logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dysk 20 GB Seagate z bad sectorem jest sprawny?

tereferator 11 Maj 2007 15:59 1962 11
  • #1 3873482
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam, zakupilem dysk na aukcjach 20 GB Seagate jako sprawny - po dsprawdzeniu HD TUNE pokazal sie bad sector ...sprzedajacy mowi ze to nie przeszkadza, a dysk jest sprawny.
    Wiec jak to jest ? Sprawny ten dysk czy nie?

Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #3 3874097
    tereferator
    Poziom 15  
    Przeskanowalem i wyszło mi cos takiego :
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    TONI_2003
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum :idea:
  • #4 3874134
    Peposh
    Poziom 14  
    Bads: 0
    czyli wszystko z nim ok:)
    Pozdrawiam
  • #5 3874189
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3875000
    tereferator
    Poziom 15  
    Jednak jakis error !
  • #7 3875236
    PiotreXxX
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeśli chcesz to dysponuje programami serwisowymi do dysków twardych. Jest tam program, który w jakiś wposób niweluje badsektory. Mam jeszcze stary dysk twardy Segate 340 MB, który mial dużo bad'ów. Program usunoł z niego 15% badsektorów. Wiec służe pomocą.
    Pozdrawiam :)
  • #8 3875691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3876726
    PiotreXxX
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Noo dokładnie :) to HDD Regenarator. Używałeś go ? :D. Miałem kiedyś jakiegos starego twardziela w którym były badsektory w bootsektorze. Jak sie na niego wrzucilo jakies pliki to znikały po restarcie (ile ja nerwów straciłem przy instalowaniu windows'a :) :D) HDD Regenerator mulił tego twardziela z pare godzin i udało sie :) Dysk śmiga aktualnie w komputerze siostry :D.

Pozdrawiam
  • #10 3876877
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3878546
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam.Uzywałem obydwu programów.HDD Tune wykazywał 1 bada a ten drugi już nie.Najlepszym ze znanych mi program ow okazał się HDD regenerator.Znalazł wiecej badów i usunął je.
  • #12 3889001
    aktus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Pomyslec, ze kiedys do pozbywania sie badow wystarczal w 90% przypadkow monitor. Przykladalo sie do monitora, degauss i po badach. Osobiscie proponowal bym kompleksowe przeformatowanie go za pomoca Ranish Partition Manager ( program dosowy ).
    Poprawiłem TJT

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate 20 GB zgłoszony jako sprawny wykazał obecność bad sektora podczas testu programem HD Tune. Użytkownicy zalecają dokładne skanowanie dysku za pomocą bardziej zaawansowanych narzędzi, takich jak MHDD z funkcją remapowania sektorów lub HDD Regenerator, który potrafi naprawić bad sektory logiczne bez utraty danych. Test SMART z HD Tune jest również rekomendowany do oceny stanu dysku. W przeszłości usuwanie bad sektorów odbywało się nawet za pomocą degaussa monitora. Proponowane jest także kompleksowe formatowanie dysku, np. za pomocą Ranish Partition Manager. Dysk z bad sektorem może działać, ale obecność błędów wskazuje na potencjalne problemy i ryzyko utraty danych, dlatego warto podjąć działania naprawcze lub rozważyć wymianę nośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA