logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT89Sxx + podczerwień. Jakie tranzystory polecacie?

rrenio 10 Maj 2007 10:30 2187 7
REKLAMA
  • #1 3868753
    rrenio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wiatam mam problem mam zbudowany nadajnik IR i odbiornik IR. Odbiornik dziala bo sprawdzalem z pilota philipsa na analizatorze logicznym przebiegi. tu odbiornik

Jednak problem mam z nadajnikiem w postaci.

Odbiornik odbiera jak nadajnik i odbiornik sa w odleglosci 5cm. wszystko podlaczone jest at89s52 ktorego port p1 jak wyczytalem daje 10mA pradu czy jest to odpowiednia wielkosc do pelnego wysterowania tranzystora bc337. Rezystancja R2 sluzy do ograniczenia pradu plynacego przez diody IR i byla zmieniana nawet do 2ohm spadek na jednej diodzie jest ok 1,2V na kazdej przy przewodzeniu. Rezystor R1 na bazie zostal nawet wywalony i podlaczony bezposrednio na uC.

W ksiazce wydawnictwa btc mikrokontrolery w systemach zdalnego sterowania. autor napisal:" jako tranzystor kluczujacy diodę IR moze byc wykorzystany tranzystor polowy lub bipolarny. W przypadku tr bipolarnego pewnym problemem jest stosunkowo duzy prad bazy 10-20mA potrzebny do wprowadzenia tranzystora w stan sasycenia uzyskanie pradu z ukladow uc nie zawsze jest mozliwe."
    Autor proponuje tr mtp3055el. parametry tranzystora N-CHANNEL 60V - 0.1 OHM - 12A TO-220 STRIPFET POWER MOSFET. Dla moich potrzeb wystarczyl by 1A w porywach 1,5A. Jestem ze ślaska i nie mam czasu kupowac przez neta tranzystora i czekac na niego. Zaopratruje sie w takich sklepach jak scalak zabrze nikomp katowice seguro gliwice.
    Czy ktos moze mi cos zaproponowac z tranzystorow mosfet.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3868858
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    Odnośnie BC337.
    Tranzystor BC337 tranzystorowi BC337 nierówny.
    Max prąd jaki bezpiecznie z niego możesz wyciągnąć to 500mA.
    Tranzystory BC337 sprzedawane są z selekcjami:
    16 - minimalne HFE 60
    25 - minimalne HFE 100
    40 - minimalne HFE 170
    Jak kupisz sobie BC337-40 to 500mA uzyskasz przy prądzie bazy ok 3mA.
  • REKLAMA
  • #3 3868957
    rrenio
    Poziom 11  
    dzieki za info :) przyda sie ta informajca.
    Zalaczylismy tranzystor drugi i dla zalaczenie uce mamy rzedu 2,1V a powinno miec 0,2V. co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #4 3868967
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

tak z ciekawości zapytam - dlaczego używasz aż 2 bramek NOT po drodze z odbiornika IR - przecież ten sygnał można wprost podać do procka. Zamiast tego i zamiast męczenia się z doborem tranzystora jeśli brakuje ci odpowiedniego prądu z wyjścia procka - to użyj jedną z tych bramek aby wysterować tranzystor (bramki TTL miewają o wiele większą wydajność prądową od wyjść procków 8051), który masz i dzięki temu uzyskasz potrzebny ci prąd bazy albo tak jak kolega wyżej poradził dobierz jeśli masz pod ręką tranzystorek z większym wzmocnieniem

pozdrawiam
  • #5 3868988
    rrenio
    Poziom 11  
    Czesc,
    bramek Not uzywam, zeby sygnal, ktory dochodzi do uP, byl bardziej prostokatny (2 po to, zeby nie odwracalo sygnalu).
    Przyda sie Twoja informacja. Zaraz ja sprawdze.
    Wielkie dzieki!
  • REKLAMA
  • #6 3888602
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    po to świat wymyślił bramki Shmitta - żeby uzyskać pełen prostokątny sygnał na wyjściu ...(np 74132) co do szeregowego połączenia diod nadawczych to bym odradzał w przypadku zasilania z 5 V - to już lepiej dwa tranzystory i dwie diody , diody nadawcze de facto mają większy spadek napięcia tzn wymagają przyłożenia wyższego napięcia i powinno być ok , sprawdź jeszcze czy faktycznie diody nadawcze w pełni współpracują z odbiornikiem - tzn jaką długość fali emitują w nm - bo może sie okazać że diody nadają wyższej podczerwieni, odbiornik łapie niższej i sumarycznie zakres pracy jest niewielki i dla tego zasięg może sięgać ledwo kilku centymetrów
  • #7 3891609
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Moim zdaniem bramki w odbiorniku są niepotrzebne. Co do nadajnika to powód może być taki, że uC nie wysteruje tranzystora. At 89 miały wyjście otwarty dren z rezystorem podciągającym, więc dobrze sprowadzają napięcie na końcówce do zera. Jedynkę ustawiają na tyle na ile pozwoli rezystor podciagający. Proponuję zatem zastosować tranzystor PNP i odwrócić zasilanie - oczywiście tylko na tranzystorze i diodach (które też trzeba odwrócić). Uzyskamy zatem sterowanie tranzystora zerem, a to 89 umieją najlepiej. Zmianę stanu "aktywnego" końcówki sterującej tranzystor trzeba będzie też przewidzieć w programie.

P.S. Na próbę zastąp diody IRED diodami świecącymi na czerwono. Będziesz mógł zobaczyć jak mocno świecą.
  • #8 3891773
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    a najprościej porównac siłe świecenia korzystając z jakiejkowiek kamery - ja korzystam z aparatu wbudowanego w moją motorolę :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z budową nadajnika i odbiornika podczerwieni sterowanych mikrokontrolerem AT89S52. Odbiornik IR działa poprawnie, jednak nadajnik ma ograniczony zasięg do około 5 cm. Port P1 mikrokontrolera dostarcza prąd około 10 mA, co może być niewystarczające do pełnego wysterowania tranzystora BC337. Wskazano, że tranzystory BC337 różnią się parametrami, a wersja BC337-40 pozwala na uzyskanie prądu kolektora do 500 mA przy prądzie bazy około 3 mA. Dyskutowano również o roli rezystorów ograniczających prąd diod IR oraz o sposobach poprawy sygnału, m.in. przez zastosowanie bramek NOT lub bramek Schmitta dla uzyskania prostokątnego przebiegu. Zasugerowano, że zamiast szeregowego łączenia diod IR lepiej zastosować dwa tranzystory i dwie diody, a także zwrócono uwagę na dopasowanie długości fali emitowanej przez diody do odbiornika. Wskazano, że mikrokontrolery AT89 mają wyjścia typu open-drain z rezystorem podciągającym, co może wymagać zastosowania tranzystora PNP i odwrócenia polaryzacji zasilania nadajnika. Proponowano testowanie mocy świecenia diod IR za pomocą kamer lub aparatów cyfrowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA