logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CURTIS 28M1 - Brak obrazu po wymianie scalaka na TDA8140, telegazeta działa

telejanusz 11 Paź 2003 21:15 2402 14
REKLAMA
  • #1 357465
    telejanusz
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Po wymianie scalaka w linii MC na TDA8140 oraz należny zmian startuje linia ale nie mam obrazu. Telegazeta jest OK, obraz pojawia sie tylko na ułamek sekundy w czasie przełączenia kanałów i znika. W czasie pracy w trybie MIX jest obraz. Moż ktoś z Was już to przerabiał.
    Dziękuję pozdrawiam Janusz
  • REKLAMA
  • #2 357611
    malec
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Zacznij od wymiany pamięci.Może być czysta.W serwisie ustawisz co trzeba.
  • REKLAMA
  • #3 357930
    telejanusz
    Poziom 15  
    Dlaczego uważasz że coś jest z pamięcią skoro wszystkie nastawy są zapisane, przecież obraz jest widoczny w trybie MIX. Jeżeli chodzi o ustawienia w trybie serwisowym to i tak nie mogę wejść do nich bo przecież nie widzę OSD.
  • REKLAMA
  • #4 361043
    telejanusz
    Poziom 15  
    Czy nikt faktycznie nie miał podobnej usterki?
    Może jakaś mała podpowiedż. Czy ten telewizor ruszy bez pamięci lub z pustą?
    Pozdrawiam. Janusz
  • #5 361075
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Sprawdź, czy sygnał BLANKING na 30 nóżce CF 70200 nie utrzymuje się stale tak w trybie teletekstu(mix), jak i w trybie normalnego odbioru. Sygnał w trybie txt ma poziom wysoki czyli ok 4,5V, w czasie odioru bez txt pozim niski ok.0-0,5V.
  • #6 361623
    telejanusz
    Poziom 15  
    Witam.
    Właśnie teraz dopiero jestem na necie i czytam.
    Te napięcia sprawdzę jutro, dzisiaj też z nim walczyłem i dalej nic.
    Zastanawiające jest to że zachowuje się w czasie przełączania programów zupełnie na odwrót czyli w momencie naciśnięcia przycisku np. up. pojawia się obraz i zaraz znika. W sprawnym TV w momencie naciśnięcia przycisku następuje ściemnienie po czym rozjaśnienie.
    A może poziom jakiegoś sygnału bądż jego no nie wiem może jakaś polaryzacja jest winna?
  • #7 361897
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Ściemnienie obrazu w momencie przełączania programów producenci rozwiązują w dwójnasób: albo procesor główny wystawia na chwilę blanking na matrycę RGB i to głównie w modelach z OSD , albo co było w starszych odbiornikach powiedzmy nagminne, poprzez odpowiednie napięcie regulacyjne jasności.
  • #8 363994
    telejanusz
    Poziom 15  
    Witam.
    Curtis dalej sobie stoi i czeka na naprawienie. Podstawiłem pustą pamięć typu 24c04 gdzieś wyczytałem że może chodzić i zero reakcji. Brak możliwości wejścia w tryb serwisowy nie wyświetla OSD. Procesor musi się przełączyć bo nie ma wtedy możliwości przełączania programów. Dopiero wysłanie rozkazu przyciskiem P powoduje możliwość przełączenia. Po odłączeniu diody D602 jest obraz ale OSD i tak nie ma. Czy może to robić procesor? OSD wychodzi przecież z niego, chyba że się mylę. Czy może coś z tą pamięcią jest nie tak. A może ktoś ma wsad do tego telewizora.
    PROSZĘ.
  • #9 364044
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    W załączniku masz kilka wsadów; żaden nie jest do 28'', ale do sprawdzenia -czy chodzi o pamięć - wystarczy (zresztą, gdy już zadziała, wymiary i geometrię można ustawić - wiadomo).
    Plik: CURTIS14M1('new')-24C02(MCM2814)-ZC82729B.hex jest sprawdzony, reszta - nie.
    Załączniki:
    • Curtis2xMx.zip (1.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 364058
    telejanusz
    Poziom 15  
    Dziękuję, jutro zapakuję pamiątkę i sprawdzę,
    Pozdrawiam. Janusz
  • #11 365172
    wujek
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o pamięc to musi być włożona czysta lub przepisana z innego Curtisa tego samego typu natomiast jeżeli chodzi o usterkę możesz wyciągnąć TXT i zwierając sygnał wideo na gnieździe TXT dowiesz sie czy to układ txt nie zatrzymuje sygnału wideo
  • #12 365245
    telejanusz
    Poziom 15  
    Witam.
    Pamięć zapakowałem i niestety jest bez zmian. Dla sprawdzenia postanowiłem zalutować stary MC i oczywiście przeróbki ale niestety OSD brak i oczywiście obrazu w normalnej pracy brak. W pracy MIX jest OK.
    Zwarłem te styki w TXT ale bez zmiam. Zanim jeszcze pojawiał się ten obraz walnięty był tranzystor T601, poszedł na 200 omowe zwarcie we wszystkie strony. Powiedzcie czy to mogło uwalić procesor? Wydaje mi się że za dużo jest dobrze działających obsługiwanych przez niego rzeczy żeby mógł być walnięty, ale nigdy nie wiadomo. Co o tym powiecie?
    Pozdrawiam. Janusz
  • #13 365424
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Procka nie można wykluczyć - czasem potrafi się tak uszkodzić, że nie działa tylko 1 funkcja.
    Ale, póki co, sprawdź impulsy: Vsync., Hsync., V.FB (piny: 2, 3, 55) na nim.
    A tak nawiasem, to ten Q601 pracuje właśnie w obw. 'V.FB'.
  • #14 366265
    telejanusz
    Poziom 15  
    Impulsy sprawdziłem już wcześniej co prawda nie mam oryginalnych oscylogramów ale porównałem z innymi i byłyby podobne czyli są. Chyba zainwestuję w procka. Nie mam już więcej pomysłów.
  • #15 372063
    telejanusz
    Poziom 15  
    Witam.
    A jednak wszystkiemu winien był procesor. Dzisiaj włożyłem i wszystko jest OK. Bardzo dziwna sprawa wydawałoby się że to nie możliwe żeby to on robił a jednak! Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam. Janusz

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie układu scalonego w linii MC na TDA8140 w telewizorze CURTIS 28M1 pojawił się problem z brakiem obrazu, mimo że telegazeta działa poprawnie, a obraz pojawia się tylko na ułamek sekundy podczas przełączania kanałów. W trybie MIX obraz jest widoczny. Próby naprawy obejmowały wymianę pamięci (24c04), sprawdzenie sygnału BLANKING na nóżce 30 układu CF 70200 oraz analizę sygnałów synchronizacji (Vsync, Hsync, V.FB) na procesorze. Brak możliwości wejścia do trybu serwisowego i wyświetlenia OSD wskazywał na uszkodzenie procesora. Uszkodzony tranzystor T601 mógł wpłynąć na działanie procesora, jednak sygnały synchronizacji były prawidłowe. Ostatecznie wymiana procesora rozwiązała problem, przywracając pełną funkcjonalność obrazu i OSD. Wskazano, że procesor może uszkodzić się selektywnie, powodując brak obrazu przy zachowaniu innych funkcji. Dodatkowo podano plik wsadowy do pamięci 24c02 dla podobnych modeli CURTIS jako pomoc diagnostyczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA