logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentium III Tualatin 1400 MHz vs P3 1000 MHz - czy odczuję różnicę?

GKS 24 Kwi 2007 07:10 5568 8
REKLAMA
  • #1 3815686
    GKS
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich!
    Mam takie pytanko czy warto kupić procesor Pentium III Tualatin 1400 MHz/512/133/1.45V?
    ... a dokładnie czy naprawdę on jest taki wydajny szybki i w ogóle lepszy od niektórych P4!
    Teraz mam P3 1000MHz i zastanawiam się jaka będzie różnica miedzy tymi 2 procesorami w użyciu.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka oraz wyrażeń slangowych!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3815713
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Nie wiem w jakiej cenie chcesz go kupić - a to ma znaczenie.
    Te procesory są ogólnie drogie, jeżeli twoja płyta to obsługuje i nie chcesz się "bawić" w większą modernizacje to tak - można kupić.
    Procesor jest całkiem wydajny jednak jeżeli chcesz go kupić w cenie w jakiej jest dostępny na allegro to odradzam - zdecydowanie nie opłaca się.

Ja bym jednak proponował przesiadkę na coś lepszego ale prawdopodobnie byś musiał wydać więcej niż tylko na procesor.
  • #3 3815863
    GKS
    Poziom 12  
    No właśnie oto chodzi że nic nie musiał bym wymieniać tylko wstawił bym proca i śmiga!No właśnie patrzyłem na allegro chodzą one po 219 zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3815902
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jeśli chodzi o Tualatiny z Allegro, to 1400MHz jest całkowicie nieopłacalny (od 220zł w górę) ale całkiem sensowna cena jest za "o oczko" słabszego 1266MHz 512KB L2 (od 115zł w górę). Jeśli masz dobrą płytę i pamięci, to ustawiasz FSB na 150MHz i masz 1425MHz. Warto też się rozejrzeć za Celeronami Tualatin, gdzie sprzedający gwarantuje wysokie podkręcenie - widziałem Tualatina 1GHz, który "latał" bodajże z FSB 148MHz bez podnoszenia napięcia - co dawało 1480MHz (za ok. 55zł). Miałem ochotę go zakupić ale moja płyta (ECS P6IPAT) nie pozwala na wymuszenie magistrali 133MHz (i odpowiednich dzielników PCI/FSB) przy procesorach z FSB 100MHz. Być może skuszę się na Tualatina 1266MHz 512KB L2 ale też mnie nurtuje, czy warto przesiadać się z P3 1000MHz EB - pewnie przyrost prędkości będzie rzędu 25-40% ale za to temperatura niższa i pobór prądu no i zawsze chciałem mieć Tualatina z 512KB L2 ;).
  • REKLAMA
  • #5 3817455
    GKS
    Poziom 12  
    no właśnie chodzi oto czy warto wydawać kasę i prawie tego nie odczuć w wydajności! czy lepiej zbierać kasę i kupić coś lepszego.Po namyśle doszedłem do wniosku że lepiej zbierać kasę i coś konkretnego kupić!!!!!
    Dzięki bardzo za zainteresowanie :)
    pozdrawiam!!
  • #6 3817592
    Deepone
    Poziom 22  
    Tak jak @wiezlak pisze na tego 1266 można się skusić ale robić skok o 266MHz to niewiele da, w systemie tego specjalnie nie poczujesz, w grach minimalnie ale zawsze ograniczać będzie reszta sprzętu bo niskie FSB i pamięci SDR (tak się domyślam, choć mogę się mylić).
  • REKLAMA
  • #7 3817682
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Deepone - właśnie podejrzewam, że wzrost wydajności nie będzie liniowy z zegarem w stosunku do P3 1000EB a nieco większy. Wspomniany Tualatin 1266MHz ma 512KB L2 zaś Coppermine tylko 256KB. Poza tym rdzeń Tualatin jest odrobinę usprawniony. Kusi mnie ten procesor, bo darzę platformę Socket 370 dużym sentymentem :). Nad jedną rzeczą boleję - nie ma dzielnika PCI/FSB 1/5 i magistrala powyżej 150-155MHz robi się kłopotliwa mimo, że procesor ma dużo większy potencjał. Od kilku lat mam P3 1000EB i spokojnie latał na FSB 155MHz (na Abicie BX-133) i to z obniżonym o 0,2V napięciem. Jaka szkoda, że w tych procesorach nie można manipulować mnożnikiem :|. Z tego, co widziałem w sieci ludzie zmuszali Tualatiny (Celerony z FSB 100MHz) do pracy z częstotliwościami nawet 1600-1700MHz - wydajność podobno rozkładała wszelkie Celerony 4 do ok. 3GHz.
  • #8 3817780
    Deepone
    Poziom 22  
    Znaczy tak to się zgodzę, że wydajność nie idzie liniowo. Ale jeżeli ktoś nie zamierza podkręcać to sensu większego także to nie ma - będzie zysk owszem ale czy warty wydania tych 120zł (no chyba że się sprzeda dobrze stary procesor to około połowa tego).

Sam długo korzystałem z P3 i byłem zadowolony, jednak sprzedałem całość w odpowiednim momencie i bardzo mało dopłaciłem do Socket A - opłacało się, później też małym kosztem przesiadka na S 754. (mały koszt dla mnie to do 100zł).
    Ostatnio nawet na stanie miałem jakiegoś Tualatina, fajny ale uznałem, że nie wart swojej ceny. Osobiście uważam, że nie warto inwestować pieniędzy w te platformę. W miarę wydajna ale nie warta swojej ceny. Niestety dla osób pracujących na jeszcze na Socket 370 zmiana platformy wymusza zmianę więcej niż 2 części (bo w końcu płyta + procek + ram, jeżeli się kupi płytę z AGP to mając kartę na AGP to się troche zaoszczędzi). Tak czy siak, zawsze coś będzie problemem.

Na tego 1266 to jeszcze można się przesiąść, przyrost będzie i w sumie nie tak drogo, ale na 1400 to nie opłacalne za te pieniądze (za te cenę to się kupuje wydajniesze procesory ale niestety na inną platformę).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu procesora Pentium III Tualatin 1400 MHz w porównaniu do posiadanego Pentium III 1000 MHz. Użytkownicy wskazują, że Tualatin 1400 MHz jest drogi (około 220 zł) i niekoniecznie przyniesie znaczący wzrost wydajności względem P3 1000 MHz, zwłaszcza biorąc pod uwagę ograniczenia platformy Socket 370, takie jak niskie FSB i pamięci SDR. Alternatywnie proponowany jest model Tualatin 1266 MHz z 512 KB pamięci L2, który oferuje lepszy stosunek ceny do wydajności i możliwość podkręcania FSB do 150 MHz, co daje około 1425 MHz. Wzrost wydajności szacowany jest na 25-40%, ale nie jest liniowy względem taktowania. Wspomniano także o Celeronach Tualatin, które można podkręcać do około 1480 MHz przy niskim napięciu. Wskazano, że inwestycja w tę platformę może nie być opłacalna, a lepszym rozwiązaniem jest zbieranie środków na nowszy, bardziej wydajny procesor i platformę, gdyż modernizacja Socket 370 wymaga wymiany kilku komponentów (płyta, RAM, procesor). Problematyczne jest także ograniczenie w magistrali PCI/FSB, które utrudnia podnoszenie częstotliwości powyżej 150-155 MHz. Ogólnie, Tualatin jest wydajniejszy od starszych P3 Coppermine dzięki większej pamięci L2 i usprawnionemu rdzeniowi, ale różnice w codziennym użytkowaniu mogą być niewielkie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA