logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator Jaspera - nie działa, co może być przyczyną?

pawelek_be 13 Paź 2003 20:16 1798 16
REKLAMA
  • #1 360229
    pawelek_be
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam...
    zrobilem sobie ten programatorek Jaspera ale nie chce mi chodzic... :|
    ma ktos moze jakies pomysly czemu??
  • REKLAMA
  • #2 362431
    azbest
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    tesz miałem ten problem sprawdz poprawność lutów procesora i czy rezonator kwarcowy pracuje . Ja miałem problem taki że miałem uszkodzony jeden rezystor w programatorze tam jest bodajrze 100 ohm a u mnie jeden miał 10 M ohm.
  • #3 362566
    pawelek_be
    Poziom 16  
    luty sa ok...
    a jak sprzwdzic rezonator??
    a rezystorow wcale nie ma... :D
  • #4 363511
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    A miałeś podłączony wszystkie 5 sygnałów ? Taktujący zwłaszcza ? Czwarta noga DB25 (LPT:)
  • REKLAMA
  • #5 363594
    pawelek_be
    Poziom 16  
    no wlasnie mam tylko 4 sygnaly...
    bo na schemacie bylo piec ale przy jednym bylo n.c. co przetlumaczylem sobie jako not connect czyli nie podlaczone... :D
    i to wlasnie jest ten pin4 z wtyczki... :D
    gdzie to podlaczyc?? na plytce procka oczywiscie...
  • REKLAMA
  • #6 363817
    deo$eg
    Poziom 12  
    Witam
    W momencie jak nie jest podłaczony sygnał taktujący ( nie ten SCK ale taktujący proca) do xtal1 albo 2 nie pamietam to trzeba rezonator zamontować .
    J taz sie kiedys głowiłem nad podobnym programatorem na schemacie rezonatora nie było myslałem ze proc taktowany jest z sck w momencie flashowania ale to jest nie prawda sck to tylko synchronizowanie przesyłu .

pozdrawiam
    deo$eg

sprawdziłem do Xtal 1
    pozatym proponuje tez zasilic ten układ ( tak dla penowsci)
    lepiej działa

scalone dwa posty - odstęp 4 min [u]
  • #7 363898
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Yaap jest programatorem ISP. Oznacza to, że programujesz procesor w DZIAŁAJĄCYM układzie. Musisz mieć i zasilanie i zegar. Bez tego nie pójdzie. A propos, zainstalowałeś drivery do LPT ze strony Yaap'a? Bez nich też nie pójdzie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 364347
    pawelek_be
    Poziom 16  
    heh..
    poprawilem uklad zasilanie i kwarc sa na pewno... ...ale dalej nie dziala... ;(
  • #9 364351
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Żadnego procka ci nie widzi ??
    Przełączyłeś interfejs na LPT ? Bo domyślnie działa na COM.
  • #10 364929
    pawelek_be
    Poziom 16  
    taak... na pewno na lpt... juz nie wiem co z tym zrobic... :D
    moze ma ktos do sprzedania jakis prosty programator do avr dzialajacy?? :D
  • #11 364944
    drysiek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Też miałem ten problem. Komputer nie wykrywał mi procesora w moim yampp' ie a programator był dobry. Ściągnałem sobie z neta program
    "Ponyprog2000" i zadziałało i teraz jestem szczęśliwym posiadaczem yamppa. 8)
  • #12 364957
    pawelek_be
    Poziom 16  
    a jak tym ponyprogiem obsluzyc programator jaspera??
  • #13 365109
    deo$eg
    Poziom 12  
    Witam
    Wiesz co jak chcessz to moge ci taki zrobic mi działa bez problemu ale jdna zecz czy napewno nie działasz pod windowsem Xp bo ten niestety ma straszny tyb chroniony i niema dostepu bes specialnego orogramowania do portów a wiekszość programów do programatorów jest pisana albo w Delphi albo w Buliderze które z Xp w teym zakresie mają problem
    Proponuje spróbowac na Win98 jasli jest to co mówie a jesli nie to daj znac na prv to ci programatorekWinAvr podesle prosty ale niezawodny z progsem (ale tez działa pod W98)

pozdrawiam deo$eg
  • #14 365265
    drysiek
    Poziom 13  
    a zapomniałem dodać że miałem problem z stk200\300 :?
  • #15 368230
    ePeter1234
    Poziom 18  
    Zmień sobie w biosie ustawienie lpt na ECP. U mnie w yamppie miałem walnięty procek. Ale po wymianie działa:) i programować to wszystko możesz tym co masz. nic innego nie potrzebujesz:)
  • #16 369053
    pawelek_be
    Poziom 16  
    taak...
    bardzo chetnie... :>
    tylko w laptopoie sie nie da... :D
  • #17 392747
    amiczar
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Mój Yampp wreszcie działa!!!!!

Jak czytam te wszystkei posty to przypominają mi się wszystkie moje problemy z Yampp'em. Podobnie jak koledzy miałem problemy z programowaniem procka Atmega161 przy pomocy interface'u Jaspera. Tak długo kombinowałem, aż w końcu padł mi ten procek i było po zabawie. Wymieniłem go na Atmega162 i zrobiłem sobie interface STK200/300 oraz wykorzystałem PonyProg2000. To po prostu działa bez problemów i można wielokrotnie ładować oprogramowanie bez większych problemów. Bardzo pomocne są też instrukcje w formacie PDF na stronach firmy SoftCom. Poza tym fachowa pomoc pana Romualda Białego i pana Jarka z SoftCom'u pomogła mi przezwyciężyć wszelkie problemy z budową Yampp'a.

Yampp gra super, warto było !!!!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich fanów MP3 hasłem powitalnym yampp'a "Hi, MP3 World! Yampp3/USB Alive!" - AmiCzar

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nie działającego programatora Jaspera do mikrokontrolerów AVR. Przyczyny mogą obejmować błędy w lutowaniu, uszkodzone elementy (np. rezystory), brak sygnału taktującego procesor (rezonator kwarcowy lub zewnętrzny zegar), nieprawidłowe podłączenie sygnałów z portu LPT (zwłaszcza pin 4), brak zasilania układu oraz nieodpowiednie ustawienia interfejsu (LPT zamiast COM) lub BIOS-u (tryb LPT ECP). Programator Jaspera jest programatorem ISP, co wymaga działającego układu z zasilaniem i zegarem. Problemy mogą też wynikać z braku sterowników do LPT lub używania systemu Windows XP, który ogranicza dostęp do portów. Alternatywnie, można użyć oprogramowania PonyProg2000, które działa z programatorem Yampp i STK200/300. W przypadku uszkodzenia procesora Atmega161 zalecana jest wymiana na Atmega162. Wskazane jest także rozważenie użycia innych interfejsów programujących, np. STK200/300, które są bardziej niezawodne. Pomocne są instrukcje PDF i wsparcie techniczne producentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA