logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kolumn 4 ohm i 8 ohm szeregowo do wzmacniacza 4/8 ohm

romcyś 06 Maj 2007 13:53 1907 11
REKLAMA
  • #1 3854336
    romcyś
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Czy można szeregowo podłączyć kolumnę 4 ohm z kolumną 8 ohm pod końcówkę mocy lub powermixer który pracuje w 4 lub 8 ohmach ?
    pozdrawiam
    Klezmer
  • REKLAMA
  • #2 3854435
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Ponieważ wielokrotnie już występowały niedomówienia, sprecyzuj dokładnie: szeregowo, czy równolegle.
  • #3 3855695
    romcyś
    Poziom 16  
    witam
    any56 masz rację pytając o sprecyzowanie. Zapytam inaczej :
    czy można połączyć n/w kolumny równolegle ( lub szeregowo ) oraz jak to będzie chodziło? jeżeli:
    posiadam końcówkę xx mocy która pracuje w 2 , 4 , 8 ohmach
    mam dwie kolumny ( trójdrożna ) 8 ohm 500 watt rms,
    mam dwie kolumny ( dwudrożna ) 4 ohm 400 watt rms,
    niestety nie pamiętam jakie , ale maja różne skuteczności ( SPL ), na pewno powyżej 97 dB.
    pozdrawiam
    Klezmer
  • REKLAMA
  • #4 3856404
    fullsound
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam,
    Zastosuj tu proste prawo Ohma- w skrócie:
    -> jezeli laczysz szeregowo dwie kolumny to imp sie sumuje -> tutaj 12 Ohm -> nie wycisniesz duzej mocy ze wzmacniacza
    -> jezeli laczysz rownolegle (tak jest wlasnie najczesciej jezeli masz np. dwa wyj na kanal we wzm) to imp obciazenia jest po prostu srednia z obu kolumn -> tutaj 6 Ohm -> nietypowe, ale dopuszczalne warunki dla Twojego wzm -> w tym przypadku mozesz sporo z niego wycisnac -> moce rozloza sie jednak roznie na tych kolumnach - ta z mniejsza imp bedzie teoretycznie grala glosniej

Szczerze mowiac nie slyszalem zeby stosowalo sie polaczenie szeregowe - co bedzie jak ci jedna kolumna nie daj boze padnie? Padnie cala strona - tak jak ze starymi swiatelkami na choinke ;-)

O jakosci pracy wzm. i brzmieniu przy obciazeniu 12 Ohm nie bede sie rozwodzil - moim zdaniem nie ma roznicy, ale nie chce urazic audiofili ;-)

Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem...

pozdrawiam,
    Jarek
  • #5 3857882
    marlonbrando
    Poziom 15  
    Witam
    Użytkownik "fullsound" nie ma racji odnośnie połączenia równoległego!!!!!
    Wystarczy skorzystać z prostego wzoru na połączenie równoległe tzn. (1/R1)+(1/R2)=(1/R) co daje (1/8)+(1/4)=(3/8) co po odwróceniu daje 2,(6) OHM co jest bardzo mało, wątpie żeby pańska końcówka to obsłużyła. W powyższym przpadku kolumna 4 Ohm będzie brała dwa razy większy prąd w porównaniu do kolumny 8 ohm.
    Zas w przypadku szeregowym kiedy opory zwykle sumujemy, czyli mamy 8+4=12 ohm kolumna 8 ohm bierze dwa razy większy prąd!!!! Sądzę, że gdy połaczy pan ze sobą te kolumny szeregowo, to nie będzie źle, nie odczuje pan spadku mocy, bo układ będzie bardziej sprawniejszy tzn większa powierzchnia membran, ale za to końcówka będzie miała swobodniejszą pracę!!!!!! odnośnie jeszcze połączenia szeregowego to, niech pan pamięta o tym że prąd idzie najpierw przez jedna kolumnę a poźniej idzie do drugiej czyli jeśli w pierwszej są np obcięte wysokie tony , to w drugiej równiez będą obcięte!!!! można tak łączyc tylko kolumny grające, i wykorzystujące całe pasmo!!!!!!

pozdrawiam marlon
  • #6 3859180
    romcyś
    Poziom 16  
    witam
    Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc, ale znalazłem już odpowiedź na moje pytanie ( łączę kolumny o takich samych parametrach - równolegle ).
    Zamykam temat
    pozdrawiam
    Klezmer
  • REKLAMA
  • #7 3860431
    fullsound
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Dzizzz...ale dalem ciala !! FUCKtycznie z tym rownoleglym polaczeniem to mi sie cos przysnilo - ale pozno wtedy bylo ;-) oczywiscie wzor jak powyzej ;-)
  • #8 3863461
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    marlonbrando napisał:

Zas w przypadku szeregowym kiedy opory zwykle sumujemy, czyli mamy 8+4=12 ohm kolumna 8 ohm bierze dwa razy większy prąd!!!!

No niestety musze sprostować.Prawo Ohma się kłania:D Bo w przypadku połączenia szeregowego przez odbiorniki płynie taki sam prąd!!!A przy połaczeniu równoległym owszem większy prąd pójdzie przez kolumne 4 ohm.
  • REKLAMA
  • #9 3863558
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    panowie jestem w szoku

prawa ohma nie umieć
    no kurcze podstawy eh

prawdą jest
    "Wystarczy skorzystać z prostego wzoru na połączenie równoległe tzn. (1/R1)+(1/R2)=(1/R) co daje (1/8)+(1/4)=(3/8) co po odwróceniu daje 2,(6) OHM"

i "Bo w przypadku połączenia szeregowego przez odbiorniki płynie taki sam prąd!!!A przy połaczeniu równoległym owszem większy prąd pójdzie przez kolumne 4 ohm."

eh

pozdrawiam
  • #10 3863597
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Rozumiem że to na moje poparcie :)
  • #11 3863794
    marlonbrando
    Poziom 15  
    Owszem pomyłka po mojej stronie, przepraszam-przeoczyłem, ale intencją moją było wykazanie, iż do kolumny 8 Ohm idzie dwa razy większa moc w porównaniu do kolumny 4 Ohm. Prąd jest ten sam z tym się jak najbardziej zgodzę!! W tym wypadku napięcie jest dwa razy większe(na kolumnie 8 Ohm) przeoczyłem sprawę, lecz słusznie chciałem wykazać, że większa moc "pójdzie" na kolumne 8 OHM!!!!
  • #12 3864475
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Owszem potwierdzam na 8 ohm odłoży sie 2 razy wieksze napiecie jak na 4ohm.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia kolumn o impedancjach 4 Ω i 8 Ω do wzmacniacza pracującego na obciążeniach 4 lub 8 Ω, zarówno w układzie szeregowym, jak i równoległym. W przypadku połączenia szeregowego impedancje sumują się (4 Ω + 8 Ω = 12 Ω), co skutkuje wyższą impedancją obciążenia i mniejszą mocą wyjściową wzmacniacza, ale prąd płynie jednakowy przez obie kolumny. Połączenie równoległe oblicza się ze wzoru (1/R) = (1/R1) + (1/R2), co dla 4 Ω i 8 Ω daje około 2,67 Ω, co jest nietypowe i może przeciążać wzmacniacz. W takim układzie kolumna 4 Ω pobiera większy prąd i gra głośniej. W dyskusji podkreślono, że połączenie szeregowe jest rzadko stosowane ze względu na ryzyko awarii całego toru przy uszkodzeniu jednej kolumny oraz wpływ na charakterystykę dźwięku. Ostatecznie autor zdecydował się na łączenie kolumn o takich samych parametrach równolegle. Wymieniono podstawowe prawa Ohma dotyczące prądu, napięcia i mocy w układach szeregowych i równoległych oraz zwrócono uwagę na różnice w rozkładzie mocy i napięcia między kolumnami o różnych impedancjach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA