logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z biosem chb0327.rom po aktualizacji płyta ECS K7S5A

rulernet 10 Lip 2007 22:16 2136 13
REKLAMA
  • #1 4069892
    rulernet
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Od jakiegoś czasu mój bios nie trzymał ustawień i za każdym razem startował wyzerowany z ustawieniami domyślnymi - wyzerowana data i zmiana częstotliwości procesora. Dodatkowo wyświetlał komunikat: CMOS battery low i CMOS Memory size wrong.
    Wymieniłem więc baterie i postanowiłem wgrać nowszy bios.
    Po aktualizacji wszedłem do setup'u by ustawić konfigurację nowego biosu, zapisałem ją, komputer się zrestartował i na tym koniec - jest tylko czarny ekran, bios się nie ładuje.
    Komputer nie wydaje żadnych dzwieków i się dalej nie uruchamia, chociaż dysk i inne podzespoły pracują.
    Próbowałem jeszcze róznych ustawień biosu (poprzez wyzerowanie go za pomocą zworki), jednak za każdym razem jest to samo - czarny ekran i nic więcej.

Czy wie ktoś co to może byc? Czy da się to jeszcze jakoś naprawić?
    Czy istnieje możliwość zaktualizowania biosu jeszcze raz lub powrócenia do poprzedniego bez udawania się do kosztownego serwisu?

Moja płyta to popularna i znienawidzona ECS K7S5A, bios który wgrałem to chb0327.rom (wgrywałem go za pomoca dyskietki startowej dosa i programu aminf335.exe).

Z góry dzięki za wszelką pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 4069932
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Rozumiem że po wyzerowaniu Cmos bbios się uruchamia ? Wgraj poprzednią wersję.
  • #3 4070136
    rulernet
    Poziom 10  
    tronic1 napisał:
    Rozumiem że po wyzerowaniu Cmos bbios się uruchamia ? Wgraj poprzednią wersję.

Tak po wyzerowaniu Cmos bios się uruchamia. Jak mogę wgrać poprzednią wersję?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4070723
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4071655
    rulernet
    Poziom 10  
    Nirvanowiec napisał:
    Są 2 inne opcje.
    1 to ratowanie dyskietką.
    Sprawdź czy "szuka" na niej czegoś
    2 Hot-swap To zaprogramowanie na innej płycie (moja ulubiona) ale jest ryzyko! Bo wyjmujesz kość biosu w czasie pracy komputera.

1 Niestety komputer nie czyta nic z dyskietki startowej z biosem.
    2 Na chwilę obecną nie mam innej płyty.

Czy jest jeszcze jakaś inna metoda na przywrócenie biosu bez udawania się do serwisu?
  • #6 4071895
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    rulernet napisał:

Czy jest jeszcze jakaś inna metoda na przywrócenie biosu bez udawania się do serwisu?

Kupienie/zlutowanie programatora. Poza tym nie ma innej metody, jeżeli hotswap odpada.
  • REKLAMA
  • #7 4072246
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4072412
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    użyj płyty startowej z wgranym biosem do tej płyty łącznie z programem do flaszowania, musi dać radę a jak nie to pisz
  • #9 4072442
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Nagraj bios na dyskietke pod nazwa amiboot.rom i nacisnij podczas bootowania ctrl+home. Chyba, ze juz tego probowales?
  • #10 4072603
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4072624
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Co to znaczy nie czyta dyskietki? Jezeli bootblock jest sprawny tak samo jak stacja to musi dzialac.
  • #12 4072641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4072746
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Bootblock w biosach award'a szuka biosu na dyskietce, a w przypadku ami jest jeszcze ctrl+home. Zreszta autor napisal, ze bios dziala, a wiec i bootblock jest ok, wiec to normalne, ze nic nie szuka bez roznicy czy to ami czy award. Dlatego trzeba nacisnac ctrl+home.
  • #14 4074006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ECS K7S5A, której BIOS po aktualizacji przestał się uruchamiać, wyświetlając czarny ekran mimo pracy dysku i innych podzespołów. Wcześniej BIOS nie zapisywał ustawień, pojawiały się komunikaty o niskim napięciu baterii CMOS i błędnej pamięci CMOS. Po wymianie baterii i próbie aktualizacji BIOS-u komputer nie startuje poprawnie. Próby resetu BIOS-u zworką nie przynoszą efektu. Dyskietka startowa z BIOS-em nie jest odczytywana, co sugeruje uszkodzony bootblock lub problem z odczytem pliku BIOS-u. Proponowane rozwiązania to: wgranie poprzedniej wersji BIOS-u, użycie dyskietki startowej z plikiem amiboot.rom i kombinacją klawiszy Ctrl+Home (w przypadku BIOS-u AMI), metoda hot-swap polegająca na zaprogramowaniu kości BIOS na innej płycie (ryzykowna), lub zakup/zlutowanie programatora do bezpośredniego programowania kości BIOS. Brak innych metod samodzielnej naprawy bez serwisu, choć jedna osoba zaoferowała pomoc lokalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA