logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTH-29U7K - Mrugająca dioda i tykanie przetwornicy po wymianie części

rafal939 23 Kwi 2009 19:35 6572 14
REKLAMA
  • #1 6448894
    rafal939
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Po włączeniu mruga dioda zielona i czerwona na zmianę, słychać tykanie z przetwornicy. Wcześniej została wymieniona dioda d407(zwarta) i układ tda8358.
    Trafopowielacz jest sprawny. Podejrzewam uszkodzony procesor.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6449200
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    A dlaczego właśnie procesor? Jak sprawdzałeś Trafo? Najpierw sprawdź zasilacz na sztuczne obciążenie, np. żarówkę, przy odłączonym trafie WN. Pomierz napięcia. Potem podłącz układ WN przez szeregowy rezystor, rzędu kilkuset ohmów, odłącz zasilanie PK i pionu i zobacz, co się dzieje, najlepiej na oscyloskopie (jeśli posiadasz).
    Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #4 6451621
    rafal939
    Poziom 10  
    Brak oznak życia przy sztucznym obciążeniu. Przy podłączonym trafie napięcia na str: vin-8.5V i drain 220V brak napięć na pozostałych wyjściach, B+ =20V, pozostałe napięcia na wyjściu przetwornicy zaniżone
    Brak reakcji na pilota

Dodano po 3 [godziny] 33 [minuty]:

Wymiana kondensatorów po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicynie przynosi efektu, podstawienie str6654 również nic nie daje. Diody i rezystory nieuszkodzone. Pion jest wporządku. Procesor jest zasilany odpowiednim napięciem. Dioda po włączeniu zapala się na zielono na ok. 2s. po czym nadal miga na zmianę z czerwoną. Brak mi pomysłu co dalej robić

Znalazłem na forum(troche inny model), że być może jest uszkodzony wsad pamięci. Bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #5 6465570
    Mirek Z.
    Ocena: 531
    Sprawdź układ regulacji/stabilizacji napięcia.
    A pamięć możesz podstawić nową, czystą - tą informację też powinieneś znaleźć na forum.
  • #6 6466049
    rafal939
    Poziom 10  
    Uszkodzona okazała się ścieżka od wsadu pamięci, po zmostkowaniu pojawiło Się B+, pozostałe napięcia na przetwornicy zaniżone, natomiast napięcia na procesorze skaczą od prawidłowych 3.3V do 4V i 2.5V do 3V
  • #7 6470156
    Mirek Z.
    rafal939 napisał:
    napięcia na procesorze skaczą od prawidłowych 3.3V do 4V i 2.5V do 3V

Jesteś pewny tych pomiarów? Tam są przecież stabilizatory.
    Inne napięcia (poza +B) mogą być zaniżone, jeśli WN nie startuje - to efekt sposobu stabilizacji napięcia wyjściowego, odniesieniem jest właśnie +B.
  • #8 6501954
    rafal939
    Poziom 10  
    Po przelutowaniu przetwornicy, pojawiają się wszyskie napięcia. W st-by przetwornica ćwierka, a po włączeniu brak wysokiego napięcia, pojawia się żarzenie kineskopu. niepokoi mnie(w st-by) 220 v na 3 wejściu str6654 a po włączeniu 130V i 110 składowej zmiennej, nie wiem czy tak być powinno
  • #9 6502166
    nie chce misie
    Poziom 2  
    rafal939 napisał:
    Po przelutowaniu przetwornicy, pojawiają się wszyskie napięcia. W st-by przetwornica ćwierka, a po włączeniu brak wysokiego napięcia, pojawia się żarzenie kineskopu. niepokoi mnie(w st-by) 220 v na 3 wejściu str6654 a po włączeniu 130V i 110 składowej zmiennej, nie wiem czy tak być powinno

Masz brak wysokiego a żarzenie jest??
    No i oczywiście jak na typowego lamera przystało zapewne pomiar na n.3 str-a dokonałeś względem masy zimnej.....
    Najpierw naucz się podstaw to może potem pogadamy poważniej.
  • #10 6502298
    rafal939
    Poziom 10  
    Po pierwsze, być może jestem komplentym lamerem. Chodzę do 2 klasy tech. elektronicznego
    Po drugie gdzie mam zdobyć podstawową wiedzę, jak nie próbując naprawić własny tv.

Rozumiem, że źle mierzyłem napicię na str. Co do wysokiego napiecia to chodziło mi o to że trafopowielacz nie zasila kineskopu i tym bardziej tego nie rozumiem widząc żarzenie
  • #11 6504506
    Mirek Z.
    Co znaczy - nie zasila kineskopu?
    Jeśli jest żarzenie, to należy domniemywać, że trafopowielacz działa - sprawdź jeszcze na płytce kineskopu (PK) obecność napięć 200V na wzm. RGB oraz Us2.
    Jeśli będą - podkręć Us2 (SCREEN) na trafopowielaczu - być może zobaczysz na ekranie poziomą linię, co by świadczyło o usterce odchylania pionowego.
  • #12 6506213
    rafal939
    Poziom 10  
    Uporałem się z trafopowielaczem, jednak w tv po włączeniu do st-by przetwornica ćwierka, tv się uruchamia jak na zdjąciu, grzeją się tda8358 i tda na pk, po wyłączeniu do st-by miga dioda st-by na czerwono i zielono, napiecia pojawiają się i znikają tak jakby tv włączał sie rytmicznie i wyłączał co 1s. tv nie można ponownie włączyć
    Napięcia prawidłowe

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1001052.html pkt. 6. Proszę załączyć plik poprawnie. [@mirex]
  • REKLAMA
  • #13 6506432
    Johan kupsztal
    Poziom 11  
    Grzeją bo się maja grzać, od tego są dlatego mają radiatory.
    A resztę uszkodzeń to napewno sam sobie zrobiłeś. Zastanawiam się tylko jak można naprawiać telewizor bez znajomosci zasady działania czy budowy blokowej. Lepiej kup sobie jakieś zestawy do samodzielnego montażu i na tym zdobywaj wiedzę i praktykę. Po prostu zacznij od czegoś prostszego.
  • #14 6506873
    rafal939
    Poziom 10  
    Dzięki za radę, Co do tv, to myślę że trudno narobić sobie szkód przelutowując płytę lub wymieniajac kondensatory po obu stronach przetwornicy. Niestety nie posiadam oscyloskopu i nie mam możliwości sprawdzić jakikolwiek sygnały. Po podłaczeniu aparatu do av na ekranie pojawiają się kolorowe plamy( wzmacniacz rgb powinien działać prawidłowo po wymianie tda8358, kilku kondensatorów i diody) i przesuwające się w górę pasy. Domyślam się że nie działa synchronizaja. Pozostaje jeszcze ćwierkająca przetwornica od początku naprawy
  • #15 6507652
    Johan kupsztal
    Poziom 11  
    Wiesz co myślę? Miałeś standardowe uszkodzenie dla tej płyty. Mianowicie przy zwarciu D407 oczywiście wymienia się tda.. i kilka innych, ale jeszcze przyczynę tego całego zamieszania C315. A zaczyna sie od powrotów od góry ekranu. Wystarczyło wpisać w szukaj nazwę chassis, nie model to byś znalazł co trzeba. Przypuszczam że nim do pewnych wniosków doszedłeś kopałeś w innych blokach odbiornika tudzież w przetwornicy i teraz Bóg jeden wie co dalej?? I teraz moja rada z tych dobrych i nie do odrzucenia, oddaj do serwisu nim nie jest za późno jeśli zależy ci by telewizor jeszcze podziałał.

Dodano po 8 [minuty]:

Brak synchro jak powiadasz, źle wróży.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Daewoo DTH-29U7K, po wymianie zwartej diody D407 i układu TDA8358, wykazuje objawy mrugającej diody zielono-czerwonej i tykania przetwornicy. Początkowo stwierdzono brak napięć przy sztucznym obciążeniu i zaniżone napięcia wyjściowe z podłączonym trafopowielaczem (B+ około 20V). Po zmostkowaniu uszkodzonej ścieżki od wsadu pamięci, napięcie B+ pojawiło się, ale pozostałe napięcia były nadal zaniżone, a napięcia procesora niestabilne. Po przelutowaniu przetwornicy wszystkie napięcia pojawiły się, jednak w trybie czuwania przetwornica ćwierka. Po próbie włączenia brak jest wysokiego napięcia (problem rzekomo rozwiązany offline), choć pojawia się żarzenie kineskopu. Układy TDA8358 i TDA na płytce kineskopu PK grzeją się. Telewizor przechodzi w cykl włączania/wyłączania (~1s), migając diodą, a napięcia pojawiają się i znikają. Obraz z sygnału AV wykazuje kolorowe plamy i przesuwające się pasy, co sugeruje brak synchronizacji. Dyskusja wskazała na konieczność sprawdzenia zasilacza pod obciążeniem, poprawne pomiary napięć (względem właściwej masy, np. "masy zimnej"), układu stabilizacji oraz rozważenie podstawienia czystej pamięci. Jako częstą przyczynę podobnych problemów (linie powrotu) wskazano uszkodzony kondensator C315. Stwierdzono, że brak odpowiednich narzędzi (oscyloskop) i dalsze próby naprawy mogły wprowadzić nowe uszkodzenia, co skomplikowało diagnozę. Zalecono oddanie telewizora do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA