logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron FB775F-EA. Załącza się obraz i wyłącza się zaraz.

maystero 25 Kwi 2007 18:07 1864 2
REKLAMA
  • #1 3820957
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Mam LG-ka jak w temacie, i mam następujący problem. Klient mówił że nie mógł MU sie monitor załączyć, włączał się obraz i po chwili wyłączał i tak w kółko, aż umarł całkiem. Otworzyłem do środka i okazało się że padł HOT, wymieniłem ale to samo załącza się obraz i po chwili się wyłącza, nie robie więcej prób bo boje się, że spale Hota (a zauważyłem że strasznie się grzeje, po kilku sekundach radiator się robi gorący że aż parzy) Co to może być za przyczyna? Bo nie wiem gdzie szukać usterki, szukałem na elektrodzie... były podobne przypadki, ale żaden nie odzwierciedla mojego.
  • REKLAMA
  • #2 3822867
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Sprawdziłbym napiecia B+ i 15V ,nastepnie elementy takie jak pojemnosc w trafopowielaczu,elementy w B+(irf9630,100/200V) oraz sterowanie bazą (pojemnosc 100/16V,trafo sterujace)Obejrz impuls na oscyloskopie!!!
  • #3 3823666
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Bogusław Gazda napisał:
    Sprawdziłbym napiecia B+ i 15V ,nastepnie elementy takie jak pojemnosc w trafopowielaczu,elementy w B+(irf9630,100/200V) oraz sterowanie bazą (pojemnosc 100/16V,trafo sterujace)Obejrz impuls na oscyloskopie!!!

Napięcie B+ przed IRF9630 jest 50V a za IRF 115V (elektrolity w torze B+ wymienione)
    Pojemności w kolektorze Hota wymieniłem (choć ten stary był OK)
    podmieniłem również kondensator 100uF/16V w trafie sterującym i NIC, nadal to samo :(
    Nie mam oscyloskopu i nie wiem jak impuls wygląda, ale co ciekawe podstawiłem w miejsce uzwojenia pierwotnego trafopowielacza, ruskie trafo i chodzi dobrze hot sie nie grzeje tylko monitor klepie przekaźnikiem.
REKLAMA