logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win98SE i przenośny dysk HDD 2,5" w obudowie podłączany

bi4ly 24 Kwi 2007 13:20 1245 7
REKLAMA
  • #1 3816563
    bi4ly
    Poziom 11  
    Witam,
    Problem jest następujący:
    zakupiłem przenośny dysk 2,5" w obudowie na USB.
    Wszystko ok, ale od momentu zainstalowania sterowników komputer się nie wyłacza - ekran pozostaje w "pozycji"
    Trwa zamykanie systemu, ale dzieje sie tak tylko gdy: podłacze dysk pod USB, pendrive lub nawet korzystam z neozdrady na modemie sagema USB.
    Wszystkie te urządzenia są podłączone pod huba USB z własnym zasilaczem.

Czy przyczyną bądą stery, hub, opcje zasilania czy coś innego. Przypominam ze to Win98SE
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3816673
    jawoks
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Zacznij od zainstalowanie Service Packa, ściągniesz do stąd: http://sp.up.pl/
  • REKLAMA
  • #3 3817286
    bi4ly
    Poziom 11  
    nooooo ok ale czy to jest w 100% bezpieczne ... rozne opinie krążą o tym nieoficjalnym SP
  • REKLAMA
  • #4 3817333
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Cytat:
    nooooo ok ale czy to jest w 100% bezpieczne ... rozne opinie krążą o tym nieoficjalnym SP

Nie stwarza to problemów, a usuwa kilka dziur.
  • REKLAMA
  • #5 3832494
    bi4ly
    Poziom 11  
    no dobra z powyższego linku zainstalowalem ... ale tylko stery od USB (bo TYLKO to mnie obchodzi) .. i nic :(. Być moze pomógłby format i poźniejsze instalowanie tych sterów. Ale format to najprymitywniejsza forma poradzenia sobie z problemem
  • #6 3832561
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    a jak podłączysz dysk i neo bezpośrednio do portów w PC to też tak świruje :?:
  • #7 3844769
    bi4ly
    Poziom 11  
    Podłączyłem dysk i neo bezpośrednio do portów USB na płycie głównej ... bez zmian :(. Nie ważne czy włacze dysk i skopiuje czy tylko "wejde" na niego - jest to samo. Z neo podpbnie nie ważne jak długo "buszuje". Hmm wlasnie mi przyszlo do głowy że to mogą być w 70% stery, które dostałem z obudową, bo pod laptopem tez mam czasami takie dziwactwa. (też win98se). Oba USB to ver. 1.0 (może 1.1)
  • #8 3865072
    bi4ly
    Poziom 11  
    Przepraszam, że jeden post pod drugim, ale do ww problemów doszła drukarką LEXMARK Z45 ... wczoraj włączyłem kompa TYLKO by wydrukować stronę tekstu ... i ... to samo co z dyskami. Czyli wskazywałoby to na ogólny problem z USB. Ale przed dziewiczym podłączeniem dysku i pena miałem już podłączone do USB : neo, drukarka i czytnik kart i nigdy nic sie nie działo. A najlepsze jest to, że na kompie w akademiku zainstalowałem dokładnie te same stery do dysku i pena i wszystko gra jak trza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows 98SE, który nie wyłącza się poprawnie po podłączeniu przenośnego dysku 2,5" w obudowie USB, pendrive'a lub modemu Sagem USB przez hub USB z własnym zasilaczem. Po instalacji sterowników USB oraz Service Packa problem nadal występuje, niezależnie od podłączenia urządzeń bezpośrednio do portów USB na płycie głównej. Objawy obejmują zawieszanie się procesu zamykania systemu. Dodatkowo podobne problemy pojawiły się przy podłączeniu drukarki Lexmark Z45. Na innym komputerze z tymi samymi sterownikami problem nie występuje, co sugeruje konflikt sterowników lub ustawień zasilania w systemie. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niekompatybilne lub wadliwe sterowniki USB, problemy z hubem USB, wersję USB 1.0/1.1 oraz konfigurację zasilania w Windows 98SE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA