logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minikomputer samochodowy na 52' - sprawdzenie schematu i doboru diody zabezpieczającej

Pfikusny 01 Maj 2007 13:47 939 5
REKLAMA
  • #1 3838227
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Jako projekt na uczelni obrałem sobie "minikomputerek" samochodowy oparty na 52'.

Jego zadanie polega na "przeliczaniu" sygnału drogi oraz obrotów, a następnie wyświetlaniu wybranej funkcji na fabrycznym wyświetlaczu (przez "oplowskie" I2C).

W załączniku znajduje się "gotowy" moim zdaniem projekt - gdyby ktoś mógł rzucić na to okiem i sprawdzić czy gdzieś nie popełniłem błędu - byłbym wdzięczny.

Mam nadzieję, że schemat jest już poprawny.

Aha - czy prawidłowo dobrałem diodę zabezpieczającą?
    Czy o niczym nie zapomniałem?

Minikomputer samochodowy na 52' - sprawdzenie schematu i doboru diody zabezpieczającej
  • REKLAMA
  • #2 3838444
    namber31
    Poziom 14  
    Ja jako diode zabezpieczającą przed odwrotną polaryzacja bym dał 3x szeregowo 1n400X gdzie X=0:7. 3 dlatego żeby zabrać trochę napiecia ze stabilizatora co by sie tyle nie grzał.
  • REKLAMA
  • #3 3840864
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Naniosłem poprawki - zgadza się? :)

• REKLAMA
  • #4 3889505
    namber31
    Poziom 14  
    jasne że tak, co tu by mogło się nie zgadzać :p
    a te zenerki przy czujnikach to chyba lepiej jakby były na trochę mniejsze napięcie 4,7V byłoby optymalnie.
    Ja daje zawsze tez kondensator 100n przed stabilizatorem (w datasheet zalecają 0.33u), pozatym za stabilizatorem bym dał minimum 100u zamiast 4.7 natomiast ten na wejście 470 jest stanowczo za duzy 100u wystarczyłoby.
  • REKLAMA
  • #5 3889641
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Hmm podczas składania wychodzi mi taki "mały" problem :(

Składam "od prawej do lewej" i teraz:
    podłączam diodę, kondensator(470u), stabilizator, kondensator (0,1u) i do tego momentu wszystko jest OK, natomiast kiedy tylko dodaje ten kondensator 4,7u układ dosłownie "wariuje" - i już za stabilizatorem nie mam +5V :|
    Składam to na płytce uniwersalnej - myślałem, że może mam gdzieś zwarcie - ale nie...
    Czy nie podłączyłem kondensatorów odwrotnie - też sprawdzałem kilkanaście razy :|

Nie rozumie problemu :|
  • Pomocny post
    #6 3894888
    namber31
    Poziom 14  
    Ja doradze:
    *montaż 100n miedzy out a gnd
    *wymiane 4,7u na 100u
    *sprawdz w datasheet czy dobrze stabilizator włączyłes.
REKLAMA