logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gestetner 2615 (Ricoh 4215) nie widzi toneru po wymianie - co sprawdzić?

Goshky 12 Paź 2003 11:50 2913 7
REKLAMA
  • #1 358074
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Od wielu dni mam w serwisie Gestetnera 6215 (coś jak Ricoh 4215) w którym skończył się toner i już tak mu pozostało pomimo wymiany rury na nową. Sprawdzałem chyba wszystko i nic. Ruszyła i zrobiła jakieś 30-40 kopii było ok ale potem znowu czerwona lampka tonera i koniec. Nie mam pojęcia o co jej chodzi. A teraz jestem załamany bo trafiła do mnie taka sama kopiarka z tymi samymi objawami. Nad tamtą siedziałem już tyle czasu że mam dosyć. Jeśli zna ktoś dobrze te kopiarki to napiszczie na co zwrócić uwagę, co sprawdzić bo ja już nie wiem co robić. A może to jest jakiś problem z pamięcią bo na płycie głównej widzę jakiś NVRAM Dallasa. Miałem NVRAM przerabiałem kilka lat temu w "szalejącym" Xeroxie.
  • REKLAMA
  • #2 371971
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    znam te ricohy bardzo dobrze i problem ie wykruywania tonera juz rozgryzłem wcześniej
    Sprawdź czy na 54 programie jest 4 V a na 56 prog. ma być 2,50 V na 55 prog. około 4 Volt
    ile kopi ma developer i czy czójnik pod bębnem jest czysty tylko uważaj żeby go nie złamać . Mam góre części do ricohów , jak coś to pisz mój gg to 4612559
  • REKLAMA
  • #3 372033
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    A co powiecie na pomysł jaki podał mi jeden znajomy. Kazał wkręcić śrubkę w wywoływaczkę tak żeby maszyna widziała że ma kolorową wywoływaczkę i to na razie dziła ale nie wim na czym to polega. I co bedzie jak toner się naprawdę skończy.
  • REKLAMA
  • #4 387482
    krystian k
    działa ale w trybie kolorowego toneru czyli niektóre odczyty przy czarnym nie działają
  • REKLAMA
  • #5 407272
    penetrator
    Poziom 11  
    hehe bardzo dobry pomysł tylko że p wkreceniu śrubi zrób około 40 czrnych kopii i wykreć ją
  • #6 407416
    krystian k
    właśnie w taki sposób można ją jedynie oszukać niewymieniajĄąc developera he he
  • #7 410307
    martinkrys
    Ocena: 44
    kiedy ustawisz ją w trybi ekolorowym, to toner będzie dozowany w trybie "fixed", czyli co jakiś czas załaczy się sprzęgło toneru. Jeśli chodzi o dozowanie toneru to oczywiście ważny jest przebieg developera, ale najważniejsze są bęben i warunki pracy, głównie temperatura. Kiedy temp jest niestabilna, toner się zawilgoca, i wtedy są kłopoty z odczytem przez czujnik ID. Oczywiście, tak jak radził Krystian, wyreguluj 54 na 4.0v, 56 ma znaczenie jedynie do automatycznego naświetlania. Wszpółczynnik wyświetlany przez 55 powinien zawierać się w przedziale 0,05 - 0,65. Mniej więcej od 0,60 maszyna dozuje toner (im wyższy współczynnik, tym mniej toneru w wywoływaczce). Licz się jednak z tym, że czasami pokazuje, że nie ma toneru, a tak naprawde go przedozowuje Kiedy maszyna "woła" o toner, sprawdź ten współczynnik 55 i napisz jaki jest. Przy okazji, jeśli masz słaby bęben (powyżej 150tysiecy kopii) to możesz mieć problem z prawidłowym zainicjalizowaniem nowego nośnika. Napisz też na ile masz ustawione 62
  • #8 470420
    alcapone
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprwadz też tuba z tonerem spotkałem się z tym że się zakleszcza jak nie została prawidłowo wstrząsnieta wcześniej

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką Gestetner 2615 (odpowiednik Ricoh 4215) polega na braku wykrywania tonera po jego wymianie, mimo wymiany rury developera. Maszyna działa poprawnie przez około 30-40 kopii, po czym pojawia się czerwona lampka sygnalizująca brak tonera. Wskazano konieczność sprawdzenia ustawień napięć na programach serwisowych: program 54 powinien mieć 4 V, program 56 około 2,5 V, a program 55 około 4 V, z uwzględnieniem współczynnika dozowania toneru w zakresie 0,05-0,65. Ważne jest także sprawdzenie stanu developera, czujnika pod bębnem oraz warunków pracy, zwłaszcza stabilności temperatury, która wpływa na wilgotność tonera i odczyt czujnika ID. Sugerowano również kontrolę tzw. tuby z tonerem, która może się zacinać, jeśli nie została prawidłowo wstrząśnięta. Jeden z pomysłów obejmował mechaniczne oszukanie maszyny przez wkręcenie śrubki w wywoływaczkę, co powoduje przełączenie na tryb kolorowego tonera, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe i może powodować nieprawidłowe odczyty przy tonerze czarnym. Wskazano również na możliwe problemy z pamięcią NVRAM na płycie głównej, co może wpływać na błędne sygnalizowanie braku tonera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA