznzm elementem strobo masy po to by nie blyskal on caly czas tylko kilka razy..ja do propozycji dodalbz jeszcze flowera i efekt zwany WING(zobacz na allegro)
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 3846860
    mounter
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    EUROLITE Wing (Roundlux 800W) do tego jakaś końcówka na DMX ;)

Efekty wizualne dla mobilnego DJ'a - co wybrać na start?

pozdrawiam!
  • #10 3847389
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Dziękuje wszystkim za zainteresowanie. Puki co myślę nad wytwornicą dymu, prawdopodobnie kupie w przyszłym tygodniu. Potem pomyśli sie dalej...
  • #11 4051308
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Może jeszcze ktoś to przeczyta ;)
    No ja jestem mobilnym DJem. Również mam Zig-Zaga. Kiedyś miałem wytwornicę eurolite N-10 ale zaliczyła zgona-zapchala się. Więc kupiłem wydajniejszą i lepszą w wykonaniu- eurolite N-19. Jak narazie sprawuje się świetnie, wręcz "wali" dymem, jest wydajna. Myślę że wytwornica dymu to również podstawa. Kolejnym moim elementem są reflektory PAR 36. Obecnie mam 2 ale jak najszybciej chcę dokupić kolejne 2 + filtry barwne. DO tego dokupię sterownik 4kanałowy pod LPT w kompie i będę mógł się bawić w sterowanie z WINAMPA. Można też kupić sterownik eurolite. :) A jeśli chodzi o strobo to wiem, ze gdy założy się kolorową przesłonkę, nie razi w oczy więc i starszym nie przeszkadza.
    Pozdrawiam :D
  • #12 4051371
    Pixelmen
    Poziom 23  
    ja tak jak wspominałem, kupiłem wytwornice dymu - Antari F80. W połączeniu z Zig- Zagiem efekt jest naprawdę fajny. teraz planuje dalszą rozbudowę i myślę nad kolejnym światłem puki co tak do 200zł.
    Najprościej drugiego Zig'a, ale myślę, że by kupić coś innego, żeby nie było zbyt monotonnie :P
  • #14 4055466
    Pixelmen
    Poziom 23  
    A co sądzicie o tym efekcie?

Showtec Rave Moon

:arrow: http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_42_43&products_id=2714

Opinie ma dosyć dobre no i cenę. Myśle tez o drugim Zig Zagu, ale jak pisałem, fajniej by było mieć coś innego, poza tym cena żarówek do obu efektów jest dosyć znaczna (Flower 1x ok 3-6zł, Zig 2x ok 10zł), a efekt po opiniach wydaje mi się porównywalny (kwestia widoczności)

Co o Tym myślicie?

pozdr
  • #15 4056121
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam. Ja myśle ,że stroboskop by się sprawdził ,ale napewno nie błyskający z częstotliwością jakie są przeważnie na dyskotekach. Uważam ,że jak by błyskał nie co jeden beat ale co jeden takt troche by ożywiło cała aranżacje i nie powinno zabardzo drażnić oczu starszych imprezowiczów.
    Ja bym złożył jakiś sterownik i podłączył kilka PAR-ów ,jakiś mały laser (a co do lasera moża wziąć przykład z kolegów z elektrody i złożyć go samemu :wink: Sam jestem w trakcie budowy...) no i stroboskop.

Pzdr.
  • #16 4057385
    koxzco
    Poziom 13  
    Jeśli chodzi o Rave Moon'a to zdecydowanie polecam!Na pewno przemawia za nim niskonapięciowa żarówka(przez co daje naprawę dobry efekt-moim zdaniem lepszy od Zig Zaga!).Flower jest dynamiczny ale spokojnie sprawdzi się na każdej imprezie!Choć jego moc może nie jest zbyt duża i wykonanie pozostawia sporo do życzenia to zdecydowanie daje radę!Pozdrawiam.

P.S Każdy zachwycony Zig Zagiem niech zobaczy inny,dowolny efekt tylko z żarówką niskonapięciową. Zwróćcie uwagę na jasność i wyrazistość promieni.:D
  • #17 4060409
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Tak trochę popatrzałem i myślę, że lepiej by było trochę dołożyć i zamiast moona kupić Barrela lub Dancera? Efekty wydaja się być w miarę OK, z czasem może zakupił bym i drugiego do pary. Troche martwi mnie fakt, że nie posiadają wiatraków = mocno sie grzeją i pewnie trzeba ich używać z przerwami, a jednak wolałbym, aby mogły czasem zagrać 6-8h prawie non-stop.
    Swoja drogą posiadając napięcie 12V łatwo można domowym sposobem zamontować wiatrak np komputerowy i myślę, że znacznie poprawiło by to chłodzenie i mogły by pracować wydajniej.
  • Pomocny post
    #18 4060726
    koxzco
    Poziom 13  
    Zdecydowanie z wiatrakami to dobry pomysł!Grzeją się dość mocno!Barrel to to samo co Moon tylko z lustrem skanującym.Ale podobno wypada gorzej.Za to z tych trzech rzeczywiście najlepiej wziąć Dancera(z wyczytanych opinii).

Co do przeróbek i usprawnień.Po założeniu wiatraka można spokojnie wsadzić mocniejszą żarówkę!
  • #19 4060883
    planeta123456
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    kup sobie dymownice antari f-80z , ravemoon ( wspaniały flower , mam takie dwa ) albo jakiś gobo flower i będzie ok , ja mam zig zaga i w połączeniu z ravemoonem jest swietnie rewelka potem kupiłem hexacona i teraz kupiłem prismamoon i oriona . :-):D:D
  • #20 4061439
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Dymiarke już mam i jest to Antari F80. Do tego jak juz wspominałem mam Zig Zag'a i teraz planuje zakup czegoś od Showtec'a z żarówką niskonapięciową czyt. Rave Moon/Barrel/Dancer
  • Pomocny post
    #21 4061513
    planeta123456
    Poziom 14  
    ja jestem bardzo zadowolony z zakupu ravemoon wydaje się beznadziejny ale jest mało lepszych od niego , ( a przynajmiej eurolite ma gorsze flowery ). Jest dobrze wykonany i zkonstruowany . POLECAM TEN EFEKT I TĄ FIRME!!!!!!1
  • #22 4062096
    koxzco
    Poziom 13  
    Cytat:
    ja mam zig zaga i w połączeniu z ravemoonem jest swietnie rewelka potem kupiłem hexacona i teraz kupiłem prismamoon i oriona

Nie lepiej zainwestować w jakiś mały zestawik w standardzie DMX?Ja na początek myślę o jakimś prostym skanerze i adapterze DMX pod USB:D
  • Pomocny post
    #23 4062954
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Według mnie Rave Moon Showteca to godne polecenia urządzenie, bynajmniej lepsze od eurolite, chociaż i tej firmie zaufałem. Ja w najbliższym czasie chcę zainwestować w 4xPAR36 + filtry i do tego sterownik LPT pod kompa. Koszt około 200-220zł za to wszystko razem. Potem myślę o jakimś flowerze, mocniejszym strobie (mam 150W) i może laserze...
  • #24 4072608
    planeta123456
    Poziom 14  
    koxzco napisał:
    Cytat:
    ja mam zig zaga i w połączeniu z ravemoonem jest swietnie rewelka potem kupiłem hexacona i teraz kupiłem prismamoon i oriona

Nie lepiej zainwestować w jakiś mały zestawik w standardzie DMX?Ja na początek myślę o jakimś prostym skanerze i adapterze DMX pod USB:D

tak tylko chodzi o to że ten skaner i sterownik troche kosztują a bardziej się opłaca kupić też dobre ale i tańsze efekty . (trzeba zacząć od podstaw). Ludzie na dyskotekach nie przejmują się zbytnio oświetleniem więc im to jest obojętne czy widzą double ball czy skaner . Zauwazyłem że im więcej tym ludzie bardziej się cieszą nawet gdy to tylko są pary. :D:D
  • #25 4073607
    czator
    Poziom 13  
    a ja mam takie pytanie jeżeli chodzi o te efekty, ponieważ zastanawia mnie to czy zig-zag nie będzie zagłuszał(tłumił, jak zwał tak zwał) ale chodzi mo o to czy jak będę miał ravemoona i zig-zaga to czy obydwa światła będą dobrze widoczne, bo przecież zig-zag ma żarówki o o wiele większej mocy niż ravemoon, chodzi mi także o wiązki tych świateł naturalnie przy lekkim zadymieniu pomieszczenia... oraz ew jakie jeszcze efekty możecie polecić?? i jaki jest dobry i tani sterownik LPT ?? i gdzie to można kupić (mam sterownik usb-dmx ale nie za bardzo umiem to uruchomić :/)
  • #26 4074487
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Sterownik polecam www.sterowniki.friko.pl tam gość robi dobre i tanie. 4 kanalowy to ok 60zł, 8 kanałowy to 100zł.
    Jeśli chodzi o efekty to myślę że nie będą się "zagłuszać" a raczej zaślepiać :P bo rave moon to flower i ma bardziej skoncentrowane światło a ZigZag to po całej sali śmiga, ok 150 stopni kąt świecenia ma... Polecam jescze efekt DERBY/SUNRISE bo wspołpracowały kiedyś u mnie na imprezie i efekt porządny :) Polecam oba :)
  • #27 4075154
    planeta123456
    Poziom 14  
    czator napisał:
    a ja mam takie pytanie jeżeli chodzi o te efekty, ponieważ zastanawia mnie to czy zig-zag nie będzie zagłuszał(tłumił, jak zwał tak zwał) ale chodzi mo o to czy jak będę miał ravemoona i zig-zaga to czy obydwa światła będą dobrze widoczne, bo przecież zig-zag ma żarówki o o wiele większej mocy niż ravemoon, chodzi mi także o wiązki tych świateł naturalnie przy lekkim zadymieniu pomieszczenia... oraz ew jakie jeszcze efekty możecie polecić?? i jaki jest dobry i tani sterownik LPT ?? i gdzie to można kupić (mam sterownik usb-dmx ale nie za bardzo umiem to uruchomić :/)

