logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler gazowy LIKO 100L Lametal - dlaczego świeczka szumi?

radii86 05 Maj 2007 01:13 14499 13
REKLAMA
  • #1 3849962
    radii86
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Mam problem z powyżej opisanym bojlerem.
    Do tej pory chodził w porządku ale ostatnio zaczął strasznie szumieć.
    Po prostu pali się świeczka bo widać tylko tak dziwnie się rusza ten ogień i szumi. Po prostu ją słychać, że się pali a dawniej było bez tego szumu.
    Co jest przyczyną?
    Może mi ktoś pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 3850070
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Wyczyść dyszę świeczki.
  • REKLAMA
  • #3 3853372
    radii86
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    a jak to zrobić? bo zacząłem coś czyścic i teraz jest jescze gorzej bo bojler sie zapala a zaraz gasnie. pochodzi chwilke i sie wylacza ? jestem zupełnie zielony w tym temacie wiec prosze o pomoc
  • #4 8521811
    mjokerm
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam taki podgrzewacz tylko 80 litrowy.

Przez rok był użytkowany, później kilka lat był nieużywany, teraz został ponownie zamontowany i nic, nawet świeczka się nie świeci. Wentylacja jest podłączona rurą do komina.

W czym może być problem?
  • #5 8521945
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Może zapowietrzony :?:
  • REKLAMA
  • #6 8526100
    mjokerm
    Poziom 11  
    A jak coś takiego odpowietrzyć?
  • #7 8529044
    waldekel
    Poziom 28  
    Świeczka będzie świeciła dopiero jak będzie dopływał do niej gaz. Po montażu podgrzewacza należy odpowietrzyć instalację gazową. Jak będzie gaz to będzie świeczka świeciła. Ostrożnie z gazem!
  • #8 8529946
    mjokerm
    Poziom 11  
    Gaz w instalacji jest, kuchenka gazowa podłączona do niej działa noromalnie a piecyk nic, ani odrobinka zapachu gazu.
  • #9 8531497
    waldekel
    Poziom 28  
    Więcej nie mogę Ci podpowiedzieć, jeżeli sam nie wiesz jak, bo może być wielkie BUM!
  • #10 8531736
    mjokerm
    Poziom 11  
    Bez przesady z tym bum, aby miało miejsce to musi się nazbierać co nieco gazu, a tu nic - nie ma przyczyny nie ma skutku.
    Myślałem że się obędzie bez rozbierania sterowania, jednak wszystko wskazuje, że nie ominie się.
  • #11 8532005
    waldekel
    Poziom 28  
    Pomału z tym rozbieraniem. Działaj po kolei, szukaj prostych przyczyn. Sprawdź czy dochodzi gaz do zespołu gazowego, może dysza świeczki zatkana, itd.
  • #12 8540564
    mjokerm
    Poziom 11  
    Mi się nie spieszy z rozbieraniem. Odkręciłem rureczkę od sterowania do świeczki, na wejściu do rureczki gaz był (znalazłem odpowiednią pozycję przycisku-pokrętła do świeczki - tego małego na górze, w której dochodził gaz). Skoro jest gaz to coś z rurka jest nie tak.

Przyczyna była banalna - przytkana dysza świeczki.

Mam jeszcze jedno pytanie: do czego są położenia małego pokrętła/przycisku (są 3-kropla gwiazdka i płomyk)?
    Z tego co zauważyłem na przyciśniętej gwiazdce idzie gaz na świeczkę.
  • #13 8565294
    waldekel
    Poziom 28  
    Kropka - wyłączone
    Gwiazdka - zapalenie świeczki
    Płomyk - normalna praca ( i tu powinna być regulacja temperatury podgrzanej wody)
    Bojler gazowy LIKO 100L Lametal - dlaczego świeczka szumi?
  • REKLAMA
  • #14 11697393
    Bojownik_95
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam chciałbym zapytać czy może ktoś wie gdzie można kupić jakieś części do takiego bojlera a dokładnie świeczkę ? Czy możliwe jest jego za kamienienie i czy jest emaliowany czy ocynkowany?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z bojlerem gazowym LIKO 100L Lametal polega na szumie świeczki, który pojawił się nagle podczas pracy urządzenia. Przyczyną hałasu jest najczęściej zatkana dysza świeczki, co powoduje niestabilne palenie się płomienia i charakterystyczny szum. Zaleca się czyszczenie dyszy świeczki, jednak należy to robić ostrożnie, aby nie pogorszyć sytuacji, gdyż może to prowadzić do gaśnięcia bojlera po zapaleniu. W przypadku problemów z zapaleniem świeczki po dłuższym nieużywaniu lub montażu, często konieczne jest odpowietrzenie instalacji gazowej, aby zapewnić dopływ gazu. W instalacji gazowej należy sprawdzić obecność gazu przy wejściu do świeczki oraz stan rurki doprowadzającej gaz. Małe pokrętło sterujące ma trzy pozycje: kropka (wyłączone), gwiazdka (zapalenie świeczki) oraz płomyk (normalna praca i regulacja temperatury). Wymiana części, takich jak świeczka, może być konieczna, a użytkownicy poszukują informacji o dostępności części zamiennych oraz o materiałach wykonania bojlera (emaliowany lub ocynkowany).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA