logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuba(odwrotka) na STX GDN-42-300-8-SC, czy watro???

jarmol90 04 Maj 2007 15:27 1638 3
REKLAMA
  • #1 3848028
    jarmol90
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Mam prośbe do fachowców którzy znają się na projektowaniu tub, czy ktoś mógłby mi policzyć czy jak zagra tuba na głoąniku GDN-42-300-8-SC i w jakim litrażu, bo nie wiem czy warto.
    Nie robił bym sobie kłopotu tylko skorzystał z projektu djbola ale obawiam się że nawet 2 takie tuby to za mało i chcę na czymś większym. Na estradowej 15" STXa to za duża wychodzi tuba ale może na tym będzie mniejsza?
    Z góry dziękuje :!:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3849115
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Liczylem, nie oplaca sie, totalnie nie. Nawet na dwoch takich glosnikach to nie jest oplacalne.
    Jedynie w BR 70 litrow/40Hz i prosze przeczytac opis tego glosnika w dziale naglosnienia domowego lub akustyce ogolnie,... nie pamietam w ktorym z tych dzialow teraz jest.
  • REKLAMA
  • #3 3850352
    jarmol90
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Dziękuje ci tomaszo za to że poświęciłeś swój czas aby mi pomóc :D Bo jeszcze trochę czasu minie zanim nauczę się posługiwać hornrespem
  • #4 3852655
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jarmol :) nie ma sprawy. Sama obsluga Hornresp i tego typu programow to pikus, praktycznie zawsze da sie dojsc do jakiegos kompromisu i wyprowadzic ladna charakterystyke. PROBLEM zaczyna sie w momencie, jak chcemy ta nasza tubke przeniesc w realia prostopadloscianu, nie mowiac o przelewaniu parametrow na papier z uwzglednieniem poprawek jakie praktyka wymusza.

Ten glosnik mozna zaaplikowac w krotka tube, z mala objetoscia komory za membrana. Wtedy nalezaloby dodac jeszcze jedna nakladke przeciwpylowa o duuuzej srednicy, bo obawiam sie o sztywnosc tej membrany. Zagra to kopiaco, bez basu ponizej 50 Hz, w sumie niewielki zysk wzgl. standardowego BR... a i tak w pewnym momencie, kiedy juz zacznie byc przyzwoicie glosno, glosnik zacznie rabac dolnym zawieszeniem o nabiegunnik i po ptokach. Takze jesli juz, zwykly BR i po sprawie, ewentualnie BP4ty, takze z mala komora niewentylowana. To jeszcze mialoby sens - w sumie tuba pracowalaby jak wysoko strojony BP4ty wiec :D

Mozna dac 25 litrow za glosnik i ze 40 przed z wentylacja, strojenie pod 45 - 50 Hz i bedzie koparka. Wiele natezenia sie nie zyska tak czy siak.
REKLAMA