logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować prostą transmisję radiową z TLX2401 lub CC1000pp?

Cooki13 29 Kwi 2007 22:43 3257 8
REKLAMA
  • #1 3833625
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam poszukuje prostego pomysłu na realizacje przesyłu danych...mając na myśli prosty czyli taki w którym wyjście mikokontrolera podłaczam do nogi układu radiowego i po wysłaniu jest odbierany na odbiorniku a ten następnie przesyła do nogi drugiego mikrokontrolera...szukając odpowiedniego układu(czyt prostego w obsłudze) znalazłem układ TLX2401 http://www.emod.com.pl/pdf/TLX2401nowy1.pdf Zastanawiałem sie rónież o module CC1000pp http://www.btc.pl/sklep/produkty/cc1000pp_instrukcja_ang_1_22.pdf jednak zestaw TLX2401 ma tą zalete że ma wbudowaną antene a wymiary mają kluczowe znaczenie..Co o tym sądzicie?
    Czy ktoś miał do czynienia z modułami bluetooth http://www.bluetooth.pl/urzadzx.php?gg=18 ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3836038
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    panie szanowny kolego crazy_phisic - bardzo proszę może ze dwa słowa jeszcze odnośnie praktycznego korzystania z tych urządzeń? tzn czy poprostu wystarczy podłączyć tak jak widać na "żywca" do RS232 w PC i działać? - ale chyba najpierw trzeba taką parę jakoś ze sobą skonfigurować tak? jest do tego jakiś fajny soft? - a przy okazji czy można zrobić tak, że trzy razem podłączy się , np 1 do jednego układu z prockiem, 2 do drugiego układu z prockiem a 3 do PCta? i czy można wtedy uzyskać dostęp do takiej magistrali na zasadzie np RS485 zakładając że się napisze własny protokół wymiany danych itp??? ... czy pisząc soft od strony np procka trzeba się martwić o sterowanie liniami DTR RTS itp czy działa to w takiej podstawowej postaci również?

bardzo arcyciekawe moduliki kolega podrzucił ;)

pozdrówka
  • REKLAMA
  • #4 3836115
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    Na początku wymagana jest konfiguracja (ustawienie formatu transmisji ma RS, trybu pracy i ewentualnego kodu dostępu) a potem wystarczy wpiąć i niczym się nie przejmować ;) Układ spełnia rolę wirtualnego RS więc od strony uP i PC jest "widoczny" jak zwykły kabel. W moich układach pracuje taki moduł wraz z odbiornikiem na USB podpiętym do PC. Szczegóły konfiguracji i sposobów podłączenia w dokumentacji na stronie:
    http://www.interprojekt.pl/showFiles.aspx?dir...witryna%5cstore%5cwireless+dokumentacja%5cccc
    pliki: BT0240.pdf i bt240dcedte.pdf.
    W czasie pierwszych testów napotkałem na problem wynikający z niejednoznacznego opisania sygnałów w złączy modułu tzn. dopiero po otwarciu obudowy i sprawdzeniu "organoleptycznym" wyszło na jaw że RXD jest na pinie 3 a TXD na 2.
  • #5 3836756
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    oooo bardzo wielkie dzięki za takie uwagi - o to właśnie chodzi, żeby później samemu nie głowić się tyle albo nie martwić przy pierwszych nieudanych próbach że coś nie tak z urządzeniami. Bardzo mie te blututki zaciekawiły i też chyba je zassam ;) pozdrawiam i dziękuję za wyczerpujące info
  • REKLAMA
  • #7 3841013
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    Zdecydowanie TAK ;) Działa wyśmienicie w takiej roli, napisałem o tym dwa posty wyżej.
  • #8 3842912
    pph
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Przymierzałem się do pracy z transmiterami bluetooth ale mają jedną wadę. Czas przełączania się pomiędzy nadawaniem i odbiorem jest zbyt duży (przynajmniej jak dla mnie bo to ok. 200ms). Poza tym jest super bo nie trzeba się zagłębiać nad wyborem kanału jaki jest aktualnie wykorzystywany itp. Ja korzystam z CC1000 i mam stabilną transmisję z prędkością 57600bps na odległości ok. 30 m. Przy wyborze modułu należy zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz - napięcie zasialania modułu i jaki poziom sterowania dopuszcza do siebie. Niektóre moduły pracują tylko na 3,3V i nie tolerują poziomu TTL :(
  • #9 4469443
    machoney
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam,
    moim problemem jest podłączenie czujnika z wyjściem RS-232 do pocketa. Do tego celu kupiłem konwerter bluetooth <=> RS-232

http://www.lm-technologies.com/ci/index.php?/products/details/3

Po wykryciu konwertera na pockecie pojawiły mi się dwa porty COM5 (incomming) i COM8(outgoing). Czy pisząc aplikację wszystko co wysyłam do czyjnika robię na COM8, a co odbieram na COM5?

Do tej pory miałem tak, ze ogólnie otwierałem port i czytałem wskazanie z czujnika (ale po naciśnięciu przycisku na czujniku). Nie udało mi się "zapytac" po RS-232.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy realizacji prostej transmisji radiowej między mikrokontrolerami z wykorzystaniem modułów TLX2401 oraz CC1000pp. TLX2401 wyróżnia się wbudowaną anteną i niewielkimi wymiarami, co jest istotne przy ograniczonej przestrzeni. Moduł CC1000pp oferuje stabilną transmisję z prędkością 57600 bps na odległość około 30 m, jednak wymaga uwagi przy doborze napięcia zasilania i poziomów logicznych (często 3,3 V, niekompatybilne z TTL). Alternatywnie rozważano moduły Bluetooth, które działają jako wirtualne porty RS232, wymagają jednak wstępnej konfiguracji parametrów transmisji i parowania. Bluetooth ma zaletę prostoty użytkowania i automatycznego wyboru kanału, ale wadą jest czas przełączania między nadawaniem a odbiorem (~200 ms). W praktyce moduły Bluetooth można podłączyć do PC przez adapter USB, gdzie tworzą wirtualne porty COM, umożliwiając komunikację z mikrokontrolerami. Wskazano również na konieczność dokładnego sprawdzenia oznaczeń pinów RXD i TXD w modułach. Poruszono także zagadnienie tworzenia magistrali komunikacyjnej z wieloma modułami Bluetooth, co wymaga implementacji własnego protokołu wymiany danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA