logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompaktowe oświetlenie i efekty świetlne dla mobilnego DJ'a

walus4 28 Lut 2008 21:57 2379 28
REKLAMA
  • #1 4856811
    walus4
    Poziom 11  
    witam

tak jak w temacie chciałbym usłyszeć propozycje sprzętu dla mobilnego DJ chodzi mianowićie o światło i efekty świetlne mam problem z dobraniem czegokolwiek a jak już to nie jestm w stanie tego nigdzie wziąść ze sobą bo ma za duże gabaryty lub ne da rady tego wykożystać . posiadam kulę lustrzaną w raz z oświetleniem stroboskop i planuję zakup dymiarki .chciałbym coś więcej żeby dawało dość duży elekt a jednocześnie żebym mógł tego używać rawie wszędzie
  • REKLAMA
  • #2 4856898
    bulin01
    Poziom 13  
  • #3 4857077
    mounter
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    lasery: 50-100mW zieleni wystarczy dla mobilnych :)
  • #4 4861215
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    To zależy jakie imprezy chce się prowadzić i jakimi funduszami się dysponuje... Bo np według mie fireball to dobry dla staruszków.
    Ja mogę polecić:

1. Zig Zag (sam używam, najlepszy w tym przedziale cenowym)- posiada dużą moc i jest dosyć dynamiczny.

2. Showtec Rave Moon (lub podobne)- niedrogi efekt o bardzo dobrej optyce i soczystych kolorach

3. Derby (lub podobne)- również bardzo ciekawy efekt za niewielekie pieniądze.

Ja osobiście mam jeszcze sterownik do kompa pod LPT i za pomocą sterownika i programu robię sceny przy użyciu np PAR-36, PAR-56 czy Flowerów.
    Co do cen sprzętu to chyba bezkonkurencyjnie wygrywa www.prosklep.com (nie jest to reklama, lecz wniosek z własnego doświadczenia) :)
  • #5 4861504
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    HAHAHHAHAA !! tylko czekałem aż jeden z kilku fanatyków poleci Ci Zig-zaga :D Nie dość że to paskudnie wygląda to na dodatek jest na żarówkach wyskoko napięciowych i daje rozmyte promienie , spali sie jedna to druga też przestanie świecić bo są podłączone szeregowo .

Już w kilku tematach pisałem że jeżeli ktoś posiada ten efekt to niech nie wciska go innym!

I uprzedzam żeby sie nie kłucić bo przewineło sie przez moje ręce kilkadziesiąt efektów i moge powiedzieć że ten jest najgorszy.

Polecam ci efekty tylko i wyłącznie na żarówkach nisko napięciowych lub LED.

Co do Prosklepu to zdecydowanie polecam zakup żarówek , tak starannie je pakują że połowa nie działa od razu , oczywiście mozna im je odesłać i przysyłają nowe , rozbite , wysłałem im nawet filmik jak otwieram paczke przy kurierze i żarówki sa uszkodzone . Podziękowałem tej firmie po ponad rocznej współpracy (Robiłem u nich zakupy raz w miesiącu za dosyć duże pieniądze). Polecam ci odwiedzić strone www.muzyczny.pl.

Pozdrawiam
  • #6 4861872
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Każdy ma swoje zdanie, ja ZAWSZE żarówki dostawałem całe :) A co do ZigZaga to było podkreślenie że w swoim przedziale cenowym... ja ZigZaga używam i nie narzekam na kolory... Bo ZigZag to nie skaner, nie ruchoma głowa... to zwykły sprzęt który ma sobie polatać po sali i tyle... szukając efektów PRO to trzeba szykować PROportfel... Co do sklepu polecanego przez kolegę to całkiem całkiem...drogi :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4862156
    walus4
    Poziom 11  
    chciałbym usłyszeć jakieś propozycję oświetlenia inteligentnego bo może jest lepiej poczekać trochę i kupić coś co przyda mi się bardziej puźniej niż kupić dużo taniego a puźniej się okaże że w cale nie przydatnego
  • REKLAMA
  • #8 4862356
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    walus4 napisał:
    chciałbym usłyszeć jakieś propozycję oświetlenia inteligentnego bo może jest lepiej poczekać trochę i kupić coś co przyda mi się bardziej puźniej niż kupić dużo taniego a puźniej się okaże że w cale nie przydatnego

Nadal nie wiemy jaką kwotą dysponujesz.. bo wiesz, można proponować oświetlenie inteligentne w przedziale cenowym 2 000-100 000zł :)
  • #9 4863671
    walus4
    Poziom 11  
    jeżeli już to tak do 2 tyś
  • #10 4863704
    koxzco
    Poziom 13  
    Zgadzam się z djAndriu. Żarówki wysokonapięciowe to nie jest to co dobrze wygląda na imprezie!Poza tym z wielu opini wiadomo,że oprawki od żarówek w Zig Zagu nie są super wytrzymałe(zapewne od ciepła-2x300W robi swoje). Ale nie o tym mieliśmy mówić;)

Po pierwsze powiedz ile masz kasy,coś się pomyśli. Po drugie-grasz sam,ktos Ci pomaga?

Jeśli jesteś sam warto rozejrzeć sie za czymś dającym dużo światła.-oszczędzasz sobie pracy przy wieszaniu wszystkiego i transporcie!Nie jest to lekka robota powiesić ileś tam np.skanerów samodzielnie;]

W koszta wlicz też statyw (o ile go już nie posiadasz).Ustawianie ciężkich efektów na parapetach nie jest dobrym pomysłem i nie daje porządanego efektu!

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #11 4864633
    walus4
    Poziom 11  
    grywam sam lub mam kogoś do pomocy ale generalnie sam do wydania mam tak ok2 tyś chodzi o propozycje oświeltenia intelidentnego i takiego zwykłego z tym zig zgiem to mam sceptyczne podjście czekam na jakieś propozycje
  • #12 4864891
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    Za nieco ponad 900zł można mieć laser RGY o mocy ~150mW, tez fajna sprawa :)
  • #13 4865259
    walus4
    Poziom 11  
    ok lasre fajna sprawa ale to połowa mojego budrzetu
  • #14 4865366
    razor_best
    Poziom 11  
    jak bym zaproponował coś z DMX... na początek wystarczył by Ci prosty sterownik dmx
    powiedzmy:
    http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=116_124&products_id=6235
    oczywiscie nie jest to sprzet z górnej polki ale powinien Ci wystarczyc....
    do tego skaner:
    http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_54_55&products_id=1903
    i powiedzmy 2 sztuki tego:
    http://www.prosklep.com/product_info.php?products_id=8777
    niestety przekroczylismy juz budżet 2000 zl o 287zl ale warto;) na początek powinno wystarczyć z biegiem czasu będziesz mógł dokupic jakies urządzenia z dmx:)

Dodano po 28 [minuty]:

oczywiscie za ta sume to niewiele mozna zaproponowac... moge zaproponowac takze sprzecik z gornek polki i mysle ze w budżecie 5 tys byśmy się wyrobili oczywiscie w wersji bardzo okrojonej;) ale dla mobilnego dj by to calkowicie wystarczylo;) teraz najjbardziej oplaca sie inwestowac w sprzet DMX:)

Dodano po 39 [minuty]:

http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_30_36&products_id=6218
    zamiast tych 64 ledowych mozna 56 efekt identyczny a cena mniejsaza:P
  • #15 4865991
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Mam pomysł ale muszę wiedzieć, czy grasz z komputera?

Jeśli tak to proponuję sprzęt "półinteligentny" czyli sterownik- dimmer (RS232):

Urządzenie umożliwia sterownie urządzeniami zasilanymi napięciem przemiennym 230V . Sterownie odbywa za pomocą komputera wyposażonego w port COM. Dimmery współpracuje z rewelacyjnym darmowym programem sterującym DMXControl Za jego pomocą możemy np. regulować jasność świecenia reflektorów, ręcznie lub w sposób automatyczny. Dzięki swojej konstrukcji wykorzystującej standard transmisji RS232 nie jest konieczne stosowanie dodatkowych adapterów (tak jak w przypadku dimmerów DMX ). Dodatkowa zaleta jest możliwość łączenia równoległego kilku sterowników, rozszerzając tym samym ilość sterowanych urządzeńń do max 128.

Nie jest to DMX, ale jest sterowanie ON/OFF i posiada funkcję DIMMERa. Można do tego podłączyć każde urządzenie i za pomocą programu DMXControl (który wg mnie jest bardzo obszerny jeśli chodzi o funkcje) możemy tworzyć sceny.

Ceny:
    Sterownik (8 kanałów)- <200zł
    + opcjonalnie (przykład)
    -PAR 36 (40zl/szt) lub 56 (ok. 100zł/szt)
    -Showtec Rave Moon (150zł/szt)
    - http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_42_43&products_id=8745&osCsid=19263bbeb0d1f1f26bf18417f3879809
    - http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_42_44&products_id=179 (podobno niezły "wariat")
    - http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_42_44&products_id=173
    - http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_42_46&products_id=172
    - laser (ale to nie mój biznes więc nie pomogę)

Tak oto kształtuje się alternatywa do sterowania DMX. A za 2000zł to można kupić naprawdę sporo :)
    Pozdrawiam
  • #16 4867125
    walus4
    Poziom 11  
    jeżeli chciałbym zakupić coś nie inteligentnego to co by to mogło być nie mam przekonania do zigzagatak że słucham propozycji czegoś co dawałoby dużo światła a zarazem byłby dobry efekt
    ja osobiście myślałem nad kolorofonem ale ni wiem czy to się opłaca.
  • #17 4867300
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    walus4 napisał:
    jeżeli chciałbym zakupić coś nie inteligentnego to co by to mogło być nie mam przekonania do zigzagatak że słucham propozycji czegoś co dawałoby dużo światła a zarazem byłby dobry efekt
    ja osobiście myślałem nad kolorofonem ale ni wiem czy to się opłaca.

No to 1 post wyżej jest zestaw nie- inteligentny. Jest tylko zsynchronizowany komputerem. Te same efekty mogą działać bez synchronizacji komputerem, każdy "swoją drogą". Ja na Zig-Zaga nie narzekam ale nie będę się kłócił bo możliwe że się wkurzę gdy się zepsuje :P Proponuję poszperać na PROSKLEPie :)
  • #18 4867540
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    A nie prościej jest zakupić listwe włącz/wyłącz niż sterować z kompa ??
  • #19 4868996
    razor_best
    Poziom 11  
    no to jak juz nie inteligentnie to może:
    http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_42_44&products_id=7206
    calkiem fajna sprawa do tego 2 zaroweczki 350W i juz jest bardzo fajny efekt
    http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_42_46&products_id=2943
    ta maszynka daje tez bardzo fajny efekt:P
    oczywiscie nei obejdzie sie bez dymiareczki bo doiero w dymie kazde światelko nabiera "uroku":P
    według mnie najlepiej inwestowac w dmx... daje to większe możliwośći i wydaje mi sie ze lepiej kupic "mniej a lepiej" caly system mozna z czasem rozbudowywac co daje neiograniczone możliwości....
  • #20 4869881
    walus4
    Poziom 11  
    rozważam taką ewenualność tylko jak już inwestować w coś takiego to trzeba zacząć od dobrego sterownika i zagłębić się w literaturę o dmx jeżeli ktoś takową posiada to bardzo bym prosił o link do niej bo bez tego ani rusz z decyzją
  • #21 4870479
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    djandriu napisał:
    A nie prościej jest zakupić listwe włącz/wyłącz niż sterować z kompa ??

Jest mała różnica między listwą a sterownikiem... listwą musisz sterować sam a sterownik kompatybilny z kompem wykonuje sceny zaprogramowane wcześniej. Ponadto sterownik ma opcje dimmera a listwa owej funkcji nie posiada. A cena podobna...
  • #22 4873484
    walus4
    Poziom 11  
    Listwa on/off kosztuje od 100 do 125zł a sterownik ok 200-300
    ponawiam prośbę o materiały na temat dmx i sterowania światłem przez kompa to bardzo by mi pomogło bo przecież nie ma sensy truć dupy jeżeli można samemu poczytać
  • #23 4873758
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    walus4 napisał:
    Listwa on/off kosztuje od 100 do 125zł a sterownik ok 200-300
    ponawiam prośbę o materiały na temat dmx i sterowania światłem przez kompa to bardzo by mi pomogło bo przecież nie ma sensy truć dupy jeżeli można samemu poczytać

Listwa to ok 100-150zł. a sterownik 160zł i nikt nie wmówi że więcej bo gadałem z producentem :)

Oświetlenie z kompa (przykładowo program LIGHTNING bo DMX Control nie znalazłem):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic603832.html

DMX:
    http://www.prolight.com.pl/pdf/geni/podstawydmx_pl.pdf
  • #24 4881056
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 56
    Ja ci poleciłbym to co sam używam American DJ quick skan (komplet 4 niby skanerów ok 900-1000zł/komplet) system i np 2 szt electra led (ok 350zł/szt) bardzo proste w użyciu quick skany można połączyć kablami zeby chodziły synchronicznie ze sobą Teraz myślę o dokupieniu jeszcze REVO LED III
  • #25 4882545
    walus4
    Poziom 11  
    ja jednak skerowałbym się w kierunku sterowania oświetleniem za pomocą kompa więc teraz mam problem z tym sterownikiem mianowicie boję się podłączyc ten sterownik pod kompa żeby go nie spalić bo kożystam z laptopa a wymoana części w nim jest bardzo droa lub nieopłacalna więć czekam tu na podpowiedzi ludzi którzy kożystają już z tego rodzaju sterowania bo nie jestem przekonany co do sterownika mam jeszcze kilka pytań ale to już najlepiej do osób które kożystają z takieo sterowania
  • #26 4882911
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    Ja Ci doradze tylko tyle. Przed zakupem zastanow sie dla kogo grasz i jaka muzke. Bo niektore efekty moze sie okazac ze beda poprostu do kitu albo nie w ta grupe uzytkownikow.

Np. Laser fajna sprawa ale na dyskotece a nie jakiejs imprezce nieduzej bo juz traci to swoj efekt jednak.

Dymiarek to bierz FLASH 900 tania i dobra.

Co do zarowki nieskonapeiciowej z tanich efektow takowych nie ma z jej uzyciem:) Sa ale to wyjatki i najczesciej na 50W:).
  • #27 4883050
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 56
    Kiedyś pracowałem na karcie DMX martina do kompa do sterowania skanerów i porażka nie ma to jak zwykły sterownik DMX :)
    Swoja droga American dj daje w zestawie ze światełkami fajne żarówki najczęściej są to longlife Philipsa ja takie mam w quicskanach
  • #28 4883308
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    walus4 napisał:
    ja jednak skerowałbym się w kierunku sterowania oświetleniem za pomocą kompa więc teraz mam problem z tym sterownikiem mianowicie boję się podłączyc ten sterownik pod kompa żeby go nie spalić bo kożystam z laptopa a wymoana części w nim jest bardzo droa lub nieopłacalna więć czekam tu na podpowiedzi ludzi którzy kożystają już z tego rodzaju sterowania bo nie jestem przekonany co do sterownika mam jeszcze kilka pytań ale to już najlepiej do osób które kożystają z takieo sterowania

Jaki sterownik boisz się podłączyć do kompa? Ja używam LPT zarówno na stacjonarnym jak i laptopie i nie boję się niczego...
    Nie wiem jaki sterownik Ciebie interesuje ale ja polecam www.sterowniki.friko.pl . Ja mam sterowniki właśnie z tej stronki i jestem BARDZO zadowolony :)
  • #29 4883581
    Danies94
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Zig-zag, flower no i jezeli myślisz o czymś lepszym i wiesz jakie są tego koszty to może jakiś skaner albo ruchoma głowa :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kompaktowego oświetlenia i efektów świetlnych dla mobilnego DJ-a z budżetem do około 2000 zł. Użytkownik posiada kulę lustrzaną, stroboskop i planuje zakup dymiarki, szuka jednak dodatkowych efektów dających duże natężenie światła i łatwy transport. Proponowane rozwiązania to tanie efekty typu Zig-Zag, Derby, Fire Ball, jednak pojawiły się krytyczne opinie o Zig-Zagu ze względu na wysokonapięciowe żarówki i słabą jakość światła. Alternatywnie polecane są efekty na żarówkach niskonapięciowych lub LED, a także lasery zielone o mocy 50-150 mW, które jednak pochłaniają znaczną część budżetu. Wskazano na zalety oświetlenia sterowanego DMX, które pozwala na rozbudowę systemu i tworzenie scen świetlnych za pomocą komputera, choć wymaga inwestycji w sterownik DMX i naukę obsługi. Propozycje sprzętu DMX w budżecie to podstawowe sterowniki i skanery, np. z oferty prosklep.com. Dyskutowano też o różnicach między listwą włącz/wyłącz a sterownikiem z funkcją dimmera. Polecano sprzęt marki American DJ (np. Quick Scan, Electra LED, REVO LED III) jako prosty i efektywny zestaw. Poruszono kwestie bezpieczeństwa podłączania sterowników do laptopa oraz dostępności materiałów edukacyjnych o DMX. Wskazano, że inwestycja w dymiarkę jest istotna dla uzyskania efektów świetlnych w dymie. Podsumowując, rekomendowane jest inwestowanie w system DMX z dobrym sterownikiem, efekty LED lub niskonapięciowe żarówki oraz laser zielony, dostosowując wybór do rodzaju imprez i dostępnego budżetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA