logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punto 2 - Szybko migająca kontrolka i brak migaczy po prawej stronie

tedi1111 13 Maj 2007 20:35 2188 8
REKLAMA
  • #1 3881459
    tedi1111
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    Witam posiadam PUNTO 2 podczas wybijania migacza w prawo bardzo szybko miga kontrolka w liczniku i nie mrugają migacze po prawej stronie gdy włączę awaryjne mrugają wszystkie lampy czyli żarówki są dobra proszę o pomoc (nie za każdym razem sie tak robi nieraz jest dobrze )
  • REKLAMA
  • #2 3881483
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Uszkodzony przełącznik,zabrudzone lub wypalone styki łączące prawą stronę.P
  • REKLAMA
  • #3 3881485
    Heniek1234
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    sprawdz zarowki migacza masz jakos prepalona lub brak kontaktu na oprawce
  • REKLAMA
  • #4 3881497
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Przy awaryjnych masz większe obciążenie, bo palą się wszystkie żarówki i przerywacz nie wykrywa mniejszego obciążenia. Sprawdź stan gniazd, szczególnie w tylnych lampach zespolonych, bo lubią one nabrać wody.
  • #5 3881504
    tedi1111
    Warunkowo odblokowany
    Witam żarówki sa dobre bo wszystkie mrugają na awaryjnych który ten przełącznik mam sprawdzić w kierownicy jest on rozbieralny ??
  • #6 3881578
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Tak ten pod kierownicą.P
  • REKLAMA
  • #7 3881584
    mario1982
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam niech koledzy czytają posty uważnie kolega pisze ze kontrolka na liczniku mruga a cała strona nieświeci wiec gdyby był uszkodzony przełącznik niebyło by również kontrolki,już conieco tych autek z takimi objawami robiłem wiec podpowiem ci bo piszesz żę czasem jest oki wiec przyczyną jest przekażnik(na prawą i lewą strone jest osobny przekażnik) znajdujący śię w bodykomp.to jest ta cała płytka z beziecznikami po jej wyjęciu rozłączasz body od układu bezpieczników przeważnie wymieniałem oba bo zabardzo chłonna jest ta praca po wylutowaniu ich myk do elektronika i kierunki śmigały jak nowe...to by na tyle z mojej strony,jeżeli zdobędziesz śię na te naprawe przed wyjęciem tego całego zespołu bezp.odłąćz akum.żeby nienarobić se problemów

Dodano po 5 [minuty]:

a jeszcze taka mała sugestia bo wiem że znajdą sie i tacy co napiszą że jak przekażnik nieprzekazuje napięcia to i kontrolki też niebędzie w tym przypadku akurat kontrolka będzie bo kontrolka i sterowanie przekażnika to jeden obwód wysyłany z bodykomp.pozdrawiam
  • #8 3881681
    danielra
    Poziom 15  
    To co pisze mario to fakt, ta wada występuje w wielu punciakach, ale ja jeszcze sprawdziłbym masę na tylniej lampie.
  • #9 3884980
    tedi1111
    Warunkowo odblokowany
    Witam wyjąłem to całe urządzenie za bezpiecznikami rozebrałem je tam znajduje sie tylko jeden przekaznik i parę układów scalonych co mam zrobić dalej co mam wymienić?? I zauważyłem jeszcze że też na awaryjnych nie świeci cała lewa strona a nieraz po włączeniu migaczu lewego bardzo szybko mrugają wszystkie żarówki po lewej stronie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Fiat Punto 2 pojawia się problem z szybkim miganiem kontrolki kierunkowskazu po prawej stronie oraz brakiem migania żarówek po tej stronie podczas włączania kierunkowskazu. Awaryjne działają poprawnie, co potwierdza sprawność żarówek. Przyczyną mogą być uszkodzony przełącznik kierunkowskazów pod kierownicą, zabrudzone lub wypalone styki, a także problemy z masą tylnej lampy. Istotnym elementem jest przekaźnik kierunkowskazów znajdujący się w module body computer (bodykomp), który steruje osobno prawą i lewą stroną. Często wymiana lub naprawa tych przekaźników w bodykompie rozwiązuje problem. Przed demontażem modułu należy odłączyć akumulator, aby uniknąć uszkodzeń. W niektórych przypadkach problem może wynikać z niewłaściwego wykrywania obciążenia przez przerywacz kierunkowskazów, zwłaszcza gdy awaryjne działają poprawnie, a pojedyncza strona nie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA