logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 14M1 - brak obrazu, powrót po nagrzaniu, zniekształcenia poziome

Roburr 14 Lis 2004 16:50 1305 8
REKLAMA
  • #1 984937
    Roburr
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Jest tylko OSD brak tresci wizyjnej nawet nie ma sniegu. Jak się nagrzeje to obraz wraca do normy jednak zanim powórt do stanu normalnego nastąpi to obraz jest poziomo powyginany(tak jakgdyby koś nań z boku dmuchał). co może być tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 985354
    Debsmark
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.
    czynności wstepne wykonałeś w postaci oczyszczenia z kurzu, zimne luty. itp.

proponuje włączyć jak się nagrzeje to schładzać zamrażaczem, jak zmieni się obraz na lepsze lub gorsze, to ten element do wymiany, działa pod wpływem temperatury stracił swoje parametry i jest do wymiany.

ale to i tak bedę zimne luty.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 985390
    Roburr
    Poziom 21  
    A może ktoś wie który to elektrolit jest za to odpowiedzialny?
  • REKLAMA
  • #4 985453
    Fazii
    Poziom 32  
    Ocena: 23
    Witam, nie ma reguły, może być w gałęzi głównego zasilania lub na niskim, podstaw po klei, w końcu jest ich tam tylko kilka !

Pozdro
    Fazii
  • #5 1004693
    Roburr
    Poziom 21  
    Straszny ten Tv. Wymieniłem niemalże wszystkie elektrolity wokoło procesora Curtisa i przy SAAxxxx(chyba od pośredniej) i nie ma żadnej poprawy. Grzałem trochę suszarką i zaskoczył na chwilę, ale za 2 razem już nie poszło, a grzałem w okolicy dużegop rocesora CURTIS. Dodam że wejście AV działa bez zarzutu. Zimne luty sprawdzone - nie ma ani jednego.. Co czynić, gdzie szukać? Czy jest może schemat do niego na elektrodzie?
  • #6 1005654
    andrzej.ek
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Wygląda mi to na tor p.cz. Jeżeli jest na tda 8362, to często siadają małe elektrolity chyba 10uF/16V jest ich kilka wookoło tego układu, miałem taki efekt w elemisie.
  • #7 1013654
    Roburr
    Poziom 21  
    Hmm, spróbuje jeszcze raz. ale kondziory już wymieniałem... Bo nie podobno by padł scalak od pośredniej tda5940. Raz tak miałem z tda8305A w innym TV ale on wcale nie działał nawet po nagrzaniu. Ten tda 5940 jest bardzo drogi i nie chciałbym wstawiać w ciemno...
  • #8 1017607
    sebastian.los
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    bylem serwisantem tych telewizorow przez 5 lat postawilby na scalaka lub rozstroil sie filtr przy tym scalaku.najlepiej zaczac od tego filtra przez probe dostrojenia
  • REKLAMA
  • #9 1022432
    Roburr
    Poziom 21  
    Taki czarny enement z oznaczniem u góry 295... i piecioma nóżkami to filtr? Podmieniłem go i nic.. Czyli wychodzi ze tda5940 :(

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Curtis 14M1, w którym pojawia się tylko OSD bez obrazu wizyjnego ani śniegu. Po nagrzaniu urządzenia obraz wraca, jednak zniekształcony poziomo, jakby był deformowany z boku. Wstępne czynności serwisowe obejmowały oczyszczenie, sprawdzenie zimnych lutów oraz wymianę elektrolitów wokół procesora Curtis i układu pośredniej (SAAxxxx). Pomimo tego problem nie ustąpił. Sugerowano testy z chłodzeniem zamrażaczem, by zidentyfikować elementy wrażliwe na temperaturę, które mogą wymagać wymiany. Wskazano na możliwe uszkodzenie toru pośredniej częstotliwości (p.cz.), zwłaszcza kondensatorów elektrolitycznych 10uF/16V wokół układu TDA8362. Rozważano również uszkodzenie scalaka TDA5940, który jest kosztowny i trudny do wymiany bez pewności diagnozy. Zwrócono uwagę na filtr oznaczony „295” z pięcioma nóżkami, który po wymianie nie poprawił sytuacji, co potwierdza podejrzenie uszkodzenia układu TDA5940. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od filtra i ewentualne dostrojenie toru p.cz. lub wymiana scalaka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA