logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dalphi - naprawdę mała baza danych - jak to zrobić?

harnasx 28 Kwi 2007 17:42 2100 3
REKLAMA
  • #1 3829695
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Witam!
    Witam
    Zabieram się od pewnego czasu za stworzenie programiku w Delphi -małej bazy danych. Kiedys pisałem co nie co w TurboPascalu i starszych Delphi ale było to dawno i o ile poradze sobie z interfejsem i innymi łatwym i rzeczami to chciałem prosić o pomoc/doradzenie jak ma wygladac "silnik" jakich komponentów użyć. Programik ma za zadanie gromadzic dwie informacje o pojeździe danej marki danym modelu z danego roku (te dane wybieramy z listy wyboru) a po wybraniu ukazuje się jego zdjęcie i malutki opis.
    Musi być oczywiscie mozliwosc edycji dodawania usuwania - ale nad tym juz sam popracuje :)
    Prosze wiec o radę jak to zrobić.

Dziękuje za rady typu poczytaj o SQL, kup se ksiązkę itp.

Wiem do czego służy przycisk "Pomógł" i nie zawacham się go użyć :)
  • REKLAMA
  • #2 3829836
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 594
    Być może dobrym wyjściem byłoby użycie SQLite. Można skorzystać z dobrodziejstw SQL, a nie trzeba instalować serwera bazy danych.
  • REKLAMA
  • #3 3834275
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Proste bazy nie muszą bazować na silnikach 'bazodanowych'. Zdefiniuj jakis rekord z polami i grafiką i zapisuj/wczytuj do pliku, ładnie opraw w aplikacji i masz gotowe, bez ceregieli z bazami danych.
  • Pomocny post
    #4 3834423
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    albo użyj sobie komponentu easytable ze stronki www.aidaim.com . Niesamowite rozwiązanie dla własnie takich niedużych (choć robiłem czasem i spore) programów, gdzie potrzeba na szybko ale co ważne łatwo i bezproblemowo użyć jakiejś bazy.
    Problem z SQLami jest taki, że zwykle poza tym naszym małym programikiem trzeba jeszcze instalować coś na zewnątrz programu, korzystać z jakichś DLLi itp. Podobnie jest w przypadku czytstego rozwiązania na bazach paradoxa - wtedy trzeba instalować BDE na kompach gdzie to ma działać.

... to easytable o którym wspomniałem jest o tyle rewelacyjne, że naprawdę nie potrzebujesz NIC a NIC na zewnatrz programu - żadnego DLLa i tym podobnego pliku. Wszystko działa na wewnętrznym silniku wbudowanym w te komponenty. Co ważne - bazki działają naprawdę rewelacyjnie szybko jak na takie rozwiązanie. Spowolnienia ale małe widać dopiero gdy w dość rozbudowanej tablei rekordów zaczyna przybywać ponad 10tys - ale jak mówię i tak sobie nadal easytable z tym radzi.

... kolejnym atutem tego komponentu jest to, że ta firemka, która go sprzedaje (tak nie jest on darmowy ale za to nie dużo kosztuje w podstawowej wersji) .... daje również sporo helpów oraz co ważne sporo fajnych przykładów jak się tym posługiwać. Kupując najprostszą wersję nie ma wbudowanych zapytań SQL więc działa się prosto jak na paradoksie z tym, że tak naprawdę jeszcze wygodniej i bez żadnego BDE !

.... ja to sobie kupiłem i już od ponad 2-3 lat jak coś na szybko muszę zrobić niedużego to tylko po easytable sięgam. Poczytaj sobie o tym na tej stronce - zassij wersję demo - a jak coś to zassij sobie też jakieś "serum" ;) z netu jeśli nie chcesz wydawać kasy.... przynajmniej na początku, bo jak podziałasz i probisz na tym coś na sprzedaż to zobaczysz że się opłaca kupić. A programików typu "serum" na to sporo widziałem w necie tylko że nie musiałem użyć gdyż zakupiłem legalnie ;)

.... jeśli jednak to będzie dla ciebie problem to poszukaj sobie w necie darmowego tego typu silnika jakim jest "kbmemtable".... też to kiedyś testowałem - działa szybko itp. Też nie potrzebuje żadnych zewnętrznych plików. Jedynym minusem jest to, że jakoś ciężko o dobrą dokumentację do tego i ciężko przez to na szybko z tym ruszyć a co ważne nauczyć się jak tego w jakieś zaawansowane sposoby używać - ale tak to bywa z projektami otwartymi. Jest dobre na 100% - darmowe ale hmmm mało dokumentacji

ok trochę się rozpisałem ale 2-3 lata temu też tak jak ty szukałem właśnie czegoś prostego a wydajnego i znalazłem ;)

pozdrówka
REKLAMA