logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór piecyka gitarowego do 400 zł: Peavey Backstage, Soundking AK30GR, Peavey SOLO

wiewior_kg 30 Kwi 2007 12:19 10909 6
REKLAMA
  • #1 3834684
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Witam. Mam pewien problem. Kupuje sobie gitare elektryczną i mam problem co do wyboru pieca. Na oku mam kilka modeli m.in.:
    1 Peavey Backstage http://www.allegro.pl/item186463521_piec_gitarowy_peavey_backstage_tani_dobry_.html
    2 Soundking AK30GR
    http://www.allegro.pl/item190819564_combo_gitarowe_soundking_30w_zawodowy_piec_.html
    Tego widziałem u mnie w sklepie muzycznym po ponad 400zł także nie wiem czy sie opłaca :|.
    3 Peavey SOLO
    http://www.allegro.pl/item186415782_piecyk_peavey_12w_super_cena_solo.html

I jak narazie tyle. Z tego co czytełem wzmacniacz gitarowy musi mieć głosnik przynajmniej 8" bo inaczej jak się da głośniej to trzeszczy i pierdzi xD. I prosiłbym o opinie na temat tych trzech piecyków lub też propozycje pieców do około 400zł. Pozdrawiam.

P.S. zapomniałem dodać :). Piecyk będzie używany w domu do ćwiczeń i do prób zespołu (bez obaw, totalna amatorszczyzna xD). Myślę, że tak ze 20 watt wystarczy.
  • REKLAMA
  • #2 3835537
    Freeman_85
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Z peaveyów słyszałem tylko RAge 158 i jest beznadziejny. Clean całkiem spoko natomiast kanał przesterowany jest tandetny. Polecam KUSTOM KGA10FX http://www.fxmusic.pl/oferta/pro115.html Posiada świetny głośnik, effekt distortion bardzo dobry, no i effekt REVERB. Naprawde polecam w 100% cały czas na nim gramy.
  • REKLAMA
  • #3 3835841
    opatahalamia
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nawet jak amatorszczyzna to za 400zł. nic ciekawego nie kupisz, aby zagłuszyć perke. DO domu owszem, ale nie do kapeli. Żeby przebic perke, to trzeba jednak sporo więcej watów i decybeli, niż w tych piecykach które pokazałeś w linkach. Wiem że czasami jest ciężko z kasą ale lepiej dozbierać kaski i kupić cosik większego. Pozdrawiam.
    A tak odnośnie piecyków w twoim poście, to wydaje mi się że ten Soundking będzie odpowiedni za tą cene. No i ma ponoć 30 wat RMS
  • REKLAMA
  • #4 3837138
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Heh przypomniały mi sie stare czasy jak kolega jechał na eltronie 30 i 2x alpierd HW 800 na 4 ohm (eltron 30 powiniwn mieć dane 8 ohm) :) Eltron wypruwał flaki a gitara zawsze szła przez przester i starczało to na styk żebym ja jako tako słyszał za perkusja co kolega gra.Kanciape mieliśmy małą.Podsumowując polecam min te 50 W albo więcej jak ten piec ma służyc do grania w kapeli.
  • #5 3838309
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    do 400zl nie znajdziesz nic ciekawego... doloz troche i kup cos porzadnego np Hughes & kettener. tanie peaveye i soundkingi sa jak alphard - chinskie i gowniane
  • REKLAMA
  • #6 3838412
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    W zaleznosci jaka grasz muze aby przebic sie przez perkusje na probie potrzeba min. 50W combo najlepiej na 12`` glosniku dobrej marki celestion lub eminence inaczej zapomnij o komforcie gry, potrzebny jest zapas mocy inaczej moze Ci brzmieniowo wyjsc porazka jak rozkrecisz wzmak, tranzystory tego nie lubia ... szukaj uzywki np. LDM a jak chcesz nowke to dozbieraj nie ma wyjscia.
  • #7 3968211
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Ok już kupiłem cały zestaw. Jako piecyk wybrałem Kustom'a DART 10FX. Ma on 10 watt, efekt delay oraz reverb, dwa kanały (lead, clean) oraz 3 punktowy eq. Dałem za niego cos koło 300zł. Wybrałem go ponieważ nie miałem za dużo kasy, narazie gramy bez perkusji więc i tak wystarcza zwłaszcza, że basista ma piec 20 watt ;D. Ma on bardzo ładny przester. Nawet na moim fenderze stratocasterze (kopia career'a) za bardzo nie brumi i nie piszczy co się zdarzało w innych piecach. W przyszłości jak zespoł sie trochę rozwinie mam zamiar zbudować coś samemu (głowa+kolumna). Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyboru piecyka gitarowego do 400 zł, z uwzględnieniem modeli Peavey Backstage, Soundking AK30GR oraz Peavey SOLO. Użytkownicy zwracają uwagę, że wzmacniacze o mocy około 10-20 W mogą być wystarczające do ćwiczeń domowych, ale do prób z zespołem, zwłaszcza z perkusją, zalecana jest moc minimum 50 W oraz głośnik o średnicy co najmniej 8-12 cali, najlepiej z renomowanym głośnikiem Celestion lub Eminence, aby uniknąć przesterów i zniekształceń. Wzmacniacze Peavey i Soundking w niskim przedziale cenowym są oceniane jako przeciętne lub niskiej jakości, często chińskiej produkcji. Polecano alternatywę w postaci Kustom KGA10FX lub DART 10FX, które oferują efekty typu distortion, reverb i delay oraz lepszą jakość dźwięku w tej klasie cenowej. Zalecano również rozważenie używanych wzmacniaczy o większej mocy lub dozbieranie środków na lepszy sprzęt, np. Hughes & Kettner. Ostatecznie autor zakupił Kustom DART 10FX za około 300 zł, który spełnia jego potrzeby do amatorskich prób bez perkusji, posiada dwa kanały i 3-punktowy korektor.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA