logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia telewizji i magnetowidu przez antenę CB sąsiada - co zrobić?

qaz 14 Paź 2003 22:38 1976 10
REKLAMA
  • #1 361715
    qaz
    Poziom 11  
    domek obok mojego mieszka sobie pan ktory ma antena na caly dach niewiem co on przez to odbiera ale antena jest ogromna , problem jest taki ze ja nie moge ogladac telewizji bo slysze tylko jak on nadaje przez cb jeszcze gorzej jest ja wlaczam magnetowid. Co radzicie , moge z tym zrobic
  • REKLAMA
  • #2 361721
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    zwracałeś się do PARu??
    ja miałem ten sam problem i po kilku głośnych moich wizytach w PARze zmienił antenę
  • REKLAMA
  • #3 361801
    szakal234
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zanim pójdziesz do PARU to może poiformuj sąsiada o tych problemach. Ja dawniej wchodziłem sąsiadom na telewizory telefony itp w promieniu 200 metrów. Zgłosili mi to i poprostu wolałem zrezygnować z pewnych urządzeń niż mieć wizyte PARU. Myśle że dla sąsiada to będzie też dobre wyjście najpierw jemu zgłosić niż odrazu PAR. Oczywiście jak to niepomoże to wizyta w PARze jest całkiem na miejscu i jedyne wyjście bo przecierz nie bedziesz żucał kamieni po oknach.
  • REKLAMA
  • #4 361811
    ACULA
    Poziom 34  
    sorki ale ja zrozumiałem że zaczął od powiedzenia sąsiadowi i nie myślałem o pójściu od razu do PARu. Zawsze należy zacząć od pokojowego rozwiązania problemu
    ja mówiłem kilka razy sąsiadowi a on powiedział że go to g obchodzi bo to jego sprawa a ja mam wymienić telewizor bo roczny to już jest stary i zepsuty ;)
  • #5 361825
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A URTiP najpierw pyta o instalację antenową i najczęściej odmawia przyjazdu. Najlepiej właśnie pokojowo pogadać z sąsiadem, a nuż jest to fachowiec i pomoże usunąć zakłócenia "u źródła", wystarczy najczęściej zablokować dla w.cz. wejście wzmacniacza (magnetofon, telewizor) i zasilanie i "po bólu" :)
  • REKLAMA
  • #6 361845
    ACULA
    Poziom 34  
    mi też burzyli się o instalację, pytali o antenę tv i powiedzeli że nie ma homologacji, poprosiłem o adres lub nazwę sklepu lub producenta, który posiada taką homologację
    odpowiedź poważnej instytucji: NIE MA TAKIEGO W POLSCE;)
    itd aż zabrakło im argumentów

drugą śmieszną rzeczą jest to że ja muszę mieć wszystkie zaświadczenia , a na mój wniosek nie mogą sprawdzić zakłócającego czy ma pozwolenie

PS u kumpla było podobnie, ale nagrywał na taśmy głos i potem zgłosił jako pirackie nadawanie w tym paśmie, nawet umieli znaleźć i nie męczyli z instalacją;)
  • #7 362009
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    CZesc wszystkim . Coś wam wszystkim wyjasnie jako krótkofalowiec i cbradiowiec. Przyczyny leza po obydwustronach: 1- być może lezy po stronie krótkofalowca (wnioskuje po opisie anteny) ze nadaje dużą moca lub jego nadajnik ma duze harmoniczne chociaż wiedząc kim są krótkofalowcy to w sumie staraja sie o to by były one jak najmniejsze, 2 - przyczyna to u kolegi który go słyszy ,poniewważ panie kolego jeśli urzywasz anteny do tv szerokopasmowej ze wzmacniaczem lub twoje anteny są w opłakanym stanie a kable koncentryczne niedopowiednie to sam sobie jesteś winien,ponieważ natezenie pola w.cz jest dość duże i niema bata abyś go niesłyszal, innym rozwiazaniem jest zainstalowanei we wlasnym zakresie filtru przeciwzakłóceniowego firmy BADMOR jest to filtr górno przepustowy i tlumi wszystkie zakłócenia poniżej 40mhz wiec wiekszość pasm amatorskich.Koszt takiego filtru to ok 10zł a spokój jest warty gry.po 3 pójdż do sąsiada i porozmawiaj z nim, ale przyjaznie nie że: "wie pan co pan mi zakłóca tv i jeśli sie to nie zmieni to ja pana zgłoszę do URTiP -bo odrazu wzbuzasz agresje i jeszcze ciebie może olac i nic wtedy nieuzyskasz" A właśnie ktoś wspomniał ze nie ma anten z homologacjami--- informuje że są jest firma DIPOL która takie anteny sprzedaje i nie są one drogie a są bardzo dobre. Sam je stosuje i sobie chwalę. To by było tyle jeśli chodzi o moją odpowiedż w tym temacie pozdrawiam przemek wrocław. jeśłi macie jakieś pytania podaje adres: cbshogun(_at_)tlen.pl
  • #8 363097
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Antena nadawcza jak i odbiorcza musi być uziemiona!!! i to nie po to aby chronić domowników przed wył.atmosf. tylko owe uziemienie jest potrzebne do poprawnej pracy zestawu nadawczego lub odbiorczego.Sprawa uziemienia jest niesłychanie wazna a sama homologacja nic nie da w przypadku gdy antena pracuje w "powietrzu". Polecam lektore Elektronik praktyczny z wrzesnia tego roku :!: :D
  • #9 363827
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    cbshogun chyba wszystko wyjasnil ja dodam ze usuwalem takie usterki w odbiornikach radio-tel u wszystkich ktorzy zglaszali mi ze zaklucam w ramach dobro sasiedzkiej pomocy :D (jeden przypadek odlegly o 2km w linii prostej:P).
    Czasami wystarczy wymiana przewodu antenowego,dolozenie filtra lc lub paru koralikow ferytowych na kabel ewentualnie przy glowicy w odbiorniku
    Niestety wiekszosc anten szerokopasmowych-siatkowe np to parodie podpiete do wzmacniacza czesto o zysku przekraczajacym 25dB i w bliskim sasiedztwie nadajnika normalnym objawem sa zaklucenia.
    Sasiad zapewne licencjonowany opertor moze miec zezwolenie np na 750Watt .Nie zmienia to faktu ze moce > 1Wata doprowadzone do anteny beda powodowac zaklucenia gdy w sygnale pojawia sie n*harmoniczna :( Wszystko moze dzialac bezkolizyjnie jezeli tylko sie dogadacie
    Jego sprzet nie wymaga homologacji a na swoja antene raczej jej nie znajdziesz:> wiec URTIP nie jest najlepszym rozwiazaniem :P
    Powodzonka
  • #10 364979
    jam
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Swego czsu wszystkie anteny produkowane przez TELKOM-TELMOR w Gdańsku miały homologację. Jeżeli komuś zależy, być może odgrzebię w starych dokumentach. Jak jest z tymi sprawami w tej firmie na dzień dzisiejszy - nie wiem, bo nie sprawdzałem. Przychylam się całkowicie do sugestii zawartych w poście cbshogun'a. Swego czasu miałem zgłaszane podobne problemy i okazywało się, że zasadniczym problemem były zawieszone przed kilkunastoma latami anteny TV. A tzw. siatkowych antenach szerokopasmowych w takiej sytuacji wolę raczej nie wspominać. Mimo wszystko punktem wyjścia w takich sytuacjach jest przede wszystkim wspomniany filtr górno przepustowy. Nadmieniam, że produkty wspomnianej firmy stosowałem niejednokrotnie ze skutkiem zadawalającym. Przekonany jestem, że o ile jest to krótkofalowiec, zapewne w wyniku przyjaznej rozmowy sam pomoże usunąć ten problem w sposób profesjonalny.

Pozdrawiam
  • #11 373396
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Panowie z URTiP-u przyjadą tylko, gdy masz właściwą instalacje antenową, tzn. żadna tam siatkówka ze wzmacniaczem tylko normalna kierunkowa. Można do nich kupić filtry na pasmo CB.

Podsumowanie tematu

✨ Problem zakłóceń telewizji i magnetowidu spowodowanych przez dużą antenę CB sąsiada jest często wynikiem nadawania o zbyt dużej mocy lub obecności harmonicznych sygnału. Zakłócenia mogą być nasilone przez niewłaściwą instalację antenową odbiorcy, np. stosowanie szerokopasmowych anten TV ze wzmacniaczami lub uszkodzonych kabli koncentrycznych. Zaleca się rozpoczęcie od pokojowej rozmowy z sąsiadem, który jako krótkofalowiec może pomóc w ograniczeniu zakłóceń u źródła, np. poprzez poprawne uziemienie anteny lub zmianę jej ustawienia. W odbiorniku warto zastosować filtry przeciwzakłóceniowe, takie jak filtry górnoprzepustowe (np. firmy BADMOR), filtry LC lub ferrytowe koraliki na kablach antenowych, które tłumią sygnały poniżej 40 MHz. W przypadku braku porozumienia można zgłosić problem do URTiP lub PAR, jednak instytucje te często wymagają prawidłowej instalacji antenowej (kierunkowej, bez siatkówek i wzmacniaczy) i homologacji sprzętu, której w praktyce dla anten CB często nie ma. Uziemienie anteny jest kluczowe dla poprawnej pracy i redukcji zakłóceń. Warto również sprawdzić stan instalacji antenowej w odbiorniku, gdyż stare lub uszkodzone elementy mogą nasilać interferencje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA