logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy świetlówka UV 90 cm jest szkodliwa dla zdrowia?

Radagast20 10 Paź 2003 12:24 1898 4
REKLAMA
  • #1 355587
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    mam jazeniowke uv 90 cm i mam pytanko czy jest to bardzo szkdliwe dla zdrówka ??
  • REKLAMA
  • #2 355614
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Mam opakowanie po jazeniowce UV-C . Na opakowaniu pisze " Mocno szkodliwe dla oczu i skury ." chwila patrzenia i mocno naswietlone oczy. A osobiscie znam goscia co sobie tym naswietlil oczy.
  • REKLAMA
  • #3 356069
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Dobra dobra.Ale o jakie UV chodzi?UV-C jest najbardziej szkodliwe i niebezpieczne (wykorzystywane jest m.in. w szpitalach do odkażania czyli zabijania bakterii).Ale są jeszcze UV-A i UV-B.Wszystkie rodzaje różnią się długością fali i w różny sposób wpływają na nasz organizm.W solarium spotyka się UV-B nie są one tak niebezpieczne jak UV-C ale i z nimi należy uważać.UV-A ma najmniejszy wpływ na nasz organizm (w pewnych ilościach emitują je choćby testery banknotów).Poczytać o tym można na stronie: http://www.ezagle.republika.pl/med2.htm :)
  • REKLAMA
  • #4 357550
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    To jest szkodliwe dla oczu. Durze skutki moze miec dlugie patrzenie na ta jarzeniowke. Ale wystarczy ze zalorzysz okulary przeciwsloneczne z filtrem UV i wszystko bedzie OK! Takie okulary wystarcza aby chronic oczy. Na skore z twojej jarzeniowki UV zabardzo nie dziala.
  • #5 357573
    Zibu
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    ja osobiscie mam UV w pooju zadko kiedy kozytam głównie na imprezach ale nie zaobserwowalem żadnych skótków ubocznych na organizmie. spalem kiedyś po imprezie i byla włączona jażyniówka przez cala noc i nic mi niebylo. No może nie licząc OLBRZYMIEGO KACA. A tak naserio to według mnie świetlówki takie nie powoduja uszkodzen wzroku. Gorzej jak ktoś naświetli oczy przy spawaniu to jest dopiero niebezpieczne.
REKLAMA