logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile zarabia technik automatyk przemyslowy w Poznaniu?

mendax 26 Kwi 2007 10:37 8901 16
REKLAMA
  • #1 3822876
    mendax
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    witam wszystkich.

mam pyanie tak jak w temacie.
    a mianowicei dostalem oferte pracy w poznaniu i jest zapytanie ile bym chcial zarabiac.
    pochodze z malej wioski na pomorzu i nei wiem jak wyglada standart zycia w poznaniu. wiec prosze was o porade.
    ile zarabia automatyk z wyksztalceniem technicznym?

???? Ozdobniki w tytule tematu?
    Regulamin.
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #2 3823175
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Na podkarpaciu płacą 12,35 PLN na godzinę.Chyba nie za wiele?Minus podatek.
  • REKLAMA
  • #4 3823855
    mendax
    Poziom 16  
    zdaje sobie sprawe ze poznaj nei jest tani.
    i tak jak kolega pisze ze 12 na godzine minus podatek to jest bardzo malo pieniedzy:(
  • #5 3824021
    wiewiórka
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Jeżeli pracujesz legalnie to potrącenia z tytułu podatku i ubezpieczeń osiągną ok. 30% stawki brutto.
    Tak więc na rękę dostaniesz 8.65 zł.
    Jeśli przepracujesz 176 godz. miesięcznie dostaniesz ok. 1500 zł netto.
    Panowie nie narzekajcie na takie pieniądze. Mój przykład jestem starszym specjalistą elektromonterem na PKP i nie mam nawet 1300 na rękę.
  • #6 3824874
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    stawki na pomorzu podobne do stawek podkarpackich srednio 10...12zl brutto ....chociaz sa wyjatki i w gore i w dol ....
  • REKLAMA
  • #7 3825708
    mendax
    Poziom 16  
    zalamka:(
    to za granica lepiej pracowac.
  • REKLAMA
  • #8 3825758
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Chyba masz rację-elektromonter w londyńskim metrze na nocnej zmianie 22f na godź. Nie chcę by dziecko widząc mnie pytało co to za podejżany typ, więc tu siedzę. A pracodawców naszych to nic nie nauczy poza sytucją, gdy im załoga wypowiedzenia rzuca. Kolego-jeśli nie masz rodziny, to przemyśl to. Aha-te 22f za g. to jeśli tam sam dotrzesz do tej fuchy. U naszego pośrednika to piątkę dostaniesz.
  • #9 3828727
    mendax
    Poziom 16  
    szukam pracy w norwegi, tylko jest maly problem. norwescy pracodawcy cha udukomentowanego doswiadczenia,a wiadomo jak jest w polsce (wszyscy na czarno)

ogolnie to malo jest pracy dla automatykow:( niekiedy zaluje ze nei
    poszedlem sei uczyc za elektryka.
  • #10 3828856
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    ogolnie to malo jest pracy dla automatykow:( niekiedy zaluje ze nei
    poszedlem sei uczyc za elektryka.[/quote]

Przepraszam,to jeżeli zajmujesz sie automatyką to elektryka jest Ci obca?
    Co rozumiesz przez "pracę dla automatyka" w dzisiejszych czasach?
  • #11 3830445
    mendax
    Poziom 16  
    praca jako elektryk niejest mi obca. tylko chodzi mi o papier.
    poniewaz juz nei raz zostly odrzucone moje CV z powodu tego ze
    mam napisane "technik automatyk" a nie "technik elektryk".

o co mi chodzi o prace auomatyka w dzisiejszych czasach.
    chodzi mi o to, ze zawod automatyk nei jest jeszcze tak popularny w polsce. jak ide do firmy (kadry) w sprawei pracy, to niekiedy
    ludzi eroba dziwna mine jak uslysza "automatyk" i sie pytaja
    co to jest za zawod itp.

nie oszukujmy sie, ze polska jest wysoko rozwinientym krajem technologicznie. szybciej murarz, elektryk dostanei prace niz osoba, ktora potrafi programowac uK.
  • #12 3830731
    Jacekser
    Poziom 26  
    Nie orientuję się jak to teraz z tą edukacją jest ale pisz w CV że jesteś elektryk-automatyk jesli chodzi o specjalność(zawód wyuczony oczywiście automatyk!)Nikt nie sprawdzi Ciebie puki Cię nie zatrudni!
    Staraj się zdobyć uprawnienia SEP.To koszt ok 400zł ale chyba warto.
    Myślę że jak się czymś takim wylegitymujesz i masz cokolwiek w głowie z elektryki to nikt nie bedzie patrzył na specjalnośc -automatyk a sądzę że stanie się to jeszcze jednym atutem.Z wykształcenia jestem elektronikiem,zajmuje się elektroniką,automatyka,elektryką a czasem musze mechaniką,hydraulika zwykłą i siłową ,pneumatyką.Wprawdzie prowadzę własną działalność ale muszę orientowac się w wielu dziedzinach gdy prowadzi sie serwis.Obecne czasy należą do tych co potrafią się szybko dostosować.Więc,głowa do góry,łap jakieś kursy,rób uprawnienia i mądrze podejdź do sprawy swojego CV.Powodzenia.

PS Staraj sie trochę bardziej starannie pisac bo ciężko Cie odczytac!
  • #13 3831173
    Aki
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    tylko widzicie...
    żeby pracować jako automatyk czy elektronik wystarczą uprawnienia elektryczne w zakresie aparatury kontrolno-pomiarowej i instalacji automatycznej regulacji, sterowania, etc.
    to trochę mało by być elektrykiem a poza tym kable 240mm2 to nie kabelki 0,5 i mógłby sie pan trochę spocić:)
  • #14 3832627
    Jacekser
    Poziom 26  
    Elektryk i elektryk.Tam gdzie poszukuja elektryka od wysokich napięc i mocy to musi to być elektryk z prawdziwego zdarzenia.Tam gdzie potrzebuja elektryka od wkręcania korków wystarczy człowiek który ma podstawowe wiadomości w tej dziedzinie.Często zatrudniajacy niebardzo wiedzą kogo potrzebują.Przy przyjęciach do pracy liczą się,niestety głownie znajomosci.Jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim zaczną funkcjonować normalne zasady przyjmowania młodych do pracy.
    O zarobkach tu nie piszę bo wiem że są kiepskie.Oczywiście uogólniam ale takie są moje spostrzeżenia jesli chodzi o zatrudnianie młodych,po szkołach.Czasem żąda się od młodego człowieka doświadczenia jakie ma pracownik z 20-letnim stażem.Jak można takie zdobyć skoro firmy dają grosze,istnieją krótko.I nie dziwi odpływ młodych za granicę.Ciekawi mnie ,kim niedługo będą chcieli zapełnić stanowiska pracy a szykuje się ponoć duży wzrost gospodarczy.Puki co należy lawirowac i ewentualnie pomysleć o zmianie lub uzupełnieniu specjalności (kursy,itp).Nie namawiam do wyjazdu.Chcąc jechac do pracy za granicę też trzeba znać język,byc w pewnym sensie samodzielnym.Przykre jest to co się teraz dzieje na rynku pracy jeśli chodzi o młodych.Wiem bo moje dzieci szukały pracy każde ok.1 roku.Syn ,puki nie skończył studiów(płatne,zaoczne) miał olbrzymie problemy ze znalezieniem jej(Warszawa).Przez 3 lata brał co było!Im blizej ich ukończenia tym propozycje stały się częstsze i lepsze.Teraz może przebierać w ofertach.Młodzi!Uczcie się przede wszystkiem samodzielności.Nie idźcie na łatwiznę!
  • #15 3833091
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    mendax napisał:
    juz nei raz zostly odrzucone moje CV z powodu tego ze mam napisane "technik automatyk" a nie "technik elektryk".

Czy kolega jest pewien, że jest to jedyny powód odrzucenia podania, a nie na przykład niemożliwość zrozumienia tego, co kolega w tym podaniu napisał?
    mendax napisał:
    nie oszukujmy sie, ze polska jest wysoko rozwinientym krajem technologicznie

Patrząc na kolegi posty też zaczynam mieć dość poważne wątpliwości.
  • #16 3833995
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    co do uprawnien to z reguly nawet firmy kiepsko placace oferuja do 1kV ,pomiar petli zwarciowej ,upr. do prowadzenia wozkow jezdniowych .... warto chyba na poczatek takie firmy wybierac ,chociaz moze gorzej placa ,ale potem masz sie lepsza pozycje "wyjsciowa "...
  • #17 3839333
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Składanie automatyki dla wulkanizacji kumpel na okresie próbnym miał 1700 na rękę. normalne godziny pracy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zarobków technika automatyka przemysłowego w Poznaniu oraz ogólną sytuację na rynku pracy dla automatyków w Polsce. Podano, że stawki godzinowe w regionach takich jak Podkarpacie czy Pomorze wynoszą około 10-12 zł brutto, co po odliczeniu podatków daje około 8,65 zł netto na godzinę, co przekłada się na około 1500 zł netto miesięcznie przy pełnym etacie. Poznań jest miastem o wyższym standardzie życia, więc zarobki na poziomie 12 zł brutto za godzinę są niskie. Wskazano, że praca dla automatyków jest ograniczona, a zawód ten nie jest jeszcze powszechnie rozpoznawany w Polsce, co utrudnia znalezienie zatrudnienia. Zalecane jest poszerzanie kwalifikacji, zdobywanie uprawnień SEP oraz modyfikowanie CV, np. na "elektryk-automatyk", aby zwiększyć szanse na zatrudnienie. Poruszono także problem wymagań doświadczenia zawodowego, które często przewyższa możliwości młodych kandydatów. Praca za granicą, np. w Norwegii czy Londynie, jest postrzegana jako bardziej opłacalna, jednak wymaga udokumentowanego doświadczenia. Przykładowo, na stanowisku związanym z automatyką w wulkanizacji oferowano 1700 zł netto na okresie próbnym przy normalnych godzinach pracy. Podkreślono, że oprócz kwalifikacji technicznych ważne są także znajomości i umiejętność adaptacji do różnych dziedzin pokrewnych, takich jak elektronika, elektryka, pneumatyka czy hydraulika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA