logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mostek H na tranzystorach dla silnika 5V?

Mc'Majsters 13 Kwi 2008 19:16 6059 46
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować mostek H do sterowania silniczkiem 5 V na tranzystorach?

Mostka H nie zrobisz z mostków prostowniczych; wykonuje się go z elementów aktywnych, najprościej z tranzystorów albo przekaźników [#5027003] Do małego silniczka 5 V forumowicze polecają sprawdzony mostek na tranzystorach bipolarnych, bo przy tak niskim napięciu ma mniejsze straty niż MOSFET-y [#5305789][#5302804] W pokazanym schemacie silnik podłącza się do złącza JP1, a sterowanie prowadzi przez R18 i R19; przy jednym wejściu w stanie H, a drugim w L układ przełącza odpowiednią gałąź mostka [#5027355][#5036566] Trzeba jednak zabezpieczyć układ przed podaniem H na oba wejścia, bo może to uszkodzić tranzystor; jako prostą ochronę zaproponowano dwa bramki XOR albo przynajmniej jeden tranzystor blokujący wejście [#5027398][#5027760] Jeśli zdecydujesz się na MOSFET-y, potrzebny jest driver albo podwyższone napięcie bramki, bo w mostku z 4×N występuje problem ze sterowaniem górnych tranzystorów [#5034185]
REKLAMA
  • #1 5026907
    Mc'Majsters
    Poziom 10  
    cześć

czy moze mi ktoś pomóc zrobić Mstek H na tranzystorkach dla silniczka
    5V mam tylko 5 szt.Mostków prostowniczych:

https://obrazki.elektroda.pl/74_1208106728.jpg

bardzo prosze:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5027355
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    jasne, tu masz przetestowany schemat:
    A tutaj mojego zmontowanego "pajączka":

Sterujesz przez R18 i R19, a to złącze to jest do podłączenia silnika.
  • REKLAMA
  • #4 5027390
    lukullus87
    Poziom 11  
    Mam pytanie do powyzszego schematu, mianowicie mówiąc o sterowaniu mostkiemmasz na myśli, że na wejscie R18 lub R19 bedą podawane logiczne 1 lub 0 tak??
  • #5 5027398
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Tak dokładnie to ma na myśli ale z tego co widzęto ten mostek niema zabezpieczenia przed pojawieniem sie na obu wejściach 1 co może spalic silnik.
    Ale wystarczy użyc dwóch bramek XOR i po kłopocie
    Pozdrawiam
  • #6 5027472
    lukullus87
    Poziom 11  
    a czy przypadkiem dwa górne tranzystory nie są stale odblokowane??
  • REKLAMA
  • #7 5027544
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    hmmm... nigdy się nie zastanawiałem nawet co się stanie gdy podam na oba wejścia jedynke:P wezme jakiś niepotrzebny silniczek i sprawdze, ale z tym zabezpieczeniem to całkiem dobry pomysł;) bede musiał się tym zająć
  • #8 5027760
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Cześć!
    Nie, "przypadkiem" żadne tranzystory nie są stale "odblokowane" (gdy no obu wejściach są log"0").
    Przy podaniu na oba wejścia (we1 i we2) wysokich stanów (log"1") silnik też się nie spali (no bo jak?), "z dymem pójdzie" co najmniej jeden tranzystor, chyba, że źródło zasilania będzie miało prąd ograniczania poniżej dopuszczalnego prądu kolektora tranzystorów.
    Prostsze - niż bramka XOR - zabezpieczenie to dwa tranzystory w układzie, jak na rys. Można też zastosować tylko jeden z tranzystorów blokujących wejście - wtedy jedno wejście jest "dominujące" i także nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia.
    Pozdrawiam:D
    Załączniki:
    • mostekH.pdf (10.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5033039
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Hej! Ja mam straszne problemy z moim mostkiem (tzn dwoma)... Bardzo czesto musze wymieniać tranzystory. Zerknijcie prosze na schemat. Kazdy z moich silnikow bierze na jeden mostek ok 4A. Przed mostkami jest logika zapobiegająca zwarciu mostkow i programowo tez to jest zabezpieczone. Diody zabezpieczające tranzystory sa zwykłe i chyba sa za wolne ale w IRF540 sa szybkie dobre diody wiec t0 chyba nie problem. Moze z zasilaniem mam cos zle? Juz sam nie wiem - wkurza mnie to :)

• #10 5033087
    prezeswal
    Cześć!
    Dziwne, że "to" w ogóle działa! "Dolne" tranzystory muszą być z kanałem typu "P" (a nie typu "N"). Zerknij do linka na początku tematu:D
  • #11 5033120
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Wydaje mi sie że muszą byc typu P - to zależy od konstrukcji mostka.
  • #12 5033362
    prezeswal
    Niezależnie od konstrukcji mostka tranzystory muszą być komplementarne - przynajmniej ja spotkałem się z takimi rozwiązaniami:D
    Załączniki:
    • most_H.pdf (5.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 5033446
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    1.Nie wiem czy zauważyłeś, ale te MOSy są odwrotnie.
    2.Dioda w MOSie jest szybka ale nie bardzo nadaje się do silników, tak więc dioda schotkyego by się przydała.
    3.Sterowane MOSem z małego tranzystora to nie najlepszy pomysł - o wiele lepiej zastosować driver, który będzie szybko przeładowywał bramkę.
    4.Dodaj programowe opóźnienie po wyłączeniu jednej sekcji mostka, a przed włączeniem drugiej - póki się bramka nie przeładuje to masz ta zwarcie.
  • #15 5033488
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Które mosfety sa odwrotnie? u mnie?

Masz jakis pomysł na driver tych mosfetów? Masz jakis sprawdzony?
  • #16 5034185
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    w mostkach H na mosfetach (4x N ) z wysterowaniem górnych tranzystorów jest zawsze problem , idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie scalonych driverów do wysterowania tranzystorów mostka inne rozwiązanie to jeżeli to możliwe podwyższenie napięcia sterującego bramki górnych tranzystorów lub zastosowanie przetwornicy podwyższającej napięcie , zobacz sobie przykłady z tej strony http://www.cadvision.com/blanchas/hexfet/intro.html
  • #17 5034222
    lukullus87
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam jednak dziwne wrażenie, że dwa górne tranzystory ze schematu lorda dagotha są spolaryzowane aktywnie czy nie??
  • #18 5034227
    daniel93
    Poziom 29  
    Źródło masz do masy.
  • #19 5034252
    lukullus87
    Poziom 11  
    Daniel93 mógłyś rozwinąc swoją myśl wyjasnij mi troszke szezrej prosze.
  • #20 5034299
    kasaidolar
    Poziom 19  
    bogdan_p - strone ktora mi podales znam :) Tam jest prawie taki sam układ jak moj - zasilanie gornych tranzystorow maja 24V a dolnych takie jak silnika czyli 12V. Najlatwiej mi bedzie zmajstrowac na szybko jakas przetworniczke lub zasilać górne tranzystory z dwoch baterii 9V a dolne z tych moich 10 - 11V.

http://www.cadvision.com/blanchas/hexfet/nch-brdg-sch.htm

Dam jeszcze szybkie diody i tranzystory zmienie na IRFZ46N - bo juz tych IRF540 nie mam :) - Nie umiem znalezc w przystepnej cenie driverow do mosfetow.
  • #21 5034907
    daniel93
    Poziom 29  
    Po prostu wydaje mi się, że wszystkie MOSy są odwrotnie, ale może mi się tak tylko wydawać.

W TME widziałem kiedyś drivery 2kanałowe za 3-4zł, ale pamiętam tylko że były 8pinowe.
  • REKLAMA
  • #23 5035110
    kasaidolar
    Poziom 19  
    mam pod reka MC34063 zrobie z tego przetwornice na ok 18V.
  • #24 5035564
    lukullus87
    Poziom 11  
    Witam!
    Przepraszam, że przerwę temat ale czy mógłby ktoś wyjasnic zasadę działania mostka lorda_dagotha, (zasade działania mostka znam) tylko cały czas cos mi w tym układzie nie pasuje, bo cały czas mam wrażenie że górne tranzystory są spolaryzowane na przewodzenie.
  • #25 5036566
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Wszystko jest o'k: jeżeli na R18 jest stan logiczny H to nasycenie T1 powoduje spadek napięcia na pinie 2-JP1, a prąd R7 wprowadza w nasycenie Q2( jego emiter na potencjale +5V, z bazy wypływa prąd ograniczony przez R7). W tym samym czasie stan logiczny L na R19 zatyka T3, na pinie 1-JP1 występuje napięcie bliskie napięciu zasilania, blokując przez R6 tranzystor Q1 (niskie napięcie E-B, nie płynie prąd Ib).
  • #26 5036686
    Mc'Majsters
    Poziom 10  
    Thx lord_dagoth za to zdjęcie tego właśnie potrzebowałem
  • #27 5036847
    lukullus87
    Poziom 11  
    aha no troche mi wyjaśniłeś, ale czemu kiedy na R18 i R19 jest stan L na pinach JP1 i 2 są napięcia bliskie napieciu zasilania??
  • #28 5037466
    adam_es
    Poziom 30  
    Jeżeli na R18 i R19 jest stan niski to tranzystory T1 i T3 są zatkane (napięcie baz bliskie zeru), a tranzystory Q1 i Q2 teoretycznie też są zatkane, tylko że... prąd zerowy Ic0 tranzystorów (gdy są zatkane) powoduje, że płynie także prąd zerowy przez T1 i T3. Tworzy się dzielnik napięcia i między kolektorami napięcie nieznacznie spada, co z kolei powoduje częściowe wysterowanie przez rezystory R6 i R7 górnych tranzystorów. To z kolei powoduje wzrost napięcia między kolektorami powodując przyblokowanie Q1 i Q2. Dlatego mierząc napięcie na JP1 względem masy mamy napięcie zbliżone do zasilającego. Do tego rezystancja miernika podłączona równolegle do kolektora i emitera T1 lub T3 wymusza także niewielki prąd płynący równolegle do prądu zerowego T1 i T3.
  • #29 5037977
    lukullus87
    Poziom 11  
    ok rozumiem to co napisałeś, ale słuchaj do emitera dajmy na to tranzystora Q1 jest podłączone 5V dalej rezystor R2 wymusza na bazie potencjał niższy, a rezystor R7 wymusza potancjał niższy na kolektorze niż na bazie. Czyli polaryzacja dla tranzystora PNP jest chyba w stan przewodzenia czy nie?? Uec i Ubc są mniejsze od 0. i wydaje mi się, że nie pzrewodzi tylko dlatego że dolne tranzystory sa zatkane. Możesz mnie naprowadzic na dobry tok myślenie??
  • #30 5040780
    adam_es
    Poziom 30  
    Niezupełnie to tak jest. Do otwarcia tranzystora NPN trzeba wymusić prąd wpływający do bazy, czyli napięcie EB musi być dodatnie względem emitera. W PNP na odwrót - otwarcie tranzystora możliwe jest na skutek wypływania prądu IB, czyli napięcie EB musi być ujemne. W przypadku naszego mostka dla Q1 rezystor R6 przy zablokowanym T3 nie wymusza prądu płynącego do masy, poza prądem zerowym T3, t.j. według katalogu ok. 0,1uA.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy mostka H na tranzystorach do sterowania silnikiem 5V. Poruszono kwestie doboru tranzystorów bipolarnych i MOSFET-ów, ich polaryzacji oraz zabezpieczeń przed zwarciem, np. poprzez zastosowanie bramek XOR lub dodatkowych tranzystorów blokujących. Wskazano, że dolne tranzystory powinny być typu P, a górne typu N, tworząc układ komplementarny. Omówiono problemy ze sterowaniem górnych tranzystorów MOSFET, które często wymagają driverów lub podwyższonego napięcia bramki, np. poprzez przetwornicę. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania szybkich diod zabezpieczających (np. diody Schottky’ego) oraz opóźnień programowych między przełączaniem sekcji mostka, aby uniknąć zwarć. Wskazano, że tranzystory MOSFET z serii IRL (np. IRLZ14) mogą być sterowane bezpośrednio z poziomu TTL. Poruszono też temat spadków napięć na tranzystorach bipolarnych (ok. 0,7V) i MOSFET-ach oraz ich wpływu na sprawność układu przy niskim napięciu zasilania. Zaproponowano użycie tranzystorów bipolarnych mocy, np. BD243, jako alternatywę dla MOSFET-ów. Wskazano na popularne układy driverów MOSFET, takie jak seria TC4XX oraz ICL7667. Omówiono szczegółowo zasady polaryzacji tranzystorów bipolarnych w układzie mostka H oraz problemy z pomiarem napięć i prądów w układzie. Podkreślono, że poprawne połączenia i sprawność elementów są kluczowe dla działania mostka. Przykładowe schematy i zdjęcia montażu były udostępniane w linkach.
REKLAMA