logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skumać wzmacniacz operacyjny - układ odwaracający

master_szumi 25 Kwi 2007 00:07 3013 7
REKLAMA
  • #1 3819005
    master_szumi
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Próbuję skumać wszmacniacz operacyjny ale problemy się nawarstwiają. Dlaczego sygnał wzmacniany we WO nie jest symetryczny względem zera? Od czego ta niesymetryczność na wyjściu zależy?

na czerwono sygnał na wyjściu WO:

Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3819039
    malutki0157229
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Nie wiem dokładne o co Tobie chodzi. Jeśli o to że sygnał na wyjściu jest przesunięty w fazie o kilkadziesiąt stopni to wydaje mi się dlatego że kondensator w sprzężeniu zwrotnym wprowadza przesunięcie i pozatym że wzmacniacz pracuje jako odwracający. Co się tyczy że cały sygnał wyjściowy zwiększa swoją składową stałą w funkcji czasu to zupełnie nie wiem czemu.
  • REKLAMA
  • #3 3819058
    master_szumi
    Poziom 12  
    chodzi mi właśnie o składową stałą - dlaczego się pojawia? dlaczego przebieg nie jest symetryczny względem zera?

kondensator ma odfiltorwać wyższe częstotliwości i nie powinien mieć wpływu na symetryczność przebiegu
  • #4 3819309
    kowad
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    mam pytanie, czy to jest ukad, który sam zaprojektowałeś, czy gdzieś go znalazłeś, że tak ma działać?? Z tego co ja wiem, to kondensator w układzie sprzężenia zwrotnego powoduje zmianę układu na całkujący (integrator). Wzmacniacz operacyjny nie tylko ma za zadanie wzmacniać. może być wykożystywany do wielu innych rzeczy. jedną z nich jest wzmacnianie syglału we, jednak nie można zapomnieć o operacjach takich jak logarytmowanie, całkowanie, prostwoniki i wieeele innych zastosowań.
    Tak na dobry początek tutaj masz układ podobny do Twojego (z innymi wart elementów)
    http://www.ftj.agh.edu.pl/zej/materials/laboratoria/podstawy/A3-uA741.pdf Poczytaj jeszcze troszkę o wzmacniaczach operacyjnych i stosowaniu różnych elementów w sprzężeniu zwrotnym i na wejściu. Diody, tranzystory, cewki, kondensatory.
  • REKLAMA
  • #5 3819598
    master_szumi
    Poziom 12  
    W niesymetryczności wcale nie chodzi o kondensator. Po usunięciu kondensatora sygnał też nie jest symetryczny na wy mimo symetrii na we.

Kondensator w tym układzie tworzy uklad całkujący czyli filtr dolnoprzepustowy i nie wiem dlaczego ma mieć wpływ na symetryczność przebiegu.

• REKLAMA
  • #6 3819741
    kowad
    Poziom 16  
    a po odłączeniu napięcia we nie ma jakieoś offsetu na wyjściu?? może dobranie odpowiedniej rezystancji dla prądów spoczynkowych?? żeby bez sygnału na we nie było sygnału na wy trzeba dobrać odpowiednią rezystancję.

Jednak składowa stała sygnału po usunięciu kondensatora już nie wzrasta.
  • #7 3820118
    master_szumi
    Poziom 12  
    problem rozwiązany:

Wzmacniacze operacyjne to jednak nie są urządzenia idealne. Symulując ich działanie należy uwzględnić prąd polaryzacji (Ibias) oraz offset między wejściami (Vio) i skompensować te paramtery przy doborze rezystorów.
  • #8 3821477
    kowad
    Poziom 16  
    Może bardziej bym powiedział, że nie należy uwzględnić, lecz pspice (w którym przeprowadzałeś symulację) uwzględnia wszystkie parametry występujące w rzeczywistości. Jeżeli nie chcesz żeby były one uwzględniane, musisz zastąpić wzmacniacz przez odpowiednie źródła.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu niesymetrycznego względem zera sygnału wyjściowego w układzie wzmacniacza operacyjnego pracującego jako odwracający. Użytkownik zauważył pojawienie się składowej stałej na wyjściu, która narasta w czasie, mimo symetrycznego sygnału wejściowego oraz obecności kondensatora w sprzężeniu zwrotnym, który tworzy układ całkujący (filtr dolnoprzepustowy). Kondensator nie jest przyczyną niesymetryczności, gdyż po jego usunięciu problem nadal występuje. Przyczyną jest rzeczywiste zachowanie wzmacniacza operacyjnego, w którym występują prądy polaryzacji wejść (Ibias) oraz offset napięciowy między wejściami (Vio). Aby wyeliminować składową stałą na wyjściu, konieczne jest odpowiednie dobranie rezystancji w układzie, kompensujące te parametry. W symulacjach PSpice uwzględniane są wszystkie rzeczywiste parametry wzmacniacza, co może powodować obserwowane efekty. Wskazano również, że wzmacniacz operacyjny może pełnić funkcje inne niż wzmacnianie, np. całkowanie, logarytmowanie, prostowanie, w zależności od elementów w sprzężeniu zwrotnym i na wejściu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA