logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć ochronę przed zapisem na karcie MMC Kingston 1GB?

grubass 06 Maj 2007 23:25 6630 10
REKLAMA
  • #1 3856764
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Samoistnie załączyła mi się ochrona przed zapisem na karcie mmc Kingstona 1GB. Bez problemu można wszystko odczytać ale nagrać bądź skasować nie da rady. Wie ktoś może jak ten stan rzeczy zmienic??
  • REKLAMA
  • #2 3856861
    turpik5
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Witam
    Karty Kingstona mają po swojej lewej stronie na górze (patrząc od góry) malutki przełącznik, który właśnie zabezpiecza przed zapisem. Prosze sprawdzić w jakiej jest on pozycji. Jego przesuniecie do góry powinno załatwić sprawę.
  • REKLAMA
  • #3 3856870
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Nie masz gdzies na obudowie jakiegos przelacznika, ktory wlasnie do tego sluzy?
  • #4 3857542
    grubass
    Poziom 19  
    Nie ma żadnego przełącznika jest to karta taka jak na tej aukcji
    http://www.allegro.pl/item191761721_mmc_512_kingston.html
    tyle że 1gb. Zeskanowałem ją całą moi wzrokiem i nic nie znalazłem ;-)

Dodano po 3 [minuty]:

Teraz wyniuchałem że to nie wina karty ponieważ aparat normalnie na niej fotki zapisuje. Przeszukałem winde w celu znalezienia jakiś ustawień ale nie znalazłem. Dokładnie to dałem właściwości w moim komputerze na tej karcie. Nic nie znalazłem. Nie mam jak sprawdzić innej karty bo nie mam.
  • #5 3857660
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Karty MMC nie mają zabezpieczenia przed zapisem... zapewne problem jest z czytnikiem lub jego oprogramowaniem.

Co do ustawień systemu to nic Ci nie doradzę bo nie wiem ani jaki masz czytnik ani system.
  • REKLAMA
  • #6 3858011
    grubass
    Poziom 19  
    No racja nie napisałem dokładnie co mam.. mianowicie winXP sp2 czytnik mam najzwyklejszy Raczej to nie czytnik bo to wyglądało tak:
    1 Nagrałem stery na karte mmc przez ten czytnik.
    2 Wziołem samą karte (czytnik został przy kompie)
    3 Włożyłem karte do czytnika kumpla zgrałem wszystko.
    4 Chciałem ją opróżnić (u kumpla) nie dało sie.
    5 U mnie to samo.
  • REKLAMA
  • #8 3858062
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    Sformatuj ją w Windowsie tylko systemem plików FAT, a przypadkiem nie miałeś tej karty w telefonie, bo ja jak kiedyś wałczyłem zabezpieczenie karty w nokii 6600 to komp wogóle jej nie widział
  • #9 4773894
    Motykas_pL
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam taki sam problem z karta rs-mmc 1gb ktora caly czas ma wlaczoną ochrone przed zapisem karta przyszla nowa najpierw chcialem ja sformatowac ale nie poszlo wyskoczylo zeby usunac chrone przed zapisem tylko nie wiem jak sie usowa w mmc wie ktos moze. Prosze o pomoc
  • #10 7264944
    ktos2
    Poziom 1  
    moze pomoc zmiana nazwy karty !!!
  • #11 9644116
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    W menadżerze urządzeń i w menadżerze partycji jak ta karta jest rozpoznawana (jakie właściwości i parametry)? Pod linuxem jest tak samo jak pod windowsem (czyta ale nie może zapisywać)? Czytnik tej karty ma jakiś przełącznik? Oprogramowanie czytnika to tylko sterownik czy również jakaś aplikacja? A jeśli również jakaś aplikacja to czy jest w niej możliwość przełączania sposobów funkcjonowania czytnika (lub karty)?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty MMC Kingston 1GB, na której samoczynnie włączyła się ochrona przed zapisem – dane można odczytać, ale nie można ich zapisywać ani usuwać. W dyskusji wskazano, że standardowe karty MMC nie posiadają fizycznego przełącznika zabezpieczającego przed zapisem, a w przypadku kart Kingston często występuje mały przełącznik blokady zapisu, jednak w tym modelu go brak. Sugerowano, że problem może wynikać z czytnika kart lub jego oprogramowania, a nie samej karty. Proponowano formatowanie karty w aparacie fotograficznym lub w systemie Windows z użyciem systemu plików FAT. Wskazano również, że niektóre urządzenia, np. telefony (np. Nokia 6600), mogą ustawić kartę w tryb ochrony zapisu, co powoduje problemy z zapisem na komputerze. Dodatkowo pojawiły się pytania o właściwości karty w menadżerze urządzeń i partycji oraz o oprogramowanie czytnika, które mogłoby wpływać na funkcjonalność zapisu. W jednym z wpisów pojawił się problem z kartą RS-MMC 1GB z włączoną ochroną zapisu, której nie dało się sformatować. Pojawiła się sugestia, że zmiana nazwy karty może pomóc, jednak nie potwierdzono skuteczności tego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA