logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar + kalendarz na PIC16F84A. Czy da się zrobić?

kow 30 Kwi 2007 10:46 1667 2
REKLAMA
  • #1 3834396
    kow
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Chciałem zrobić zegar + kalendarz na mikrokontrolerze PIC16F84A, wyświetlacz LCD 16x1, tak aby na wyświetlaczu była wyświetlana informacja np:
    11-04-2007_10-55
    Najpierw jest informacja o dacie, później jedno miejsce puste (nic nie jest wyświetlane), następnie liczba godzin i minut.
    Proszę o pomoc czy coś takiego można zrobić na tym mikrokontrolerze.
    Może jakiś link do strony ze schematem, plikiem hex, gdyż nie jestem jeszcze mocny w pisaniu programów.???
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3835119
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    A ja bym bardzo mocno sugerowal zrobienie takiego zegara na ukladzie do tego dedykowanym, np. DS3234 (kosc RTC). Masz tam zegar i kalendarz uwzgledniajacy rok przestepny i wszystko pieknie dostepne po SPI. A PICa uzyc do wizualizacji i komunikacji oczywiscie. Nie napotkasz na problemy niedokladnosci odmierzania czasu i koniecznosci ustawiania zegara od nowa gdy padnie glowne zasilanie lub uklad zresetuje sie z jakiegos powodu (a takie problemy gwarantuje gdy bedziesz pisal zegar na PIC). Oczywiscie wybor konkretnego chipa RTC jest wlasciwie dowolny, ponizej link jest tylko przykladowy.

http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/4051

BF
  • #3 3852072
    kow
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Znalazłem schemat takiego urządzenia (na PIC16F84A) - kit AVT-5048, Elektronika Praktyczna 02.2002 (plik w załączniku).
    Wszystko OK tylko czy mógłby mi ktoś pomóc napisać program do tego urządzenia (np. asm), tak abym go skompilował na hex.
    Nie potrafię napisać jeszcze takiego programu, więc proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • 35_38.PDF (309.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA