logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniden Pro 510 XL (Spalony 24V) Presid.Harry II Classic

jojoo 25 Kwi 2007 23:32 3612 10
REKLAMA
  • #1 3822259
    jojoo
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mam maly problem ,przez przypadek zostal podloczony pod 24V i brak bylo glosu.Wymienilem koncowke LA4446i glos jest teraz ok.Teraz radio szumi i nie odbiera z zadnego kanalu ale nadawac moge.zakres sygnalu czyli 3 diody zielone swieca nonstop.Moze ktos pomoc w tej sytuacji? zostaly jeszcze 2 uklady SM5124AP i B1423N do wymiany ale zanim je zamowie to chcialbym sie upewnic czy te uklady maja cos wspulnego z odbiorem?moze mial juz ktos taki problem? Za odpowiedz z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 3822329
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    SM5124AP to jest synteza raczej jak możesz nadawać to synteza chodzi...Musisz zacząć poszukiwania od filtra ceramicznego 10,7mhz...POZDRAWIAM

Daniel
  • #3 3822446
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Pytanie do kolegi wyżej....
    Jak filtr ceramiczny się może spalić? I przez co się możę spalić?
    Z opisu kolegi jojoo wywnioskowałem że diody wskaźnika poziomu TX/RX się świecą cały czas niezależnie czy ma wciśnięty TX czy słyszy szum.
    Więc to raczej synteza, ale ja bym jeszcze poszukał tego jak jest ta synteza zasilana, bo może po prostu nie dostawać zasilania.
    Ale jeszcze zanim się zabierzesz za wymiane czegokolwiek to powiedz czy kanały się świecą, a jeśli tak to powiedz czy możesz je zmieniać.
  • REKLAMA
  • #4 3822512
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    mpn103 napisał:
    ... bo może po prostu nie dostawać zasilania.
    Ale jeszcze zanim się zabierzesz za wymiane czegokolwiek to powiedz czy kanały się świecą, a jeśli tak to powiedz czy możesz je zmieniać.

Witam. To ja jeszcze dodam pytania.

JOJOO Piszesz
    Cytat:
    Wymienilem koncowke LA4446i glos jest teraz ok.Teraz radio szumi i nie odbiera z zadnego kanalu ale nadawac moge

Czy i jak sprawdziłeś , że nadajesz ?
    Objawy , które opisujesz to jednak chyba synteza. Przy braku synchronizacji VCO w syntezie istnieje możliwość "nadawania". Z tym , że nadawanie obdywa się na częstotliwości VCO, która jest gdzieś w "malinach" poza kanałami CB.
    Koniecznie sprawdź napięcie zasilania na syntezie.
    Fakt ,że masz na stałe świecące sie "diody" na panelu to w 99% masz zwalony scalak IC7 LB1423.

Mimo wszystko w czasie naprawy każdego radiotelefonu , należy używać miernika napięcia i na forum podawać je. Dobrze jest jeszcze posiadać częstotliwościomierz, reflektometr i sztuczne obciążenie z pomiarem mocy w.cz. .

Pozdrawiam.

Dodano po 8 [minuty]:

161MDS01 napisał:
    ... to synteza chodzi...Musisz zacząć poszukiwania od filtra ceramicznego 10,7mhz...POZDRAWIAM

Panie DANIELU i Pan się później "dziwi" , że jak Pana DANIELA czytam to doznaję jakiś drgawek.
    Jedno co mi przychodzi do głowy to to ,że (nie ubliżając Panu panie DANIELU) jesteś Pan SZARLATANEM technoligii w.cz. (czytaj : wysokich częstotliwości) .

A mhz piszemy tylko i wyłącznie TAK MHz .

Pozdrawiam.
  • #5 3822770
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    mpn103 napisał:
    Pytanie do kolegi wyżej....
    Jak filtr ceramiczny się może spalić? I przez co się możę spalić?
    Z opisu kolegi jojoo wywnioskowałem że diody wskaźnika poziomu TX/RX się świecą cały czas niezależnie czy ma wciśnięty TX czy słyszy szum.
    Więc to raczej synteza, ale ja bym jeszcze poszukał tego jak jest ta synteza zasilana, bo może po prostu nie dostawać zasilania.

A kto napisał że się spalił???Wskaż mi gdzie to jest...POZDRAWIAM

Daniel
  • REKLAMA
  • #6 3823468
    jojoo
    Poziom 12  
    oki CB chodz to byl moj blond bo dzieciak przestawil mi ten drugi CB tym ktorym testowalem na AM i jak nadawalem w AM to byl tylko szum mimo ze az 3diody zielon z sygnlu mocy sie zapalaly.ale dziwnwe ze jak nadawalem Unidenem w FM to te drugie CD odbieralo mimo ze bylo nastawione na AM.ach najwazniejsze ze chodzi

Mam jeszcze jeden problem z President Harry II Classic,kolega tez podlaczyl pod 24V.W wyswietlaczu zamiast zmieniac kanalow to mam PL,E,d,d2,EU,EC,U. Radio lezalo 3 dni i jak go zalaczylem to moglem zmieniac kanaly az do kolejnego wylaczenia i teraz ma to samo w wyswietlaczu PL,E it.
    co to moze byc?pamiec uszkodzona czy ma te radyjko jakie menu do nastawiania?
  • REKLAMA
  • #7 3823523
    gilong
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    musisz zmienic funkcje z programowania
  • #8 3823557
    jojoo
    Poziom 12  
    ok udalo mi sie to zrobic guzikiem F. nastawilem na EU

Jest jeszcze nastepny problem na FM jest wszystko ok.
    Na AM moge nadawac ale nie odbiera tylko szum mimo ze 2 diody z mocy sygnalu swieca ale wiem ze powinny wszystkie 4 swiecic (nadajnik i odbiornik sa kolo siebie).sprawdzilem napewno ze nadaj. i odbior. sa na AM tak ze bledu nie popelnilem jak z uniden.Mial moze ktos podobna usterke?od czegu tu zaczac ?
  • #9 3824351
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    jojoo napisał:
    ok udalo mi sie to zrobic guzikiem F. nastawilem na EU
    ....

Hmmm - a dlaczego EU a nie PL ?
  • #10 3826016
    jojoo
    Poziom 12  
    W EU powinny odbierac AM i FM ale PL tez wyprobowalem i to samo brak odbioru w AM
  • #11 3826218
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    jojoo napisał:
    ... te drugie CD odbieralo mimo ze bylo nastawione na AM ...
    Jakiś nowy model kompaktu z wbudowanym AM ... popraw to :D musi być koniecznie ustawione na PL Nie czytałem tego wszystkiego ale, że ostatnio miałem unidena w naprawie po 24V to zalecam sprawdzić stabilizator napięcia, układ audio i u mnie masa nie dochodziła do części syntezy. Odbiór był a nadawanie chrapliwe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z radiotelefonem Uniden Pro 510 XL, który został przypadkowo podłączony do zasilania 24V, co spowodowało brak dźwięku. Po wymianie końcówki mocy LA4446 dźwięk powrócił, jednak radio szumi i nie odbiera żadnego kanału, mimo że nadawanie jest możliwe, a wskaźnik sygnału (3 zielone diody) świeci się stale. W dyskusji zasugerowano, że problem może dotyczyć syntezy częstotliwości, a konkretnie układu LB1423 (IC7), który może być uszkodzony, co powoduje brak synchronizacji VCO i odbioru. Wskazano również na konieczność sprawdzenia filtra ceramicznego 10,7 MHz oraz stabilizatora napięcia i masy w układzie syntezy. Użytkownik wspomniał także o problemach z radiem President Harry II Classic, które po podłączeniu do 24V wyświetlało nieprawidłowe symbole zamiast kanałów, co udało się rozwiązać zmianą funkcji programowania i ustawieniem na tryb EU lub PL. W przypadku Presidenta problemem jest brak odbioru na AM mimo możliwości nadawania, co może wskazywać na uszkodzenie odbiornika lub powiązanych układów. Zalecane jest sprawdzenie pamięci, układów syntezy, stabilizatora napięcia oraz elementów audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA