logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz MGB-350S ATX nie uruchamia się po czyszczeniu, niskie napięcie

maniek16 03 Maj 2007 11:19 13104 13
REKLAMA
  • #1 3844017
    maniek16
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich:) Mam mały problem z zasilaczem komputerowym. Po rozebraniu go i wyczyszczeniu z kurzu juz się nie włączył. Próbowałem go włączyć na "sucho" tzn. zwierając tylko zielony z czarnym tak jak radzili w innym poście. podpiąłem miernik i w czasie tego włączania przez ułamek sekundy pojawia się napięcie jednak miernik nie rejestruje więcej jak 1-2V :/
    Jeszcze jedno jak zwieram te kabelki to słychać takie ciche "puk" taki trzask, i zasilacz nie startuje... Zasilacz posiada dwa radiatory i pierwszy jest ciepły, drugi zimny. Na kosce zasilającej jest napięcie 5v oraz 3,3V jednak nie startuje. Zasilacz : MGB-350S ATX
    proszę o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3844087
    piotrekb787
    Poziom 11  
    Możliwe że podczas czyszczenia zrobiłeś jakieś zwarcie.
  • #3 3844121
    maniek16
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mozliwe tylko jak mam to sprawdzić? gdzie mam mierzyć?
  • REKLAMA
  • #4 3844260
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4293590
    keey
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    żeby nie zaśmiecać forum podepnę się pod ten temat. mój problem polega na braku 12 V w zasilaczu komputerowym. zakładam mostek na zielony przewód i masę, wiatraczek zakręci 2-3 razy i staje. macie jakąś teorię?
  • REKLAMA
  • #6 4294590
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    :arrow: keey
    Pierwsza teoria to taka, że nie obciążyłeś zasilacza.
  • #7 4294659
    keey
    Poziom 12  
    teoria chyba padnie bo w przypadku drugiego zasilacza wystarczy założyć mostek na wspomniane kabelki i wiatrak kręci. a w tym problematycznym zasilaczu 12 V jest przez chwilę i starcza na parokrotne zakręcenie wiatrakiem.
  • REKLAMA
  • #8 4295313
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Cóż, trzeba sprawdzić teorie praktycznie i obciążyć zasilacz :wink: tak jak jest to napisane w przyklejonym temacie.
  • #9 4295579
    keey
    Poziom 12  
    na chwilę obecną po podaniu napięcia zasilacz piszczy. i nic innego się nie dzieje. nie wiem czy jest jeszcze sens obciążenia czy skierować kroki do śmietnika ;) .
  • #10 4295583
    emilg1
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    we wtyczce, która idzie do płyty głównej zewrzeć zielony z masą( czarnym) tak jak pisano wcześniej. Chyba, że jest to HP to może się okazać, że zamiast zielonego szary
  • #11 4295676
    keey
    Poziom 12  
    emilg1 napisał:
    we wtyczce, która idzie do płyty głównej zewrzeć zielony z masą( czarnym) tak jak pisano wcześniej. Chyba, że jest to HP to może się okazać, że zamiast zielonego szary

kilka postów wyżej napisałem, że już to zrobiłem. niestety bez efektu. mimo to dzięki za fatygę.
  • #12 4296273
    andreas500
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wiecie naprawa zasilacza to koszt 20zł.
    Jak masz słaby wywal i kup lepszy . NIE ŻAŁUJ DRANIA

Dodano po 2 [minuty]:

ps,
    na giełdzie w WARSZAWIE wymieniają na naprawiony za 20zł, chyba że chcesz swój to czekasz tydzień
  • #13 4296704
    keey
    Poziom 12  
    wiem, że poserwisowy zasilacz można kupić za 9 zł. nie mniej jednak samodzielna naprawa dodaje skrzydeł ;).
  • #14 4296923
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Witam !!

W niektórych zasilaczach trzeba obciążyć +5V, inaczej nie chce ruszyć, i nie ma tu reguły że jak jeden zasilacz chodzi nieobciążony to inny też ruszy. Ja używm do tego żarówki H4. Najczęsciej występująca usterka przy takich objawach to uszkodzenie diod wyjściowych, polecam je najpierw sprawdzić, miałem kilka zasilaczy tak uszkodzonych.

Pozdr. Daniel

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz komputerowy MGB-350S ATX przestał się uruchamiać po czyszczeniu. Próba uruchomienia "na sucho" poprzez zwarcie zielonego i czarnego przewodu skutkuje pojawieniem się napięcia na ułamek sekundy, lecz miernik wskazuje tylko 1-2 V. Słychać przy tym cichy trzask, a zasilacz nie startuje. Jeden z radiatorów jest ciepły, drugi zimny, a na wtyczce zasilającej pojawia się napięcie 5 V i 3,3 V. Wskazano możliwość zwarcia powstałego podczas czyszczenia lub rozlutowania elementów, zwłaszcza podwójnych diod o wyglądzie tranzystorów na radiatorze po stronie wtórnej. Zalecane jest sprawdzenie diod wyjściowych pod kątem zwarcia. W niektórych zasilaczach konieczne jest obciążenie linii +5 V (np. żarówką H4), aby zasilacz się uruchomił. Wskazano również, że brak obciążenia może powodować problemy z uruchomieniem. W przypadku uszkodzenia diod wyjściowych lub innych elementów naprawa jest możliwa, a jej koszt jest stosunkowo niski. Alternatywnie można wymienić zasilacz na nowy lub serwisowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA