logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler i "strzelanie"

fragli86 22 Cze 2014 21:35 30567 7
REKLAMA
  • #1 13732131
    fragli86
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale napisałem post - jeśli nie to z góry przepraszam.
    Mam problem z dziwnym zachowaniem bojlera w domu. Otóż w momencie otwarcia ciepłej wody słychać jakby coś strzeliło w bojlerze. Dzieje się tak tylko przy upuszczeniu ciepłej wody, na zimnej wszystko ok. Dodam że na pewno nie jest nic zapowietrzone. Zastanawiam się czy może to być spowodowane kamieniem, który osadził się w bojlerze??? Co z tym zrobić żeby nic nie zepsuć
  • REKLAMA
  • #2 13732204
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2655
    Pewnie odgłos taki spowodowany jest nagłym obniżeniem ciśnienia i tym samym blacha się odgina, to wywołuje takie odgłosy.
  • REKLAMA
  • #3 13732881
    fragli86
    Poziom 14  
    Czyli raczej nic złego się nie dzieje? Pytam dlatego gdyż wcześniej nie zaobserwowałem takich dźwięków. Ale i tak wypuszczę wodę z całego układu żeby wypuścić to co się zebrało na dnie. Jednak czy przy odpowietrzaniu całej instalacji (mam podkowe w kuchni węglowej) wystarczy odkręcić krany i puścić główny dopływ wody? Czy coś jeszcze muszę zrobić żeby się wszystko odpowietrzyło
  • REKLAMA
  • #4 13732888
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    fragli86 napisał:
    Co z tym zrobić żeby nic nie zepsuć

Sprawdzić (obserwacja manometrem) czy dobrze działa reduktor ciśnienia na zasilaniu oraz naczynie przeponowe podłączone do zasobnika.
  • REKLAMA
  • #5 13733794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13734664
    fragli86
    Poziom 14  
    Mam poziomy bojler, na dole jest wyjście co jest zamontowany zawór bezpieczeństwa i zawór do spuszczania wody. U góry jest wyjście ciepłej wody co idzie na krany, no i z boku są dwie grube rury co idą do podkowy.
  • #7 13734924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 15768841
    GrzegorzGrrr
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzień dobry

Chciałem podzielić się swoim przypadkiem. Przy odkręcaniu ciepłej wody w umywalce, znajdującej się bardzo blisko bojlera, zaczął wydobywać się bardzo głośny hałas, porównywalny do odgłosu pracy wiertarki udarowej.
    Dodam, że mam 6x bojlery pionowe firmy Lemet o pojemności 60l. Są one używane jedynie w sezonie letnim na dzień dzisiejszy jest to już 6 sezon.
    Wracając do usterki, pierwszą rzeczą jaką zrobiłem, była wymiana zaworka zwrotnego. Niestety diagnoza błędna po wymianie zaworka objawy pozostały bez zmian. Przymierzałem się już do wymiany karbowanych stalowych węży pod bojlerem podejrzewając, że może się jakoś powycierały pod wpływem oporów wody. Miałem już kupić alupex + złączki skręcane, kiedy w sklepie obsługa zasugerowała mi że może to być skutek wytartej / uszkodzonej baterii.
    Postanowiłem wymienić baterię, ponieważ miałem jedną w zapasie.
    Rezultat instalacja pracuje cicho jak nowa :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bojlerem, który wydaje dźwięki przypominające "strzelanie" podczas otwierania ciepłej wody, co nie występuje przy zimnej wodzie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak nagłe obniżenie ciśnienia, problemy z zaworem bezpieczeństwa, a także osady kamienia. Użytkownik planuje odpowietrzenie instalacji oraz sprawdzenie działania reduktora ciśnienia i naczynia przeponowego. Inny uczestnik dyskusji dzieli się doświadczeniem z bojlerami pionowymi firmy Lemet, gdzie hałas został rozwiązany przez wymianę uszkodzonej baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA