logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt manipulatora 2D – jak zaprojektować szczękę do przenoszenia wałka?

mcpk 13 Maj 2007 17:31 4960 6
REKLAMA
  • #1 3880801
    mcpk
    Poziom 10  
    Witam !!
    Dostałem od wykladowcy do wykonania projekt manipulatora wg schematu kinematycznego zamieszczonego poniżej. Jest to schemat polowki szczeki ktora ma przenosic walek z jednego miejsca na drugie.Reszta manipulatora wg wlasnego pomyslu. Niestety nie bardzo wiem jak ugryźć temat. Jesli ktoś ma jakies pomysly, rady czy cokolwiek co moglo by pomoc to prosze o info.

Projekt manipulatora 2D – jak zaprojektować szczękę do przenoszenia wałka?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3883248
    boodoo
    Poziom 12  
    Ja też dostałem taki projekt do zrobienia.

A zrobiłem to tak:
    1) Narysowanie schematu kinematycznego w SAMie - analiza, dobranie wymiarów, tak żeby szczęki się odpowiednio otwierały, tudzież nie przecinały przy zamykaniu, jak również przełożenie siłowe było odpowiednie. SAM to bardzo prost programik. Polceam.
    2) Przerysowanie działającego schematu do Auto Cada
    3) Obrysowanie schematu materiałem (też w ACadzie) - wedle uznania i pomysłowości - tak, żeby jakoś to wyglądało i żeby na oko się nie połamało (choć w szczególnych punktach policzylem wytrzymałość).
  • #4 3904212
    mcpk
    Poziom 10  
    boodoo napisał:
    J
    SAM to bardzo prost programik.

a gdzie moge znalezc ten programik ??
  • REKLAMA
  • #5 8982994
    bu_bers
    Poziom 1  
    Witam mógłby ktoś podać gdzie można znaleźć gotowe analizy kinematyczne manipulatorów ?
  • REKLAMA
  • #7 9355523
    55ratata
    Poziom 1  
    Przepraszam, że odświeżam, ale bardzo zależy mi na odpowiedzi - gdzie mogę znaleźć ten program "SAM" ? Wszędzie szukałem, ale z powodu polskobrzmiącej nazwy nie mogłem go znaleźć...
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu manipulatora 2D, a konkretnie zaprojektowania szczęki do przenoszenia wałka zgodnie z podanym schematem kinematycznym. Wskazano, że kluczowym etapem jest wykonanie analizy kinematycznej, dobranie wymiarów szczęk tak, aby otwierały się i zamykały bez kolizji oraz zapewniały odpowiednie przełożenie siłowe. Jako narzędzie do analizy polecono program SAM, który umożliwia rysowanie schematów kinematycznych i przeprowadzanie podstawowych obliczeń wytrzymałościowych. Po analizie schemat powinien zostać przeniesiony do AutoCada, gdzie można wykonać szczegółowy rysunek i obrysować elementy materiałem, uwzględniając wytrzymałość konstrukcji. W dyskusji pojawiły się pytania o dostępność programu SAM oraz prośby o źródła gotowych analiz kinematycznych manipulatorów. Udostępniono link do kompendium wiedzy o kinematyce manipulatorów, które może stanowić pomocne źródło teoretyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA