logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum 11ak28 - brak reakcji, dioda LED nie świeci, napięcia prawidłowe

Top Serwis 26 Kwi 2007 22:48 1325 6
REKLAMA
  • #1 3825166
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Witam.Uniwersum panorama z chassis 11ak28 nie świeci dioda led i brak reakcji na klawiaturę i pilota.
    Wszystkie napięcia z zasilacza prawidlowe ,na procesorze jest 5v ,na pamięci też,na szynie stan wysoki .Kwarc przy procku generuje prawidłowe 12mhz ,zresztą podmieniony.
    Próba sztucznego wyzwolenia do startu nie powoduje efektu.
    Może ktoś spotkał się z podobną usterką .Pomoc!!
    Nie wymieniałem jeszcze pamięci ,ale odłączałem sda scl i też bez rezultatu.
  • REKLAMA
  • #2 3825734
    hary m
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam , proponuje na próbę podłączyć żarówkę 60W dodatkowo w gałąź zasilającą odchylanie (~135V). Czy wtedy wystartuje ?
  • REKLAMA
  • #3 3872916
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Wracam do tematu,pamięć z zawartością podmieniona ,odpinałem wszystko od szyny ,z podejżanych pozostał procesor i eprom z programem.Numer z żarówą odpada .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3873333
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Wymieniłem q 306 ,nic nie zmienia ,reset prawidłowy.
  • #6 4019933
    pliska
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Spróbój podmienić puszkę.
  • #7 4019958
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Nie mam skad wziąść puszki ,tv rozebrałem ,kinol wsadziłem do phila obudowa na smieci do pojemnika z plastikami.Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Uniwersum Panorama z chassis 11ak28 nie reaguje na klawiaturę i pilota, dioda LED nie świeci, mimo prawidłowych napięć zasilacza oraz obecności 5V na procesorze i pamięci. Kwarc generuje stabilne 12 MHz, a próby sztucznego wyzwolenia startu nie przynoszą efektu. Podmieniono pamięć z zawartością, odłączono linie SDA i SCL bez rezultatu. Sprawdzono i wymieniono tranzystor Q306 odpowiedzialny za reset procesora, reset jest prawidłowy. Sugerowano podłączenie żarówki 60W do gałęzi zasilającej odchylanie (~135V) w celu diagnozy, jednak metoda została odrzucona. Proponowano również podmianę puszki (modułu odchylania), ale brak dostępu do części uniemożliwił dalsze testy. Temat pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA