logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTH 29U7K 100D - mrugająca dioda, cykanie, zniekształcenia obrazu

Dixi68 08 Maj 2007 13:11 7985 11
REKLAMA
  • #1 3861597
    Dixi68
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam. Proszę o pomoc. Trafił mi się uszkodzony telewizor jw. Po właczeniu mruga dioda i słychać cykanie. Kolega mówił,że przed usterką na ekranie widać było w górnej części białe linie. W środku oczywiście uszkodzony w odchylaniu Q 401 ST 2310DHI. Po wymianie telewizor włącza się na kilka sekund i ... następny tranzystor padnięty.Jednak zanim umarł na ekranie na chwilę pojawił się obraz który po lewej stronie miał zniekształcenie tak jak przy braku korekcji. Znalazłem dwa puste kondensatory C 315 i C 305. Oba wymienione ale bez zmian. Czytałem wiele postów ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Podstawiłem nawet nowy trafopowielacz. Po podłączeniu żarówki napięcie +B 126V. Napięcie jest stabilne. W pionie jest układ TDA 8358J ale czy on może powodować taką usterkęCzy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć? Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3861643
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Ano może odłącz zasilanie pionu z powielacza,powinno pojawić się pozioma linia no i stabilne zasilanie tegoscalaka. Następnie wymienić elki wokól pionu.
  • REKLAMA
  • #3 3861901
    Dixi68
    Poziom 15  
    dzimi bardzo dziękuję za szybką podpowiedź. Po odłączeniu zasilania telewizor można włączyć a na ekranie pojawił się pasek. Niestety scalak kupię dopiero jutro bo u mnie w okolicy niemają. Oczywiście poinformuję o wynikach. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście chodziło o zasilanie ukł TDA 8358J.
  • #5 3873703
    Dixi68
    Poziom 15  
    Wymiana układu pomogła. Przed włączeniem sprawdziłem <chyba> wszystkie elementy jak radził kol. mirex. Telewizor włączony, tranzystor cały, ale gdy przełączyłem na AV to w górnej części ekranu (ok. 3 cm od góry) widoczne są linie powrotów. Elki w okolicy pionu wymieniłem na nowe ale bez zmian, diody D 406, 407 i 367 też ale bez zmian. Więc muszę szukać dalej.
  • #6 3873954
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Nie zawsze uszkodzenia w okolicy pionu mają wpływ na taki efekt.
    Napięcie +B na pewno dobre? Jakie napięcia dla pionu? Czy regulacja G2 coś zmienia? Może C415 warto wymienić.
    Po włożeniu scalaka musiałeś regulować geometrię?
  • REKLAMA
  • #7 3874358
    dzimi
    Ocena: 1285
    No MIREX znowu musze przyznac ci rację -sprawdż poprawność zasilania B+- jego stabilnosć itd.
  • #8 3876118
    Dixi68
    Poziom 15  
    No cóż, nie opisywałem tej usterki zbyt dokładnie wcześniej ponieważ myślałem że nie będę miał większych trudności z jej usunięciem ale... A więc: regulacja G2 pracuje poprawnie. Podnosząc napięcie na G2 na całym ekranie pojawiają się powroty (białe), ale po zmiejszeniu na ekranie pozostaje dziewięć linii ok. 3 cm od góry. Linie nie są takie same tzn pierwsze trzy drgają i zmieniają kolor z białego na czerwony i niebieski, pozostałe dwie są niebieskie, dwie zielone i dwie czerwone. Nieznaczna regulacja geometrii będzie konieczna ale jeszcze tego nie robiłem. Napięcie +B 127V jest stabilne. Elki oczywiście wymieniłem. C 415 nowy i nadal bez zmian.
  • REKLAMA
  • #9 3878854
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    127V to nie tragedia ale jednak nie 130. Rozumiem, że oba elektrolity w +B wymieniłeś.
    Posprawdzaj dokładniej pozostałe napięcia zasilacza, szczególnie 15 i 8V.
    C840 lub 841 nie są lekko spuchnięte?

Podobne objawy jak u ciebie są na tandetnych STV9306. Może by warto było podstawić jeszcze raz scalak zakupiony jednak gdzie indziej. 10zł to nie majątek, a może nie trzeba będzie dalej grzebać.
  • #10 3879429
    radekrpisz
    Ocena: 208
    Witam
    Trafiłem taki sam przypadek (te paski). TDA8358J dwa nowe podstawiłem, to samo. Znalazłem z wylutu i problem znikł. Co ciekawe oba scalaczki w innym chassis nie powodowały tego efektu.
  • #11 3903405
    Dixi68
    Poziom 15  
    Bardzo dziękuję za okazaną pomoc.Przepraszam że odpisuje dopiero teraz, ale musiałem wyjechać na kilka dni. Ten telewizor mnie wykończy. W tej chwili to już nie sprawdzam elementów tylko od razu wymieniam na nowe. Linie widoczne na ekranie są takie same bez względu na to czy telewizor jest zimny czy rozgrzany więc to chyba nie problem z elkami. TDA 8358J wymieniłem na inny kupiony w innym sklepie. Napięcia 15 i 8V ok. Po podniesieniu napięcia na G2 widoczny obraz linii powrotów wygląda tak jak przy jakimś <niewielkim>uszkodzeniu w układzie korekcji ( ok 2 cm zwężenie na środku ekranu). Z informacji właściciela wynika że linie były widoczne od kilku tygodni ale dopuki się dało to oglądali.
  • #12 3909746
    marek 2006
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Zasilanie tego scalaka to 14V i 45V w tym TV pamięć robi dziwne figle więc proponuję wstawić nową.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Daewoo DTH 29U7K 100D wykazuje objawy uszkodzenia w układzie odchylania pionowego: mrugająca dioda, cykanie oraz zniekształcenia obrazu w postaci białych linii w górnej części ekranu. Uszkodzony był tranzystor Q401 ST2310DHI, który po wymianie ulegał dalszym uszkodzeniom. Wymieniono kondensatory C305 i C315 oraz trafopowielacz, jednak problem pozostał. Po odłączeniu zasilania układu pionowego i wymianie układu TDA8358J pojawił się stabilny pasek na ekranie, lecz po przełączeniu na AV nadal widoczne były linie powrotów o różnych kolorach i charakterze. Sprawdzono i wymieniono elementy zasilania TDA8358J, w tym diody prostownicze i kondensatory elektrolityczne, napięcia +B (około 127V), 15V i 8V były stabilne. Pomimo wymiany kilku egzemplarzy TDA8358J i elementów otoczenia problem z liniami powrotów i zniekształceniami obrazu nie ustąpił. Sugerowano dalszą kontrolę stabilności zasilania, wymianę pamięci w układzie oraz regulację geometrii obrazu. Linie powrotów pojawiają się niezależnie od temperatury telewizora, co wskazuje na uszkodzenie układu korekcji pionowej lub powiązanych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA