logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora w MZ ETZ 251 - gaśnięcie silnika przy niskich obrotach

domin910606 11 Maj 2007 21:23 11868 9
REKLAMA
  • #1 3874671
    domin910606
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    czy ktoś mi pomoże mianowicie mam problem z ładowaniem w mz-etce przy 2000 obrotów kiedy chce zatrąbić lub włączyć światła to silnik gaśnie dopiero przy około 4000 obrotów mogę je włączyć
    kiedy mierzyłem prąd bez włączonych świateł przy 2000 wskoczyło 13,8v to dobrze a przy 4000 obrotów na 16v to nienormalne zachowanie sadze ze poszedł akumulator lub regulator napięcia????
    czekam na podpowiedz
    z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3875046
    domin910606
    Poziom 11  
    jak wiesz co sie popsuło to mi napisz będę bardzo wdzięczny
    w garażu mam taki mały prostokątny regulator od malucha chyba bo był przy alternatorze są tam dwa kable żółty i zielony może jak bym to podpioł podod alternator to by mniejsze napięcie dawał i wyrównywał??????????
    sam nie wiem pomocy!!
  • #4 3875427
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    jak w moim temacie regulator od malucha nie pasuje;/ musisz miec od fiata 125 lub jakis orgnalny od MZ tylko ze te orginalne kosztują ok 40zł ja narazie czekam na alternator potem ogien i bede smigał sobie ;];] :D:D wszystko w silniku mam nowe oprucz karterow ;]
  • #5 3876135
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    ja wam chyba narysuje jak to podłączyć bo nikt widzę nie wysili się aby zerknąć na schemat i przepiąć jeden przewód
    Nie mów że nie pasuje bo nie raz zakładałem
  • REKLAMA
  • #6 3876353
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    no to narysuj jak to ma byc podpięte i bedzie ok zostanie dla potomnosci i juz nie bedzie nikt pytał jak to ma byc. jeden user pisał ze sie z malucha nie nadaje ale skoro podpinałes to chyba wiesz co jest grane.
  • #7 3877721
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    wdług tego podłączyłem kilka altków w mz i nie było problemu
    Ładowanie akumulatora w MZ ETZ 251 - gaśnięcie silnika przy niskich obrotach (kawałek książki "polski fiat 126p")
  • #8 3878426
    domin910606
    Poziom 11  
    niechce kompinowac ale napiszcie czy to na pewno wina regulatora napięcia czy czegoś innego .pozdrawiam
  • #9 4186550
    krzytu20ue
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Przeglądam tak te wypowiedzi i widzę, że macie spore problemy z MZ -kami. Dla mnie zrobienie ładowania lub całej MZ ETZ lub TS to żaden problem poradzę też sobie z WSK, Simsonem, komarem itp. Jeśli chcecie coś się dowiedzieć piszcie na GG 7837516 przeważnie jestem dopiero późnym wieczorem bo w dzień siedzę przy tym sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #10 4233494
    legin
    Poziom 2  
    Ten ostatni przypadek może w granicznym przypadku skutkować poważną awarią elektroniki w aucie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ładowania akumulatora w motocyklu MZ ETZ 251, gdzie silnik gaśnie przy niskich obrotach (około 2000), zwłaszcza podczas włączania świateł lub klaksonu, natomiast przy wyższych obrotach (około 4000) urządzenia działają poprawnie. Pomiar napięcia wskazuje 13,8 V przy 2000 obr./min, co jest prawidłowe, ale 16 V przy 4000 obr./min jest nieprawidłowe i sugeruje uszkodzenie akumulatora lub regulatora napięcia. Dyskusja wskazuje, że regulator napięcia od Fiata 125 lub oryginalny regulator MZ jest wymagany, gdyż regulator od Malucha nie pasuje, choć niektórzy użytkownicy próbowali go stosować. Pojawiły się propozycje narysowania schematu podłączenia regulatora i alternatora, aby rozwiązać problem. Wskazano również na dostępność pomocy technicznej dotyczącej MZ ETZ i innych motocykli. Wątpliwości dotyczą głównie doboru i podłączenia regulatora napięcia oraz wpływu tego elementu na stabilność pracy silnika przy niskich obrotach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA