logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać napisy do filmu DVD (Panasonic S-29) bez ponownej konwersji?

j-chabros 04 Maj 2007 20:56 6958 6
REKLAMA
  • #1 3849128
    j-chabros
    Poziom 11  
    Wiem wiem , poruszam ten tem po raz uffffffff . Potrzebuję pomocy, mam film przerobiony z avi na dvd. Po przekonwertowaniu mam na pulpicie folder który zawiera 2 podfoldery : audio_ts i video_ts . Film moge nagrac bez problemu aby byl odtwarzany na moim stacjonarnym dvd ( panasonic s - 29 ) . Film jest lecz napisów nie ma. Czy ktos mi wytłómaczy jak mogę w prosty sposób dodać napisy do filmu ??? Napisy mam w formacie txt lecz bez problemu mogę je przerobić na dowolny format . Chciałbym dodać napisy do filmu w formacie DVD i nie musieć od nowa konwertowac go z avi na dvd programem ktory automatycznie dodaje napisy. CHCĘ PO PROSTU DODAĆ NAPISY DO FILMU KTÓRY MAM NA PULPICIE W FORMACIE DVD ( folder audio_ts i video_ts) TAK ABY MOZNA GO POTEM WYPALIC I OGLADAC RAZEM Z NAPISAMI NA MOIM DOMOWYM ODTWARZACZU !! Z GORY DZIEKUJE !!!! Troche sie rozpisalem ale mam nadzieje ze ktos zrozumial o co mi chodzi . Za pomoc przyznam punkty ! :D POZDRAWIAM[/u][/b]
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - nie stosuj wielokrotnie ( ?, ! )
    stosuj duże litery zaczynając zdanie

... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !
    Popraw post i temat!
    Dziękujemy!
    (TONI_2003)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3849203
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Dodanie napisów = reauthoring więc na Twoim miejscu wolałbym przerobić od nowa... :D z pomocą przyjdzie Ci ConvertXtoDVD...
  • REKLAMA
  • #4 3849224
    j-chabros
    Poziom 11  
    Cucusoft AVI to VCD DVD MPEG Creator Pro to program którego użyłem do przekonwertowania filmu program ma wbudowane dodawanie napisow. Szło to tak : Przekonwertowalo film avi > dvd pisalo potem Searching VOB files ( napisy umiescilem w tym samym folderze co film i mialy taka sama nazwe ) dlugo jeszcze pisalo Searching VoB Files i nareszcie uruchomilo sie automatyczne wypalanie plyty . Plyte wypalilo lecz jak ja odtworzylem na dvd to napisow ani sladu. Mysle ze napisy mialy po prostu zły format ( *txt ) nie mam pojęcia do jakiego formatu mam je przerobic zeby ten program je znalazl i dołaczył .
  • REKLAMA
  • #5 3849251
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Daruj sobie ten program... przypuszczam, że aby nim wrzucić napisy do filmu potrzebne są filtry ffdshow, które nałożą napisy na stałe...
    W ConvertXtoDVD wybierasz tylko plik .txt z napisami rodzaj czcionki i wszystko zostaje zrobione za Ciebie, a do tego ten program oferuje wg mnie całkiem dobrą jakość :)
  • #6 3849306
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    gallus napisał:
    Dodanie napisów = reauthoring więc na Twoim miejscu wolałbym przerobić od nowa...

Dosłownie nie rozumiem. A czemu to reauthoring jest gorszy od ponownej konwersji. Jeśli nie ma menu to nie ma sensu się bawić w ponowną kompresję, bo to strata czasu.
    Najprościej wykonać ponowny authoring. Proponuję DVDLab PRO. Do tego wykorzystaj ten artykulik. Po wczytaniu do programu pierwszego VOB-a zaznacz opcję Join VOB's to one file.

Jako alternatywę do prostego authoringu możesz skorzystać z darmowego DVDAuthor GUI.
  • #7 3850722
    j-chabros
    Poziom 11  
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - nie stosuj wielokrotnie ( ?, ! )
    stosuj duże litery zaczynając zdanie
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !
    Popraw post i temat!
    Dziękujemy!
    (TONI_2003)

:O Moderator ogarnij sie ! To jest FORUM a nie wystawa ! Tu pisze sie tak aby odbiorca zrozumial twoj problem a nie zeby podziwial twoja czcionke ! Myślisz ze fajny jestes ? Moderator .....

Moderowany przez oldboy:

Zablokowano pisanie, regulamin

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada film przekonwertowany z AVI na format DVD, zapisany w folderach AUDIO_TS i VIDEO_TS, który odtwarza na stacjonarnym odtwarzaczu DVD Panasonic S-29, lecz bez napisów. Posiada napisy w formacie TXT i chce je dodać do gotowego folderu DVD bez ponownej konwersji całego filmu. W dyskusji podkreślono, że dodanie napisów do gotowego DVD wymaga procesu reauthoringu, czyli ponownego przygotowania struktury DVD z dołączeniem napisów, co często jest równie czasochłonne jak ponowna konwersja. Sugerowano użycie programów takich jak ConvertXtoDVD, DVDLab PRO lub DVDAuthor GUI, które umożliwiają dodanie napisów do istniejących plików VOB bez konieczności pełnej rekompresji. Wskazano, że format TXT napisów może wymagać konwersji do formatu kompatybilnego z DVD (np. SUB/IDX lub VOBSUB). Próby dodania napisów w programie Cucusoft AVI to VCD DVD MPEG Creator Pro nie powiodły się, prawdopodobnie z powodu nieodpowiedniego formatu napisów lub braku odpowiednich filtrów (np. ffdshow) do nałożenia napisów na stałe. Podkreślono, że reauthoring jest standardową metodą dodawania napisów do gotowego DVD i nie jest to tożsame z pełną rekompresją, zwłaszcza jeśli nie ma menu DVD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA