logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - zniknęła partycja po instalacji, problem z SP2

kur diabeł 29 Kwi 2007 15:01 2921 6
REKLAMA
  • #1 3832171
    kur diabeł
    Poziom 10  
    Już kiedyś prosiłem was o pomoc po tym jak kupilem dysk 250 GB i zniknela mi partycja po instalacji Windowsa. Poradziliscie bym zainstalował Service Packa 2. Zrobiłem to, wtedy pomogło. Ale teraz po instalacji systemu instaluje sterowniki od plyty glownej, monitora, karty graficznej i w końcu SP2. Gdy tylko to zrobie i zrestartuje komputer pojawia się komunikat: ''Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:
    <katalog główny Windows>\system32\hal.dll
    Zainstaluj ponownie kopię tego pliku.'' powiedzcie co zrobić żeby wszystko grało?
  • REKLAMA
  • #2 3832269
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    na google pełno o tym -choćby tu:http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=32590&hl=hal\.dll

nie możesz zdobyć xp zintegrowanego z sp2?
  • REKLAMA
  • #3 3836857
    kur diabeł
    Poziom 10  
    Wpisuje ta komende w konsoli odzyskiwania i wyskakuje mi ''system nie może znaleźć określonego pliku lub katalogu'' . Kiedyś miałem Windowsa z SP1 i ten był dobry no ale już go nie mam... Poradźcie co robić
  • REKLAMA
  • #5 3837722
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    w konsoli zwracaj uwagę na obecność spacji-to jest jak dos

możesz alternatywnie uruchomić program TESTDIK
    jeśli program znajdzie twóją instalację ,bez problemu przywrucisz ją [o ile problem dotyczy loadera,czy mbr]
  • REKLAMA
  • #6 3841057
    kur diabeł
    Poziom 10  
    nic nie pomaga :/ czuje że bede musiał skombinować windowsa z SP od razu
  • #7 3841215
    wer1207
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    proponuję zintegrować sp2 z win xp i taki zintegrowany zainstalować.
    można także zintegrować sterowniki. służy do tego np. nlite.
    pozdro i powodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po instalacji Windows XP na nowym dysku 250 GB i późniejszym zainstalowaniu Service Pack 2 (SP2) pojawia się błąd dotyczący brakującego lub uszkodzonego pliku hal.dll w katalogu system32, uniemożliwiający uruchomienie systemu. Próby naprawy poprzez konsolę odzyskiwania kończą się komunikatem o braku pliku lub katalogu. Zalecane jest użycie wersji Windows XP zintegrowanej z SP2, co eliminuje problemy z kompatybilnością i brakującymi plikami. Alternatywnie można zintegrować SP2 oraz sterowniki płyty głównej, monitora i karty graficznej z instalatorem systemu za pomocą narzędzi takich jak nLite. Dodatkowo sugerowano użycie programu TESTDIK do diagnozy problemów z loaderem lub MBR. Problemy wynikają najprawdopodobniej z niekompatybilności lub uszkodzenia plików systemowych po instalacji SP2 na czystym systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA