logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA310 - zniekształcenia dźwięku po wymianie STK2038II na klon

26 Kwi 2007 17:56 14876 114
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Technics SA310 zniekształca dźwięk po wymianie STK2038II na chiński klon i jak to naprawić?

Najpewniej winny jest wadliwy chiński klon STK2038II albo błąd w jego wewnętrznej strukturze/polaryzacji, zwłaszcza przy zasilaniu około ±45 V — w wątku taki zamiennik dawał pełne napięcie na wyjściach i samo „harczenie” [#3876475] [#3825844] W poprawnym układzie końcowym powinny pracować 2 tranzystory NPN i 2 PNP, więc wstawienie 4×NPN w podróbce było błędne [#3922884] Trzeba też sprawdzić układ prądu spoczynkowego oraz tranzystory sterujące i elementy wokół AN7062/Q601-Q603, bo ich awaria potrafi podać stałe napięcie na wyjście [#3824831] [#3960879] [#3962945] Forumowicze zgodnie odradzali dalsze używanie podróbek i polecali oryginał Sanyo albo zbudowanie własnej końcówki dyskretnej, bo klony są bardzo nietrwałe [#3825338] [#3966806] Ostatecznie wątek zakończył się sukcesem po wstawieniu oryginalnego STK2048II Sanyo i wymianie AN7062 [#4090569]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3824007
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3824126
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Wybaczcie offtop.

Jeśli lutujesz tak, jak piszesz, to nie dziw się, że nie działa. Może jak ortografy poprawisz to zadziała.
  • #3 3824146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3824612
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Niedawno miałem okazję wyciągać takiego chińczyka z wzmacniacza serwisowanego nie wiem gdzie. Działo się dosłownie to samo. Po otwarciu obudowy okazało się że, zamiast hybrydy było kilka tranzystorów, każdy innego typu. Nawet chyba nie było układu prądu spoczynkowego. TO nie miało prawa normalnie grać! Wszystko przylane jakimś klejem epoksydowym.
  • #5 3824712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3824831
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Zajrzyj do tego STK - w pdf widać, że w nim też jest układ wytwarzania prądu spoczynkowego. Sprawdź czy masz spadek napięcia (kilka mV) na wewnętrznym rezystorze emiterowym. Końcówki 2-3 i 21-20.
  • REKLAMA
  • #7 3824958
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3825286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3825338
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Kiedy ludzie wreszcie nauczą się, że jak długo będą się zaopatrywać w trefne elementy, tak długo będą mieć tego typu problemy? Nikt się nie zastanowi gdzie tu jest "haczyk", tylko bezmyślnie pakuje się w zakup jakiegoś dziwadła z Chin. A potem wielkie zdziwienie, że sprzęt nie chce działać.
    To samo z resztą dotyczy głośników. Pytań typu: "Kupiłem głośnik z Allegro za 30zł. Dlaczego gra do bani???", jest coraz więcej.

Czego oczekiwałeś po chińskim STK? Że odpali z marszu i wzmacniacz bedzie grał jak nowy :D ?
    Rozwiązanie jest prozaiczne - zakupić oryginalny STK Sanyo, albo ostatecznie poskładać samemu jakiś układ zastępczy. I tyle. Kupowanie podróbek i eksperymentowanie która zadziała a która nie, to tylko marnowanie pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #11 3825366
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3825844
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Piotrek Majstersztyk napisał:

widze też że jak mierze napięcie bazy na tranzystorach mocy to nie mam ok +-0.7V tylko mam lekko +40V czemu tak jest??

No właśnie to jest wina układu prądu spoczynkowego. Pewnie siadł na samym początku, tranzystorki poleciały i masz pełne zasilanie na wyjściu głośnikowym. Jeżeli nie ma oryginału, to nie warto bawić się z podróbkami. Pozostaje przeróbka na jakiś TDA, albo coś innego.
  • #13 3827071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3827416
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Co do budowy klona tego stk to nie słyszałem o tym ale pewnie jest to możliwe. Jest on przecież zbudowany (jego struktura wewnętrzna) z elementw dyskretnych i kilku elementóew biernych a wsztstko zmontowane w twchnologii SMD. Wystarczyło by dorwać schemat ideowy struktury wewnętrznej tego układu i można by się pokusić o zrobienie czegoś takiego.

Co do naprawy oryginału to jest to możliwe. Sam naprawiałem kiedyś hybrydę Sankena, nie wiem jak jest z stk ale też powinno się dać. Jedyny problem jest przy wymianie tranzystorów SMD które tam siedzą (i na 99% są uszkodzone tranzystory mocy) na zwykłe no i z dobraniem odpowiednich zamienników tych SMD-ków bo oryginał jak wiadomo nie do kupienia.
  • #15 3829210
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3829360
    Marcin_1972
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Jeśli mamy jeden kanał sprawny i jeden niesprawny to możemy próbować pomierzyć z sprawnego kanału. I zamontować w popsutym możliwie najbardziej zbliżone parametrami. Można po uruchomieniu całości pokusić się o wymianę w sprawnej końcówce tych tranzystorów, które popsuły się w tej drugiej, żeby były w obu kanałach jednakowe.
    Ale namieszałem... ale chyba wiadomo o co chodzi.

Albo zlutować jakiegoś tranzystoraka. Zawsze tańszy w naprawie.
  • #17 3832692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3834478
    polakk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    A czy próbował ktoś takiego chińskiego STK'a zasilić poprzez jakiś układzik obniżający napięcie np o 5V- wiadomo moc będzie mniejsza, ale może takie warunki wytrzyma?
  • #19 3834807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3835346
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Przepraszam, nic nie wniose do tematu, ale tak strasznie mnie razi, że musiałem napisac.
    TechniCs nie TechniKs. Mógłbyś to poprawić?
  • #21 3837822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 3838755
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ten "oryginalny" stk zbudowany jest na elementach smd? Oryginalne stk które widziałem miały tranzystory bez obudów, a rezystory wykonane techniką grubowarstwową - połączenia zgrzewane. Dobrze by było sprawdzić sygnał na wyjściu AN i w kilku punktach stk oscyloskopem. Skoro stk jest uszkodzony, to skąd wiesz że charczy?
  • #23 3838838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #24 3839116
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Jeżeli chcesz wiedzieć czy AN do wymiany, to sprawdź podłączając słuchawki do końcówek AN 8 i 11 słuchawki poprzez kondensator elektrolityczny np: 47uF. Powinno cicho grać, ale bez zniekształceń. STK spróbuj uruchamiać przez rezystorki 47ohm na zasilaniu i bez głośników. Unikniesz spalenia tranzystorów przy problemach.
  • #25 3839994
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 3840281
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Chińczyków nie polecam bo nawet jak trafisz na działający to i tak po tygodniu ci padnie. Lepiej zdobyć schemat struktury wewnętrznej i zrobić na pcb samemu. Napisz do Sanyo może udostępnią ci schemat struktury wewnętrznej (w co wątpię).
  • #27 3841445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 3843461
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    schemat struktury jest w nocie katalogowej STK

Rzeczywiście jest, nie zauważyłem go jak wcześniej oglądałem datasheta. No to pozostaje jeszcze kwestia doboru wartości elementów...
  • #29 3843784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 3844962
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    właśnie
    i tu sie zaczynają schody choroba jasna
    a jak znając zycie inżynierzy z Sanyo nie udostępnią mi takiemu prykowi jak ja wartości w strukturze STK jakie zastosowali chodź spróbować można jak myslicie??

Udostępnić to raczej Ci nie udostępnią bo STK to rozwiązanie patentowe a firmy produkujące elementy elektroniczne raczej nie są skore do udostępniania pełnych projektów swoich układów. Powód tego jest prosty - gdyby taki schemat rozszedł się po internecie to wiadomo co by się działo. Poza tym nawet jeśli jakimś cudem jednak by Ci udostępnili to pozostaje jeszcze kwestia doboru odpowiednich tranzystorów co też nie będzie łatwym zadaniem.

A co do naprawy układów Hybrydowych to jak się sam przekonałeś STK niestety nie da się naprawić ale chybrydy Sankena jak najbardziej się da. Sam nawet kiedyś naprawiałem takową. Po otwarciu wewnątrz znajdują się normalne elementy dyskretne oraz kilka biernych (wszystko oczywiście SMD)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza Technics SA310, w którym po wymianie oryginalnej hybrydy STK2038II na podróbkę (klon) pojawiły się silne zniekształcenia dźwięku i stałe napięcie na wyjściach głośnikowych. Podróbki STK2038II często są wykonane z niskiej jakości elementów, czasem bez układu prądu spoczynkowego, co skutkuje uszkodzeniami i nieprawidłową pracą wzmacniacza. Oryginalne układy Sanyo są drogie i trudno dostępne, często dostępne tylko na specjalne zamówienie. Naprawa oryginalnej hybrydy jest możliwa, głównie przez wymianę uszkodzonych tranzystorów mocy i rezystorów emiterowych, jednak wymaga precyzyjnego doboru elementów i umiejętności lutowania SMD.

Alternatywnie, użytkownicy rozważają budowę własnego klona STK na płytce drukowanej z elementów dyskretnych, bazując na schemacie struktury wewnętrznej STK2038II, jednak brak jest pełnych wartości elementów i wymaga to doświadczenia w projektowaniu wzmacniaczy. Wzmacniacz sterowany jest układem AN7062, który również może być przyczyną problemów, jeśli jest uszkodzony.

W trakcie dyskusji poruszono kwestie doboru tranzystorów mocy (BD911/912, BD249C, KD502, 2N3055), wartości rezystorów emiterowych (0,15–0,47 Ω) oraz problemów z termiką i stabilnością punktu pracy. Podkreślono, że klony często nie wytrzymują napięcia zasilania symetrycznego ±45V, co prowadzi do szybkiego uszkodzenia. Zalecane jest stosowanie oryginałów lub samodzielne wykonanie stopnia końcowego z dyskretnych elementów, ewentualnie z wykorzystaniem schematów wzmacniaczy tranzystorowych (np. WS354A).

Wzmacniacz posiada układ zabezpieczający oparty na procesorze Technics ComputerDrive, a uszkodzenia mogą wynikać także z wadliwych elementów zewnętrznych, kondensatorów filtrujących lub zwarć na płytce. Wymiana hybrydy STK bez sprawdzenia całego układu sterowania i zasilania może nie rozwiązać problemu.

Podsumowując, problem zniekształceń i stałego napięcia na wyjściu po wymianie STK2038II na klon wynika głównie z niskiej jakości podróbek, braku prawidłowego układu prądu spoczynkowego oraz niewłaściwego doboru i montażu elementów. Najlepszym rozwiązaniem jest naprawa oryginalnej hybrydy lub budowa własnego stopnia końcowego na elementach dyskretnych z uwzględnieniem sterowania AN7062 i odpowiedniego punktu pracy tranzystorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA