logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty i małej mocy wzmacniacz na elementach dyskretnych

spy89 10 Maj 2007 21:26 3705 7
  • #1 3871229
    spy89
    Poziom 12  
    Potrzebuję prostego i małej mocy od 3 do 30W wzmacniacza na elementach dyskretnych. Najlepiej mono, ale stereo też może być. Wiem że temat był już poruszany, ale większość wcześniejszych była skomplikowane i dość dużej mocy.

Z góry dziękuje

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji… [hefid]
  • #3 3872868
    spy89
    Poziom 12  
    Jedyne co znalazłem to taki wzmacniacz ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic410592.html#2082725 ) ale czy takie coś wogóle można nazwac wzmacniaczem audio?? i jest napisane że praktycznie nie ma żadnej mocy, a mi potrzebny jest minimum 3W

Dodano po 26 [minuty]:

Aha, zapomniałem dodać żeby był to wzmacniacz mikrofonowy. Znalazłem taki wzmacniacz ( http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=39 ) ale niewiem czy da się te wzmacniacze co są w US zamienić na jakieś tranzystory?
  • #5 3873649
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Cytat:
    Potrzebuję prostego i małej mocy od 3 do 30W wzmacniacza na elementach dyskretnych.

Cytat:
    Aha, zapomniałem dodać żeby był to wzmacniacz mikrofonowy

Teraz wytłumacz dokładnie czego właściwie poszukujesz?
  • #6 3884713
    spy89
    Poziom 12  
    Wystaczy dodać 2 powyższe cytaty. Ale napiszę pełnym zdaniem. Potrzebuję prosty wzmacniacz mikrofonowy o małej mocy na elementach dyskretnych.
  • #7 3884799
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    spy89 napisał:
    Wystaczy dodać 2 powyższe cytaty. Ale napiszę pełnym zdaniem. Potrzebuję prosty wzmacniacz mikrofonowy o małej mocy na elementach dyskretnych.

Może raczej: Prosty wzmacniacz o małej mocy na elementach dyskretnych z przedwzmacniaczem mikrofonowym?
  • #8 3884806
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Ale czy ten wzmacniacz ma "napędzać" głośnik dynamiczny czy może linie radiowęzłową czy co?
    Rozumiem, że to pierwsze, potrzebujesz wtedy jakiegokolwiek wzmacniacza mocy oraz przedwzmacniacza mikrofonowego, między te dwie rzeczy dajesz potencjometr do regulacji głośności i masz to co chcesz.
    Wzmacniacz mocy na elementach dyskretnych znajdziesz na forum. Jak już sobie wybierzesz odpowiedni, można dopasować jakiś przedwzmacniacz do.. no właśnie, jaki ma być mikrofon?
    Może po prostu kup megafon :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest prosty, niskomocowy wzmacniacz audio o mocy od 3 do 30 W, najlepiej mono, wykonany na elementach dyskretnych, z funkcją wzmacniacza mikrofonowego. Dyskusja wskazuje na potrzebę rozróżnienia między przedwzmacniaczem a wzmacniaczem mocy. Zaproponowano użycie wzmacniacza mocy na elementach dyskretnych wraz z przedwzmacniaczem mikrofonowym oraz potencjometrem do regulacji głośności. Jako przykład układu o mocy około 6 W polecono wzmacniacz zintegrowany TDA1517, choć nie jest to rozwiązanie dyskretne. Wskazano również na dostępność schematów wzmacniaczy mocy na elementach dyskretnych na forach tematycznych. Podkreślono, że wzmacniacz mikrofonowy powinien być dopasowany do rodzaju mikrofonu, a całość ma napędzać głośnik dynamiczny. Wątpliwości dotyczyły także możliwości zastąpienia wzmacniaczy scalonych tranzystorami dyskretnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA