logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TAC Xenta 301/302 - jak przywrócić komunikację i programowanie układów LON?

Calineczka* 10 Maj 2007 14:06 4047 7
REKLAMA
  • #1 3869396
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam Panowie.
    Sprawa troche ugryziona...ale stanęlo w martwym punkcie. TAC nie bardzo chce pomóc, bo przeciez można kupic nowe :D
    Do rzeczy-to juz nie pierwszy taki sterownik który nie może nawiązać komunikacji z Mentą. Po prostu gubi program, przestaje działać i nie ma z nim komunikacji. Droga podmiany elementów z innym wyszło na to, że psuja się (i to nie pierwszy raz) układy pracujące w sieci LON, w zalezności od modelu to np. Echelona FT3120, Motoroli MC143120 czy Toshiby TMPN3120. Szperałem po necie ale nie znalazłem nic co umożliwiło by mi wyczytanie programu ze sprawnego i zapisanie go do nowej, kupionej kostki, nie wiem czy taka operacja jest w ogóle możliwa..:?:
    Ktos z Was ma jakies doświadczenia w tym temacie, może jakoś pomóc...poza skierowaniem do sklepu TAC-a? :D
  • REKLAMA
  • #2 5742912
    Łokasz
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Witam
    Sprobuj nodeutilem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5743018
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Dzięki za zainteresowanie, juz nie pracuję z tymi sterownikami...choć mógł bym spróbowac pomóc chłopakom którzy nadal to robią. No ale nodeutil chyba nie do tego służy?
  • REKLAMA
  • #4 19722726
    Terek10
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Calineczka* napisał:
    Dzięki za zainteresowanie, juz nie pracuję z tymi sterownikami...choć mógł bym spróbowac pomóc chłopakom którzy nadal to robią. No ale nodeutil chyba nie do tego służy?

Witam
    Posiadła układ sterowania oparty na sterowniku TAC Xenta 701.
    Jeden z modułów wejść/wyjść - 421A nie komunikuje się z jednostką centralną (CPU). Okrągłą dioda świeci się cały czas na zielono. Prostokątna czasami miga na czerwono.
    Reszta modułów wejść/wyjść jest połączona z CPU i program jest na nich cały czas realizowany.
    Pytania?
    1) Co może byś przyczyną braku komunikacji z modułem 421A i czy można go naprawić.
    2) Jeśli nie mam programu źródłowego mogę zaadresować nowy moduł w CPU.
  • REKLAMA
  • #5 19765858
    mark
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam.
    Odnośnie usterki modułu XENTA 421A, to miałem podobny przypadek. Moduł nie komunikował się ze sterownikiem. Wymieniłem w module wszystkie kondensatory elektrolityczne smd. Po wymianie moduł zaczął się komunikować.
  • #7 19767654
    mark
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Moduł Xenta 421A komunikuje się ze sterownikiem za pomocą magistrali LON.
  • #8 19785864
    Terek10
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Usterka została usunięta
    Uszkodzony moduł XENTA 421A został wymieniony na nowy.
    Wymagało to zamiany adresu starego modułu na adres nowego modułu.
    Ze sterownikiem można się skomunikować przy pomocy portu RS-232 dla odczytania i zmiany podstawowych parametrów.
    Przy dalszej konfiguracji komunikacja odbywa się przez port Ethernet.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z komunikacją i programowaniem sterowników TAC Xenta 301/302 oraz modułów pracujących w sieci LON, takich jak Echelon FT3120, Motorola MC143120 i Toshiba TMPN3120. Użytkownik zgłasza utratę programu i brak komunikacji z urządzeniami, a także trudności z odczytem i zapisem programu do nowych układów. Wskazano narzędzie nodeutil jako potencjalne wsparcie, choć jego zastosowanie jest niepewne. W przypadku modułu Xenta 421A, który nie komunikuje się z jednostką centralną, rozwiązaniem okazała się wymiana kondensatorów elektrolitycznych SMD lub całkowita wymiana modułu z koniecznością zmiany adresu. Komunikacja z modułami odbywa się przez magistralę LON, a konfiguracja i odczyt parametrów możliwe są przez port RS-232 oraz Ethernet. Brak programu źródłowego utrudnia adresowanie nowych modułów, jednak możliwe jest podstawowe zarządzanie parametrami przez porty komunikacyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA