logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 200 2,2 Turbo '89: Obsługa komputera i instalacja gazowa w Częstochowie

wolf84 29 Kwi 2007 23:21 2573 7
  • #1 3833744
    wolf84
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Kupiłem niedawno Audi 200 2,2 turbo wersja USA full elektryka klima (niestety niesprawna) narazie :) automatyczna skrzynia itp itd.

W związku z tym mam kilka pytań do użytkowników tych modeli albo tych którzy znają to auto.

-Jak się obsługuje komputer pokładowy
    -Jaką instalację gazową dobrać żeby nie było problemów ewentualnie propozycje dobrych zakładów zakładających gaz w okolicach Częstochowy
    -Czy mając podstawowe pojęcie o elektryce elektronice i mechanice samochodowej jestem w stanie w warunkach domowych naprawić następujące usterki : blokujący się mechanizm otwierania szyby w przednich drzwiach pasażera, i w fotelu kierowcy nie działa podnoszenie w pionie tylnej części fotela.

Pozdrawiam wszystkich :)
  • Pomocny post
    #2 3834060
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Jeśli chodzi o ten silnik to pozostaje ci instalacja sekwencyjna, chociaż i tak w pełni nie będzie działała. Zapomnij o wszelkich instalacjach mikserowych. Wtedy bardzo szybko zrobi bum i auto przestanie jeździć.
  • Pomocny post
    #3 3835268
    neo2k
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    - komputer pokladowy obslugujesz manetka od wyceiraczek z boku na manetce masz przyciski "prawo", "lewo" oraz reset
    - majac podtawowe umiejetnosci naprawisz szyby itp, pewnie wymaga przesmarowania itp. zapewne nic skomplikowanego
    pozdrawiam
  • #4 3851054
    wolf84
    Poziom 11  
    Witam Dziękuje bardzo za odpowiedzi

Odnośnie komputera pokładowego tak właśnie myślałem że to będą te dwa guziczki na manetce od wycieraczek ale mimo to jest problem
    Albo ja nie umiem tego obsługiwać albo coś jest nie tak
    Przy włączonym silniku komputer pokazuje mi "Bar"czyli jakieś ciśnienie ale po wciśnięciu reseta albo którejś ze strzałek nic się nie dzieje czy to trzeba wcisnąć i przytrzymać żeby coś sie zaczęło dziać czy może jest jakis włącznik dodatkowy zabezpieczający żeby coś ustawiać tymi guziczkami chodzi mi głównie o jakiś przykład jak sie tym posługiwać typu przekręć kluczyk wciśnij guzik na x sekund i co sie wtedy stanie żebym wiedział czy ja coś źle robie czy coś nie trybi z tym kompem i który ekranik obsługuje ta manetka bo są 2 graficzny na górze i alfanumeryczny na dole na tym graficznym mam zawsze wskazanie błędu o hamulcach gość co mi auto sprzedał mówił ze to sprawdzał i hamulce są oki wiec to albo błąd komputera albo jakiś czujnik popsuty wygasza sie ten wyświetlacz takim guzikiem w licznikach jak np do zerowania kilometrów
    czy to może mieć wpływ ze nie mogę sie z tym kompem dogadać

Sorki że zadaje takie pytania dla większości pewnie banalne ale to moje pierwsze auto z kompem wiec jestem zielony w tej kwestii

Pozdrawiam
  • #5 3851773
    neo2k
    Poziom 18  
    ten graficzny wyswietlacz masz od Autochecka - pokazuja sie tam piktogramy od ladowania, cisnienia oleju itp - na to nie masz wplywu - jaki to blad bo jezeli napis to znaczy, ze ze swiatlami stopu cos masz, jesli jakis piktogram to faktycznie cos z hamulcami (konczace sie klocki, lub malo plynu itp.)
    drugi wyswietlacz to wlasciwy wyswietlacz od komputera
    Masz mocniejsza wersje auta dlatego pokazuje ci sie Bar- cisnienie doladowania, przysickajac przyciki na manetcem ale nie reset powinna ci sie przesowac strzalka, ktora pokazuje dana fukncje komputera: min, srednie spalanie, zasieg na danym paliwie w baku itp,
    jak samochod jedzie to dopiero wartosci te ulegaja zmianie, spróbuj poprzelaczac jak bedziesz jechal wtedy powinienes widziec jakiekolwiek efekty
    pozdraiwam
  • #6 3852187
    wolf84
    Poziom 11  
    No super dzięki teraz już wiem mniej więcej co i jak

Na Auto checku nie ma napisu tylko piktogram takie kółko i dwa półkola po bokach wiec hamulce jak mniemam płyn patrzyłem jest oki co do klocków to możliwe bo nie patrzyłem jak one tam wyglądają jeszcze albo same czujniki sie sknociły bo facet co mi sprzedawał mówił ze sprawdzał to i mechanicznie hamulce oki i faktycznie żadne moje auto tak dobrze nie hamowało ale muszę to sprawdzić dokładnie bo hamulce ważna sprawa :)

Natomiast co do kompa to mniej więcej intuicyjnie tak czułem tą obsługę jak piszesz ale jak mówię naciskałem i nic może te przyciski są do bani.

Apropo Reseta wiem co to oznacza w PC i domyślam się że podobne skutki przynosi jego naciśnięcie w aucie ale co dokładnie mogę min resetować wszystkie informacje czy poszczególne jakieś ??

Dzięki za pomoc i pozdrawiam
  • #7 3852323
    neo2k
    Poziom 18  
    znaczek na Ac o ktorym pisze oznacza konczace sie klocki hamulcowe - czujnik jest na wewnetrzym klocku, ktory slabo widac, przyjrzyj sie im dobrze, ewentualnie zobacz czy kable do czujnikow nie sa poukręcane

reset w komputerku sluzy do zerowania wskazania, ktore aktualnie jest na wyswietlaczu,
    nie zdarza sie aby psuly sie te manetki od kompa, ale jak faktycznie sie nie przelacza to mozesz to rozebrac ( w sensie odkrecic licznik) i na krotko sprawdz czy przelacza - zmiany poszczegolnych funkcji odbywaja sie poprzez zwarcie do masy
    jak wyjmiesz licznik to przy okazji bedziesz mogl zmienic sobie zaroweczki - na 99% nie dziala ci podswietlenie od termmoetru:)
  • #8 3859053
    wolf84
    Poziom 11  
    hehe masz rację z tymi żaróweczkami ale akurat nie pod termometrem a pod prędkościomierzem i tak na środku trochę jeszcze też nie świecą chyba 2 ale z żarówkami to będzie inna bajka bo trzeba zmienić ich wiele w tym autku w kabinie świeci tylko jedna z tych oświetleniowych na 5 a w reflektorach poszły obydwie przeciwmgielne i apropo tego to jak dobrać się do lewego reflektora ?? tzn tego co jest po stronie kierowcy bo stojąc przodem do auta to jest wtedy po prawej stronie ten drugi też jest obudowany jakimiś wynalazkami ale jak poproszę przedszkolaka to tam rękę wciśnie natomiast za tym drugim jest chłodnica i jest cały zabudowany może wiesz kolego co odkręcić żeby nie rozbierać połowy samochodu ??

A tą manetkę posprawdzam tak jak mówisz tylko skoro to sie nie psuje to co sie mogło popsuć ?? skoro komputer działa bo wskazuje to ciśnienie to chyba komp jest ok

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obsługi komputera pokładowego oraz instalacji gazowej w Audi 200 2,2 Turbo z 1989 roku, wersji USA z pełną elektryką i automatyczną skrzynią biegów. Komputer pokładowy obsługuje się za pomocą manetki wycieraczek, na której znajdują się przyciski do przewijania funkcji i resetowania wskazań. Wyświetlacz graficzny (AutoCheck) pokazuje piktogramy ostrzegawcze, m.in. dotyczące hamulców (zużycie klocków lub poziom płynu), natomiast drugi wyświetlacz alfanumeryczny prezentuje dane takie jak ciśnienie doładowania (Bar), średnie i chwilowe spalanie oraz zasięg na paliwie. Reset służy do zerowania aktualnych wskazań. Problemy z obsługą mogą wynikać z uszkodzenia manetki lub jej połączeń, które można sprawdzić po demontażu licznika.

W kwestii instalacji gazowej zalecana jest instalacja sekwencyjna, gdyż mikserowe mogą powodować poważne uszkodzenia silnika.

Naprawa mechanizmu podnoszenia szyb i regulacji fotela jest możliwa w warunkach domowych przy podstawowej wiedzy z elektryki i mechaniki, najczęściej wymaga smarowania i sprawdzenia połączeń elektrycznych.

Dodatkowo poruszono temat wymiany żarówek w desce rozdzielczej i reflektorach przeciwmgielnych oraz dostępu do lewego reflektora, który jest mocno zabudowany i wymaga demontażu elementów osłonowych.

Podsumowując, obsługa komputera wymaga praktyki i ewentualnej diagnostyki manetki, instalacja gazowa powinna być sekwencyjna, a drobne naprawy elektryczne i mechaniczne są wykonalne samodzielnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA