logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Vw golf IV/Bora ] wycieraczki zatrzymują się za wysoko

darojaro 11 Maj 2007 10:23 36909 23
REKLAMA
  • #1 3872545
    darojaro
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Otóż mam mały problem z wycieraczkami, wycieraczki wracając dochodzą do samego dołu, następnie idą pare cm w gore i zatrzymują się. Powinny zostać w najniższym punkcie.
    Nie wiem co jewst grane czy jest za to odpowiedzialny jakiś sterownik?
    Nie wiem gdzie mam szukać.
  • REKLAMA
  • #2 3872556
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2165
    Może są źle ustawione na silniczku.P
  • #3 3872576
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Jeżeli ramiona wycieraczek nie były zdejmowane (nie pióra), to winny jest mechanizm powrotu. Najczęściej, to wynik zabrudzenie lub "odgięcia" styków. W jednym i drugim przypadku nie obejdzie się bez demontażu silnika (zespołu) wycieraczek. Jest to dosyć skomplikowana czynność i jeżeli tego nie robiłeś, to zwróć się do fachowca.
  • #4 3872592
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Witam
    Problem Twoich wycieraczek polega na złym ustawieniu mechanizmu napędzającego wycieraczki.Aby usterkę tą zlikwidować zdejmij z osi silnika wycieraczek dzwignie mechanizmu,a następnie uruchom wycieraczki na ułamek sekundy tak by silnik owych wycieraczek poprzez swój układ styków powrócił samoczynnie do pozycji wyjściowej.Następnie załóż ponownie mechanizm w pozycji poziomej.Dokręć z wyczuciem lecz nie za mocno by móc ewentualnie ponownie skorygować położenie ramion. operacja ta nie jest skomplikowana lecz wymaga nieco uwagi.Po zakończeniu regulacji pamiętaj o odpowiednio silnym dokręceniyu mechanizmu z ośią silnika
    powodzenia
  • #5 3872621
    darojaro
    Poziom 10  
    Cały mechanizm był rozbierany ponieważ się wycieraczki się zapiekły i musiałem nasmarować. rozbierałem też silnik wycieraczek żeby zobaczyć co się tam dzieje, ale nie wiem co mozna wew. ustawić.
    Przyznam się, że troche pobawiłem się tymi dwoma stykami tzn. trochę je odchyliłem, żeby lepiej przylegały do tych dwóch blaszek na kole zębatym.
    Czy może to być przyczyną?
    Czyli mam rozumieć, że muszę podłączyć sam silniczek czy wew. mam coś pogrzebać?
  • REKLAMA
  • #6 3872632
    Gienek
    Poziom 37  
    Teraz jesteśmy w domu. Źle założone ramiona wycieraczek. Wykonaj to co CI zaproponował hitek. Ewentualnie, po zatrzymaniu się wycieraczek odkręć ramiona na osi, przestaw je w dolne położenie i ponownie przykręć.
  • #7 3872655
    darojaro
    Poziom 10  
    No tak, ale mechanizmu z osi silniczka nie ściągałem tylko wycieraczki z trzpieni i nic więcej. jak podączyłem cały mechanizm bez ramion wycieraczek przy zatrzymaniu robi delikatny ruch powrotny. Czy jak ściągnę cały mechanizm z osi silnika sam się nastawi czy o co biega?
  • #8 3872699
    Gienek
    Poziom 37  
    Właśnie Ci napisałem. Po zatrzymaniu się wycieraczek w dolnym położeniu (u Ciebie za wysokim), odkręć ramiona wycieraczek na trzpieniach (nie do końca), przestaw ramiona w niższe położenie i dokręć śruby na trzpieniach.
  • #9 3874506
    darojaro
    Poziom 10  
    Kurde ramiona nie mają nic do rzeczy tylko silnik bo wycieraczki opadają do najniższego punktu i jest takie szarpnięcie do góry na ok 5 cm. I wtedy dopiero się zatrzymują. Mam narysować?
  • #10 3874830
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3874903
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5164
    Przestawic na mechanizmie korbowym przy silniku.Normalne przy zdejmowaniu ramion bez sciagacza,szarpane i przesunelo sie ramie na silniku(sam tak kiedys zrobilem)
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #12 3874939
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3874997
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Masz tu tyle rad,że idzie zgłupieć.
    Najprościej i najpewniej
    1.Odkręć nakrętke z osi silniczka.
    2.Zdejmij z niej dżwignię.
    3.Włącz na moment wycieraczki.
    4.Wyłącz i odczekaj aż silnik zatrzyma się.
    5.WYŁĄCZ ZAPŁON.
    6.Ustaw ramiona tak jak mają stać.
    7.Załóż dżwignię i przykręć nakrętkę
    I to wszystko.Robię to kilka razy w tygodniu w pracy więc śmiało.Pozdrawiam
  • #14 3875024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3875168
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Styki muszą być dobre skoro zatrzymuje sie ciągle w tym samym mijscu tylko troche wyżej.
  • #16 3927084
    darojaro
    Poziom 10  
    Odkopując temat zrobiłem jak poniżej i niestety nic to nie dało
    Czy ktoś ma jakiś pomysł?

WITEK1952 napisał:
    Witam serdecznie.Masz tu tyle rad,że idzie zgłupieć.
    Najprościej i najpewniej
    1.Odkręć nakrętke z osi silniczka.
    2.Zdejmij z niej dżwignię.
    3.Włącz na moment wycieraczki.
    4.Wyłącz i odczekaj aż silnik zatrzyma się.
    5.WYŁĄCZ ZAPŁON.
    6.Ustaw ramiona tak jak mają stać.
    7.Załóż dżwignię i przykręć nakrętkę
    I to wszystko.Robię to kilka razy w tygodniu w pracy więc śmiało.Pozdrawiam
  • #17 3927278
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    a zrobiles to co elektrit mowil?
  • #18 3928647
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Jeśli wycieraczki zatrzymują się zawsze w tym samym miejscu i nie ma efektu samowzbudzania się wycieraczek to jest to kwestia regulacji mechanicznej. Musisz rozłączyć mechanizm tak jak radzili moi poprzednicy. Cała tajemnica tkwi w tym że wycieraczki mają jeszcze pewną bezwładność, musisz je po prostu na tyle cofnąć żeby zdążyły wyhamować i ustawić w dolnej pozycji zwrotnej.
  • #19 3930474
    darojaro
    Poziom 10  
    Nie robiłem jak radził elektrit bo nie wiem z czym się to je. Jak ktoś może mi wytłumaczyć?

Rozłączyłem mechanizm i ściągnąłem z osi wirnika, włączyłem na chwilę silnik i założyłem ponownie mechanizm, ale nie ma poprawy.
    Może ustawia się gdzieć na mechaniżmie albo coś wew. silnika przestawione na tym ślimaku?
    Nie mam pomysłu
  • #20 3930616
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5164
    Dzwignie zdejmuje sie z osi kola napedzanego przez slimak,niepotrzebnie wyjmowales sam silnik.
    Pojedz do kogos,kto ma o tym pojecie bo tylko pogorszysz usterke
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #21 3932041
    darojaro
    Poziom 10  
    Dzisiaj byłem u kolesia i wytłumaczył mi co nieco chciałem się tylko upewnić czy dobrze zrozumiałem:
    mam zostawić silnik tak jak jest tylko odkręcić z osi silnika i cofnąć mechanizm z wycieraczkami tak aby znajdowały się w najniższym punkcie. Następnie przykręcić machanizm do silnika.
    Dobrze zrozumiałem?
  • #22 3932173
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2165
    Dobrze zrozumiałeś, bo jeżeli mechanizm był zdejmowany to źle założyłeś.P
  • REKLAMA
  • #23 3933032
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Witam Wszystkich. Obserwuje te wszystkie wypowiedzi, i dochodzę do wniosku,że ustawienie ramion wycieraczek jest operacją bardzo skomplikowaną i nie sposób wyjaśnić tego tu na tym forum. Dobrze,że to tylko wycieraczki, bo gdyby to była regulacja zapłonu, to wtedy temat nie miałby końca. Mam nadzieje,że te wycieraczki w końcu staną na swoim miejscu, bo chyba już najwyższa pora.
    Pozdrawiam.
  • #24 3936990
    darojaro
    Poziom 10  
    I wszystko zrobione
    Wielkie dziękuję wszystkim zaangażowanym
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wycieraczek w samochodach VW Golf IV i Bora, które po powrocie do najniższego punktu wykonują dodatkowy ruch w górę i tam się zatrzymują, zamiast pozostać w dolnej pozycji spoczynkowej. Przyczyną może być niewłaściwe ustawienie mechanizmu napędowego wycieraczek, szczególnie dźwigni na osi silnika wycieraczek, która po demontażu i ponownym montażu może być źle ustawiona. Konieczne jest zdjęcie dźwigni z osi silnika, uruchomienie silnika na krótko, aby mechanizm samoczynnie powrócił do pozycji wyjściowej, a następnie ponowne założenie dźwigni w odpowiednim położeniu i dokręcenie nakrętki. Problem może też wynikać z zabrudzenia lub odkształcenia styków krańcówki w mechanizmie, co wymaga ich oczyszczenia i ewentualnego dogięcia. Smar na kole ślimakowym może zgęstnieć i powodować odpychanie styków, co również wpływa na nieprawidłowe zatrzymanie wycieraczek. Regulacja ramion wycieraczek na trzpieniach jest mniej istotna, gdyż problem występuje nawet bez nich. W przypadku braku efektu po samodzielnej regulacji zaleca się konsultację z fachowcem, gdyż mechanizm jest skomplikowany i łatwo pogorszyć usterkę. Ostatecznie prawidłowe ustawienie mechanizmu napędowego wycieraczek pozwala na zatrzymanie ich w najniższym punkcie bez dodatkowego ruchu powrotnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA