logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk przestaje być widoczny po wyłaczeniu komputera

gregreg82 16 Maj 2008 13:04 2179 4
REKLAMA
  • #1 5146346
    gregreg82
    Poziom 2  
    Witam wszyskich!
    Mam problem taki jak w temcie. Mam dysk SATA WD 3200KS 320GB, którego przestaje widzieć po wyłączeniu komputera. Problem zaczął się w momencie instalacji XP, która przebiegała normalnie i kiedy instalator przeprowadzil restart PC instalacja rozpoczęła sie od nowa z tym, że juz nie było 320GB tylko ok. 130GB. Po wyłączeniu komputera dysk przestał być widoczny w BIOS'sie. Odpaliłem wiec KNOPPIX'a 5,3 i o dziwo dysk był ale tylko te 130GB. Po restarcie w BIOS'ie juz był widoczny ale nadal 130GB. Próbowałem różnych sposobów: HIRENS BOOT CD, ULTIMATE BOOT CD oraz miniPE-XP. Bawiłem sie w MBR, itd - próbowałem wielu rzeczy i nic.
    Wywnioskowałem z HDAT2 i MHDD, że coś jest nie tak z HPA. HDAT2 widział, że 130GB i reszte 160GB jako ukryta. Próbowałem to zmienię przez komendę NHPA jednak wyskakiwał błąd i nie mogłem tego zmienić. W pracy udało mi się to zrobić i dysk już jest "w całości" jednak nadal gdy wyłaczę komputer i włączę go na nowo dysk jest niewidoczny w BIOS'ie (jest puste miejsce a nie np. NONE) a tym bardziej w XP. Gdy uruchomię UBUNTU na którym również czasem pracuje dysk jest widoczny - nawet go sformatowałem na partycje ntfs i fat32, moge na niego kopiować itd.
    Wcześniej przed miałem na tym dysku kilka partycji: pod XP (ok. 15GB) , dwie ext3 (po ok. 15GB), linux-swap(2GB), NTFS (ok. 90GB) i FAT32(ok. 160GB).Dane odzyskałem. Teraz boli mnie to, że nie mogę korzystać z tego dysku. Wydaje mi sie, że dysk jest sprawny w sensie elektroniki, skoro moge na niego kopiować itd.
    Tak w skrócie ujmując nie mam pojęcia i pomysłów na to żeby naprawić ten dysk. Szukałem wszędzie, googlowałem i nic.
    Jeśli któryś/aś z WAS, mili forumowicze, spotkaliście się z takim problemem to byłbym wdzięczny za podzielenie sie wiedzą na forum lub mail: sekuku(_at_)poczta.onet.pl . Czekam na jakieś propozycje, sugestie, porady, cokolwiek.
    Dodam jeszcze, że na innych komputerach występuje to samo.
    Serdcznie pozdrawiam.
    grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 5146614
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Żeby dysk większy niż 128GB działał poprawnie muszą być spełnione dwa warunki:
    - BIOS musi adresować dyski powyżej 128GB
    - Musi być zainstalowany system win2000 SP4 lub nowszy, XP SP1 lub nowszy, VISTA.
    Nie wiem jak jest pod linuxem.
  • REKLAMA
  • #3 5146659
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Małe uzupełnienie powyższej informacji. Jeśli zainstalujesz XP SP1 to bios nie musi poprawnie widzieć dysku, XP zobaczy dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 5146668
    gregreg82
    Poziom 2  
    Wydaje mi się że to nie zależy do BIOSu.
    Wcześniej miałem ten dysk na moim komputerze i wszystko działało: w BIOS'ie wszysko było OK, dysk był widoczny itd.
    Na 2 komputerach w pracy sytuacja jest taka jak opisałem czyli po uruchomieniu jakiegokolwiek linuxa z CD dysk jest i jak sie przełaczę pod XP to również jest.
    Sprawa zmienia sie dopiero po wyłączeniu komputera: dysk znika, w bootowalnych CD opisanych wczesniej (Ultimate boot cd) tez nie widzę HDD.
    Nie wiem co jest grane?
  • #5 5159649
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Podłącz dysk i sprawdź MHDD komendą EID podaj wynik na forum F8 SMART i wynik na forum F4 i F4 skanowanie i wynik na forum.

Opis MHDD MASZ TU

Sprawdź zasilacz napięcia miernikiem .
    Jeśli to faktycznie problem z dyskiem warto by napisać w tym dziale https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum.php?f=104
REKLAMA