Z ogniwem peltiera było dobrze za czasów aluminiowych radiatorów. Teraz prawie każdy (a z lepszych każdy) ma miedzianą podstawkę lub cały jest z miedzi. To po pierwsze.
Po drugie, ogniwo Peltiera samo z siebie też jest źródłem ciepła, więc czy zastosujesz wydajny układ chłodzący z miedzianą podstawką czy ogniwo Peltiera z radiatorem, to wszystko jedno. Jedynie przy radiatorach z aluminiową podstawką warto zastosować ogniwo, bo szybciej odbiera/przekazuje ciepło niż aluminium.
Do Athlonów potrzeba pelta PRZYNAJMNIEJ 226W !!!! A żeby to schłodzić to tylko chłodzenie wodne. ŻADEN, nawet najdroższy radiator nie podoła zadaniu odpraowadzenie takiej ilości ciepła.
raczej nie ma sensu sie bawic szkoda kasy na peltiera i zasilke do niego te peltiery 226W z allegro ciagna cos ok 30A na 15V
i z chodzeniem tego jest problem
Ja jednak bardziej bym obligował za peltem. Budowa FC to dla mnie jeszcze wogóle nie odkryty teren a wodne + pelt to spox.
Tylko do wodnego to musze złożyć w końcu wszystko zabrać wujasowi skraplacz od klimy i wziąść pompe od CO Grunfosa. Myśle że da rade bez problemu a że mieszkam w akdemiku tak że o prąd nie musze sie martwić.
jesli ktos chce naprawde sie bawic, to polecam freon. -30 stopni na procku, to jest cos. uwaga na szron a tak pozatym - nie jest to takie skomplikowane jak sie wydaje, a nawet mozna kupic zestawy, jesli sie ma kase, oczywiscie