logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa mostek H w sterowaniu silnikiem prądu stałego? Schematy i zasady

atlantis2 12 Maj 2007 19:40 8043 4
REKLAMA
  • #1 3877729
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam szanownych kolegów! Poszukuje schematu mostka typu H do sterowania silnikiem malej mocy, lecz nie moge sie zdecydowac z powodu mnogosci rozwiazan; i tak na wstepie chcialbym zapytac o "sensownosc" dzialania takiego ukladu:

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale ten sposob zalaczania tranzystorow nie bedzie powodowal zwarcia zasilania do masy?

Takie rozwiazanie to rozumiem:

Prosze o wyjasnienie dzialania poprzedniego rozwiazania, gdyz moze sie myle, ale dla mnie pozbawione jest logiki?
  • REKLAMA
  • #2 3877935
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Mostek H nie opłaca się bawić w tranzystory przy małych silnikach. Zakup lepiej układ L293D
  • REKLAMA
  • #3 3878189
    AZWE
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Włamywacz2004:Jak chce to niech buduje na tranzystorach
    Atlantis2:co do pierwszego mostka;tak,taki sposób łączenia tranzystorów powoduje zwarcie,a co za tym idzie spalenie tranzystorów,a jeśli chodzi o drugi mostek,to działa on doskonale(nie pisze powinien działać,gdyż sprawdziłem go osobiście)
  • REKLAMA
  • #4 3880371
    boodoo
    Poziom 12  
    A jaka jest definicja małej mocy? Jak dla mnie silniki kilkudziesięciowatowe też są małej mocy, przez to L293 i L298 mogą nie wystarczyć (dużej mocy to takie kilowatowe chyba:) ).

Co do mostków H własnoręcznie budowanych: nie warto stosować tranzystorów bipolarnych, bo na nich traci się zbyt dużo mocy. Lepsze wydają się MOSFETy (w szczególności z RDSon<0,1 Ω) .

Tu jest ładny schemat mostka H. Wystarczy pozbyć się rezystorów 1k i zmienić tranzystory bipolarne na jakieś MOSFETy typu BUZ czy IRF (górne z kanałem P, dolne z N)
  • #5 3880693
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Dziekuje wszystkim za wypowiedz :) Poslucham i odpuszcze sobie budowanie mostka, gdyz znalazlem w moich gratach ukladzik BA6209 i bedzie on najprostszym rozwiazaniem :) Szkoda tylko, ze bede musial przebudowac caly uklad lacznie z plytka drukowana :/
REKLAMA