Ja jak włączyłem zig-zaga i rave moon'a to nie miałem problemu w znalezieniu ravemooona zig - zag świecił tak że nie przeszkadzał ravemoonowi i odwrotnie.
    :D
  • #28 4075959
    koxzco
    Poziom 13  
    Czator! Mogę podesłać Ci na PW linka z ciekawymiu sterownikami obsługiwanymi z poziomu komputera!
    A jeśli chodzi o Zig Zag'a i Ravemoona:używałem ich razem na jednej imprezie i zdecydowanie mogę potwierdzić kolegę 'planeta123456'! Zig Zag jest efektem o bardzo szerokim kącie świecenia ale jego 300Watowe żarówki wcale nie czynią go super jasnym!(zależy oczywiście od rozmiarów sali!)Ravemoon dzięki żarówce na 12V naprawdę daje rade!:)Szczerze polecam:D
  • #29 4078370
    czator
    Poziom 13  
    koxzco, no tyle ze ja mam już takie cudo pod usb, tylko nie mogę tego uruchomić :/ albo kupiłem jakieś popsute(było nowe) próbowalem kilkoma programami i nic :/ mam konwerter firmy DAB (kupiony na allegro prosto od nich...)
  • #30 4078729
    planeta123456
    Poziom 14  
    Zig zag ma większy kąt świecenia i potrafi rozświetlić całą sale ale wykorzystuje żarówki 2 x 300w/120v przez co jego promienie są nie ostre i ciemne , a rave moon ma 1 x 50w / 12v jego promienie są jasne i ostre . Obydwa efekty są super ja jestem z nich zachwycony (nigdy mnie nie zawiodły ) :-) W dymie efekty są jeszcze lepsze ( ale to podstawa ).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru efektów wizualnych dla mobilnego DJ-a na imprezy okolicznościowe, takie jak urodziny, 18-stki, sylwester czy rocznice. Podkreślono, że oprócz nagłośnienia ważne jest wzbogacenie oprawy wizualnej, zwłaszcza przy ograniczonym budżecie. Wśród rekomendowanych urządzeń na start wymieniano wytwornice dymu (np. Antari F-80, Eurolite N-19), reflektory PAR 36 z filtrami barwnymi, stroboskopy (np. Eurolite Power Strobe 500), skanery, kolorofony (moon flower, gobo flower), lasery oraz efekty typu Zig-Zag, Rave Moon, Barrel i Dancer. Dyskutowano o zaletach i wadach poszczególnych efektów, zwracając uwagę na moc żarówek, kąt świecenia, jasność promieni oraz kompatybilność z zadymieniem pomieszczenia. Wskazano, że stroboskopy mogą być mniej uniwersalne na imprezach z udziałem starszych osób, które nie lubią intensywnych błysków. Polecano także sterowniki DMX i LPT do synchronizacji efektów z muzyką, a także samodzielne modyfikacje, np. montaż wentylatorów dla lepszego chłodzenia urządzeń. Wskazano na różnice między efektami niskonapięciowymi (12V) a wysokonapięciowymi (120V) oraz na ograniczenia związane z zasilaniem w wynajmowanych salach. Wiele osób rekomendowało efekty Showtec (Rave Moon, Barrel, Dancer) jako dobre i przystępne cenowo, a także Eurolite i Martin jako solidne marki. Podsumowując, na start warto zainwestować w wytwornicę dymu, kilka reflektorów PAR, flower (np. Rave Moon) oraz prosty sterownik do synchronizacji efektów, a następnie rozbudowywać zestaw o kolejne światła i lasery w zależności od budżetu i potrzeb.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA