logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 200W (mostkowy TDA2003 z stopniem KD707, KD708)

Zawach 24 Kwi 2007 18:09 3819 6
REKLAMA
  • #1 3817477
    Zawach
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Czesc mam taki problem chcial bym zbudowac wlasnie taki wzmacniacz jest on zaskakujaco prostej konstrukcji chce go uzyc jako wzmacniacz samochodowy do zasilania 2 glosnikow 240 W (napewno maja duz mnie :P) jakiej do tego trzeba by bylo uzyc przetwornicy napieciowej ??? no i jak go zbudowac i polaczyc zeby uzyskac 2 kanaly po ok 200W i chcial bym sie dowiedziec jaka byla by mniej wiecej cena zrobienia tego wzmacniacza dobrze bylo by jak by ktos wzucil schemat montazowy i wzor plytki a o to strona z calym opisem http://www.arczer.neostrada.pl/a070.htm
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z:Audio . [hefid]
    Załączniki:
    • Wzmacniacz 200W (mostkowy TDA2003 z stopniem KD707, KD708) wz200.JPG (37.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3817519
    Adamcall
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    nie ma takiej opcji to znaczy masz zasilanie symetryczne a nie pojedyncze jak w instalacji samochodowej a po za tym robiłem to parę lat temu i dźwięk jest do bani w żadnym wypadku tego nie polecam. Na ELEKTRODZIE są dużo lepsze schematy.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3817544
    Zawach
    Poziom 14  
    A co myslisz o wzmacniaczu na ukladzie TDA7294 tylko ze jako pojedynczy osiaga 70 W a z mostkiem cos ok 150W ja potrzebowal bym takiego choc 150 W na kanal ale mam glosniki o impetancji 4 ohm ;/ jaki radzili byscie zbudowac wzmacniacz samochodowy taki ok 2X200W w miare kosztow i dobrej jakosci no i chcial bym sie dowiedziec jak bylo by z tym zasilaniem takiego wzmacniacza chodzi mi o 12V instalacje samochodowa Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 3817562
    Adamcall
    Poziom 17  
    ja bym ci poradził wykonanie przetwornicy napięcia z 12v na +/- 30v i dwie kostki tda7294 jak poszukam schemat to wrzucę.
    pozdro
  • #5 3817583
    Zawach
    Poziom 14  
    Dzieki za pomoc jak bys mogl to wes sie postaraj z tymi schamatami i sposobem wykonania tylko martwie sie ze wzmacniacz na zwyklych TDA7294 nie wykozystaja w lepni moich glosnikow ;/ :( a o to moje glosniczy jak myslicie czy wzmacniacz byl by wystarczajacy sam magnez ma 850 gram :P a o to strona http://www.denver-electronics.com/pages/websi...icleGuid=12208&menuGuid=5387&subMenuguid=6086
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #6 3818057
    Adamcall
    Poziom 17  
    kolego przy tym tda to te głośniki mogą wyzionąć ducha ponieważ ta moc to moc chwilowa i 70W sinus może je załatwić
    schemaciki: trafo przetwornicy to rdzeń z 3setki ATXa nawinięte pierwotne 2x5zw potrójnym drutem 0.6mm2 a wtórne 2x14zw podwójnym drutem 0.6mm2 nawijane bifalarnie.
    POZDRAWIAM
    Załączniki:
    • przetwornica car audio stabilizacja sg3525an.jpg (559.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • tda7294.pdf (1.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3818441
    Zawach
    Poziom 14  
    dzieki za pomoc naprawde wielkie dzieki i za doradzenie to bedzie moj pierwszy wzmacniacz ale dosc szybko sie ucze i juz mam opanownych wiele podstaw jak wytrawianie plytek wlutowywanie ukladow gorzej bedzie z przetwornica napiec ;/ tu tez byl bym wdzieczny za dokladniejsze wytlumaczenie glownie jezeli chodzi o dopasowanie trafo :)a tak apropo to z moca tych glosnikow to sie w 100 % zgadzam dobijaja mnie te bledne i mylonce czlowieka oznaczenia mocy wzmacniaczy i glosnikow ;/ Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza samochodowego o mocy około 200W na kanał, bazującego na układzie mostkowym TDA2003 z dodatkowymi stopniami KD707 i KD708. Użytkownik planuje zasilać dwa głośniki o mocy 240W i pyta o odpowiednią przetwornicę napięciową oraz schemat montażowy. W odpowiedziach zwrócono uwagę, że układ TDA2003 wymaga zasilania symetrycznego, co jest problematyczne w instalacji samochodowej 12V, a jakość dźwięku jest niezadowalająca. Zaproponowano alternatywę w postaci wzmacniacza na układzie TDA7294, który w konfiguracji mostkowej może osiągnąć około 150W na kanał przy zasilaniu 12V, jednak nadal może być niewystarczający dla głośników 4Ω o dużej mocy. Wskazano na konieczność wykonania przetwornicy napięcia z 12V na symetryczne ±30V, podając szczegóły dotyczące transformatora przetwornicy (rdzeń ATX 300W, uzwojenia pierwotne i wtórne z drutu 0,6mm² nawijane bifilarnie). Poruszono także kwestie kosztów budowy i trudności związanych z wykonaniem przetwornicy oraz wytrawianiem płytek PCB. Podkreślono, że moc podawana przez producentów głośników i wzmacniaczy często jest myląca, a moc chwilowa wzmacniacza TDA7294 może uszkodzić głośniki. Wskazano na dostępność lepszych schematów na forach takich jak Elektroda.pl.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA