logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS RC410L/800-M2 - Komputer nie uruchamia się po aktualizacji BIOSu

kasiek_2411 03 Maj 2007 18:19 4517 12
REKLAMA
  • #1 3845454
    kasiek_2411
    Poziom 11  
    Witam, mam płytę główną ECS RC410L/800-M2. Zrobiłem upgrade biosu w windowsie, uruchomiłem ponownie i komputer juz nic nie wyświetla. Czyta stację dyskietek, więc próbowałem z dyskietkami startowymi i do niej dogrywałem jeszcze program do biosu AFUDOS i plik od biosu ROM, zmieniłem AUTOEXEC.BAT, ale to nic nie dało :/ i pika mi z głośnika dwa razy, a po chwili pięć razy.
  • REKLAMA
  • #2 3845735
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Resetował kolega BIOS po aktualizacji (jeśli nie, proszę to zrobić)?
    Co dokładnie wpisał kolega do pliku Autoexec.bat?
  • #3 3845762
    kasiek_2411
    Poziom 11  
    tak resetowalem biosa zworka a do pliku wpisalem: afudos 41S11001.ROM /p /b /n /c /x /reboot cos takiego.Mi się zdaje że wogóle nie czyta plików startowych za krotko to trwa a potem pika i tak w kolo a dyskietka startowa dziala bo sprawdzalem na innym kompie.
  • REKLAMA
  • #5 3845888
    kasiek_2411
    Poziom 11  
    dzięki dziś sprawdze i dam znac jutro, ale cos czuje ze mi nie czyta plikow startowych.
  • #6 3845914
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3847972
    kasiek_2411
    Poziom 11  
    Agp to nie ma tam, jest PCI-E odłączyłem ją mam na płycie głównej jeszcze jedną zintegrowana grafikę, na niej też nie wyświetla.
    Zrobiłem jak mówisz figi, ale niestety nie czyta pliku startowego. spróbuję zamienić plik biosu na amiboot.rom i spróbuję załatwić grafikę na PCI.
  • #8 3848129
    Figi
    Poziom 37  
    Jeśli mój sposób nie pomógł, proszę zrobić tak jak radził kolega Nirvanowiec, czyli zmienić nazwę pliku na amiboot.rom, skopiować go na dyskietkę i uruchomić komputer ponownie. W trakcie uruchomienia proszę przytrzymać wciśnięte klawisze Ctrl i Home, aż do czasu usłyszenia pojedynczego sygnału z głośniczka systemowego.

Swoją drogą dziwię się, że nie uaktualnia kolega BIOS-u do najnowszej wersji (na stronie ECS-a jest już wersja 060424, a kolega wgrywa starszą 060106).
  • REKLAMA
  • #9 3848201
    kasiek_2411
    Poziom 11  
    Mam te dwie wersje ściągnięte,ale próbowałem z tym romem i tamtym odezwę sie jutro a i jeszcze mam klawiaturę na usb to tez będę musiał pożyczyć bo nie reaguje wogóle ale z tym nie będzie problemu. Ale na początku wgrałem najnowszy.
  • #10 3848414
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 3848968
    kasiek_2411
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc zmieniłem nazwę pliku na amiboot.rom i pomogło. Potem miałem tez problem bo jakieś błędy wyskakiwały cmos bad coś takiego i nie dało się zapisać ustawień. To zrobiłem jeszcze raz upgrade z dosa i wszystko śmiga. Tylko dalej nie mogę podkręcać procka a głównie dlatego chciałem robić wymianę biosu :D. Poprawiło mi się też chłodzenie procka jak trzeba to idzie do 4000 rpm a wcześniej miałem 1700 rpm. :D A jeszcze jedno nie róbcie nigdy upgrade biosa w windowsie.
  • Pomocny post
    #12 3850732
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 3851557
    Figi
    Poziom 37  
    Płyta jest formatu microATX, więc jakby z definicji jest okrojona do minimum. Niestety nie znajdzie kolega nic ponad to, co ma w zakładce CPU Configuration. Ani w BIOS-ie, ani wśród zworek płycie. Po prostu producent nie przewidział, że ktoś może chcieć podkręcać na niej procesor.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS-u płyty głównej ECS RC410L/800-M2 komputer nie wyświetla obrazu i sygnalizuje błędy dźwiękowe (2 i 5 piknięć). Próby przywrócenia BIOS-u za pomocą programu AFUDOS z poziomu dyskietki nie powiodły się, prawdopodobnie z powodu niewłaściwej nazwy pliku BIOS-u lub braku odczytu plików startowych. Zalecane było użycie narzędzia AMIFlash oraz zmiana nazwy pliku BIOS-u na amiboot.rom, co pozwoliło na poprawne wczytanie pliku i przywrócenie funkcjonalności BIOS-u. Po udanym flashowaniu z DOS-u problem z błędem CMOS został rozwiązany, jednak płyta nie umożliwia podkręcania procesora, co wynika z ograniczeń sprzętowych i braku odpowiednich zworek lub opcji w BIOS-ie. Dodatkowo zauważono poprawę działania chłodzenia procesora po aktualizacji BIOS-u. Zaleca się unikanie aktualizacji BIOS-u z poziomu systemu Windows ze względu na ryzyko uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA