logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja obrazu w Hitachi C25-P445VT – brak potencjometrów, rozciągnięty obraz

adzik28 24 Kwi 2007 18:51 1413 7
REKLAMA
  • #1 3817615
    adzik28
    Poziom 11  
    Witam
    Dostałem z niemiec telewizor Hitachi c25-P445vt nie chciał ruszyć,
    po wymianie wszystkich elek w zasilaczu telewizor ruszył, obraz żyleta tylko że rozciągnięty w pionie i w poziomie na płycie nie ma żadnych potencjometrów do regulacji nie posiadam do niego oryginalnego pilota.
    Czy może ktoś z was wspaniali forumowicze wie co zrobić aby wyregulować obraz.
    Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 3817686
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Bez pilota nic nie zrobisz. Rozglądnij się za pilotem uniwersalnym, np.MAK MAXIM. Opis trybu serwisowego jest w bazie.
  • REKLAMA
  • #3 3817724
    Rysiek49
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Trzeba wejsc w serwis i regulowac , pilot oryginał trzeba wysłac sekwencję pięciu kolejnych rozkazów {P} {*} [O/V} {#} {M} czas pomiędzy wysłaniem rozkazów nie powinien przekraczac 10 sec. z wyjątkiem przerwy dla dwóch ostatnich rozkazów nie powinien przekraczac 1,5 sec.. Byc może do wymiany BS208 {BSS92]uwaga inne wyprowadzenia dla BSS, bo one lubią padac. /Bez oryginału pilota będzie kłopot/
  • REKLAMA
  • #4 3839101
    adzik28
    Poziom 11  
    Zakupiłem pilot uniwersalny MAK MAXIM wszedłem w tryb serwisowy wyregulowałem pion ale jest problem z poziomem mogę go przesuwać w lewo i w prawo ale nie do rady go zwęzić czy problem może tkwić w tranzystorach BS208
  • #5 3839322
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Zacznij od podstawienia CB531. Oglądnij transformator MB521 czy nie ma śladów przegrzania.
  • REKLAMA
  • #6 3849389
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    A po naprawie przetwornicy sprawdziłeś napięcia wyjściowe obciążając napiecie systemowe żarówką?Może jest za wysokie?
  • #7 3850265
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Telo napisał:
    A po naprawie przetwornicy sprawdziłeś napięcia wyjściowe obciążając napiecie systemowe żarówką?Może jest za wysokie?

Ręce opadają kiedy specjalista od TV udziela takiej porady.
    Proszę przypomnieć sobie co to jest IPSALO i jakie czynności serwisowe należy podjąć sprawdzając ten układ.
  • #8 3851971
    adzik28
    Poziom 11  
    Po wymianie dwóch BS208 telewizorek śmiga aż miło wszystko idzie ładnie wyregulować.
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Hitachi C25-P445VT po wymianie elementów w zasilaczu uruchomił się, jednak obraz był rozciągnięty pionowo i poziomo. Na płycie brak potencjometrów do regulacji obrazu, a brak oryginalnego pilota uniemożliwiał dostęp do trybu serwisowego. Zalecano użycie pilota uniwersalnego, np. MAK MAXIM, aby wejść w tryb serwisowy i dokonać regulacji. Wejście w serwis wymaga wysłania sekwencji pięciu rozkazów pilotem oryginalnym lub uniwersalnym w określonym czasie. Problemy z regulacją poziomu obrazu mogły wynikać z uszkodzonych tranzystorów BS208, które często ulegają awarii i mają różne wyprowadzenia. Po wymianie dwóch tranzystorów BS208 telewizor działał poprawnie, a obraz został wyregulowany. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie tranzystora CB531, transformatora MB521 pod kątem przegrzania oraz napięć wyjściowych przetwornicy pod obciążeniem. W dyskusji pojawiła się również wzmianka o układzie IPSALO jako element do serwisowej diagnostyki.
REKLAMA