logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tanią i wydajną mini lampkę LED na baterie?

vodzu 27 Kwi 2007 13:45 1071 1
REKLAMA
  • #1 3826296
    vodzu
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich.
    Mam nadzieje że wybrałem dobry dział, jeśli nie bardzo to proszę o wyrozumiałość. Szukając rozwiązanie swojego "problemu" przeczytałem kawał forum (piszecie tu strasznie ciekawe rzeczy), na elektronice się nie znam i potrzebuję porady, a mianowicie potrzebuję zmontować mini lampkę tzn. jedna dioda zasilana bateryjnie, lampka ma oświetlić, powiedzmy mały "namiot" sześcian o boku 20cm w takim stopniu żeby w nosy było widać że w środku "pali się światło".
    Wiem na razie nie wygląda fascynująco :-) jednak założenia są takie:
    1. "lampka" ma być bardzo wydajna, na tyle na ile to możliwe. powiedzmy minimum 24h świecenia na jednej baterii(pakiecie)
    2. i ma być maxymalnie tania (potrzebuję tego 20 sztuk)

Czy dostanę jakieś rady, a może dioda biała 5mm pociągnie 24h na baterii 9V z odpowiednim rezystorem ?
    A może tego się nie da zrobić przy założeniu 2.

A może na baterii 4,5V "płaskiej" ? jaką pojemność mają takie baterie ? bo na stronach producenta nie ma takich danych
  • REKLAMA
  • #2 5259690
    DjMatej
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam jeżeli chodzi o namioty z jakiego materiału są? czy łatwo przepuszczają światło? jeżeli nie to diody się nie nadają.inna sprawa to taka że diody świecą kierunkowo więc nawet jak coś to minimum dwie do jednego namiotu.Zasilanie płaską baterią to dobry pomysł bo baterie 9V(6LR61) mają małą pojemność i długo ci to nie poświeci. Jaki jest cel takiego działania??,symulacja ze ktoś tam jest??
REKLAMA